Τρέξιμο και Covid-19. Μία νέα έρευνα

Πώς επηρέασε η Covid-19 το τρέξιμο και τους δρομείς σε 10 χώρες στον κόσμο. Δείτε τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε η World Athletics.

Share

Περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, με σκοπό να διατηρήσουν το νέο τους πάθος και μετά το τέλος της.

Η «δύναμη» του τρεξίματος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποκαλύφθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Τρεξίματος, μετά την παρουσίαση της έρευνας της Nielsen – τον επίσημο προμηθευτή ερευνών και πληροφοριών της World Athletics.

Η έρευνα επισημαίνει πώς οι δρομείς έχουν αυξήσει την ενασχόλησή τους με το τρέξιμο καθώς και τα οφέλη για την υγεία που αποκομίζουν από αυτό.

40% περισσότεροι δρομείς!

Πιο αναλυτικά, σε 10 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, τέσσερις στους 10 ανθρώπους θεωρούν τον εαυτό τους δρομέα και το 30% αυτών τρέχουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Και άνδρες και γυναίκες

Σε αντίθεση με πολλά άλλα αθλήματα συμμετοχής, το τρέξιμο αναψυχής έχει ισομερή κατανομή στα δύο φύλα. Από το σύνολο των δρομέων, το 53% είναι άνδρες και το 47% γυναίκες.

Covid-19 και… runners’ high!

Περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των δρομέων αποκαλύπτουν ότι τρέχουν συχνότερα από ό,τι έτρεχαν προηγουμένως ως αποτέλεσμα της Covid-19.

Οι περισσότεροι σε αυτή την ομάδα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να τρέχουν συχνότερα όταν τελειώσει η πανδημία.

Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων του τρεξίματος είναι και η ευκαιρία να βιώσει κανείς την εμπειρία του γνωστού στους δρομείς συναισθήματος που η επιστήμη αποκαλεί “runner’s high”.

Ως runner’s high περιγράφεται το αίσθημα της ευφορίας μετά από μία προπόνηση τρεξίματος που συνοδεύεται από λιγότερη αντίληψη αίσθησης του πόνου και μειωμένο άγχος.

Η έρευνα το αντικατοπτρίζει αυτό, με τα τρία τέταρτα όλων των δρομέων να συμφωνούν ότι “το τρέξιμο κάνει καλό στο μυαλό μου, καθώς και στο σώμα μου”.

Οι πιο νέοι

Τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών είναι πιο πιθανό να είναι παθιασμένα με το τρέξιμο, με το 50% να συμφωνούν ότι αποτελεί μέρος του εαυτού τους.

Οι δρομείς είναι πιο πιθανό να θεωρούν τους εαυτούς τους θερμούς και φιλικούς, οικογενειάρχες, αισιόδοξους και παθιασμένους, δείχνοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να συνδέουν τους εαυτούς τους με θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Για τους εν δυνάμει  δρομείς, οι σημαντικότεροι παράγοντες στην απόφαση να τρέξουν είναι η υγεία, η δυνατότητα να πηγαίνουν με το δικό τους ρυθμό και το γεγονός ότι δεν χρειάζονται τον οποιονδήποτε εξοπλισμό. 

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με μία ακόμα έρευνα της γνωστής ιστοσελίδας runrepeat.com που είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Στην Ελλάδα;

Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά δεν αφορούσαν τη χώρα μας. Στην Ελλάδα εύκολα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει ότι την περίοδο της καραντίνας, ιδίως την άνοιξη του 2020, ο αριθμός των δρομέων/περιπατητών είχε αυξηθεί σημαντικά.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά δεδομένα, όμως, φαίνεται πως αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά από τότε. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το τρέξιμο και στη χώρα μας έχει αποκτήσει περίοπτη θέση στις συνήθειες αλλά και στη συνείδηση των Ελλήνων.

Δείτε εδώ περισσότερα για την “Recreational running consumer research study”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Run the Lake Vouliagmeni 2024: Οδηγίες συμμετοχής
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες
6oς ο Παραδεισόπουλος στο Chiang Mai Thailand by UTMB
Δείτε τις επιδόσεις των Ελλήνων
Salomon Mountain Cup 2025: Δυναμική επανεκκίνηση!
Oι αγαπημένοι αγώνες επιστρέφουν!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο