Σαν σήμερα η μεγάλη νίκη του Στέλιου Κυριακίδη

Στις 20 Απριλίου πριν 75 χρόνια, ο Κυριακίδης κερδίζει στον Μαραθώνιο της Βοστόνης

Share

Έχουν περάσει 75 χρόνια από τη μέρα που ο Στέλιος Κυριακίδης πέτυχε τη μεγαλειώδη νίκη, τερματίζοντας πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης. Ο Σταύρος Κακουρίδης, διευθυντής του Μαραθώνου Logicom Cyprus Marathon και πρώην Πρόεδρος του Σωματείου «Σταύρος Κυριακίδης» κατά την περίοδο 2016-2017 κάνει μία αναδρομή στο μεγάλο αυτό γεγονός.

«Ο ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΞΕ ΓΙΑ 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ! 

Σαν σήμερα πριν 75 χρόνια και συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 1946, ο 36χρονος Κύπριος δρομέας, Στέλιος Κυριακίδης κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης με τον εκπληκτικό χρόνο 2:29:27 που αποτέλεσε τον καλύτερο χρόνο στην Ευρώπη και για 22 χρόνια τον καλύτερο στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά σε αθλητικό αγώνα ακούγεται η φράση «Για την Ελλάδα»! Η νίκη και τα λόγια του ευαισθητοποίησαν ομογενείς και Αμερικανούς. Συγκεντρώθηκαν 250.000 δολάρια, ενώ Έλληνας εφοπλιστής μετέφερε με δύο πλοία του τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα. Η βοήθεια αυτή ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη». Στις 23 Μαΐου 1946, ο Κυριακίδης επέστρεψε στην Ελλάδα και 1.000.000 Έλληνες τον υποδέχτηκαν με τιμές ήρωα. Για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη προς τιμήν του.

Ο Στέλιος Κυριακίδης γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Στατός της Πάφου, στην Κύπρο στις 4 Μαΐου 1910. Αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Ελλάδας στους θερινούς Ολυμπιακούς του 1936 στο Βερολίνο όπου τερμάτισε στην ενδέκατη θέση του Μαραθώνιου. Το 1948, ο Κυριακίδης τερμάτισε δέκατος όγδοος στον Ολυμπιακό Μαραθώνιο των Αγώνων του Λονδίνου. Πέθανε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1987. Ο Στέλιος Κυριακίδης έτυχε πολλών τιμητικών βραβεύσεων ενώ η γενέτειρα του η Πάφος μετονόμασε το μεγαλύτερο στάδιο της προς τιμή του σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» στις 10 Δεκεμβρίου 2017. Ο τοπικός Μαραθώνιος της Πάφου «Logicom Cyprus Marathon» που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο είναι αφιερωμένος προς τιμή του Στέλιου Κυριακίδη».

Στέλιος Κυριακίδης
Το μετάλλιο του Στέλιου Κυριακίδη από τη Βοστόνη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο