Μεγάλη έρευνα: Η υποκινητικότητα στην Ελλάδα

Τι ισχύει με την υποκινητικότητα στην Ελλάδα, ποια η κατάσταση και ποιες οι επιπτώσεις της. Δείτε τη μεγάλη έρευνα του Famelab

Share

Μία έρευνα που μελετά την υποκινητικότητα στη χώρα μας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει δημοσίευσε πρόσφατα το FAME Laboratory από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
– Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ο Σωτήρης Χάρμπας φοιτητής ΤΕΦΑΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τον καθηγητή Ανδρέα Φλουρή, και διευθυντή του Famelab.

Τα αποτελέσματα σίγουρα είναι ενδιαφέροντα και μας δίνουν ακόμα περισσότερους λόγους για να μένουμε πιστοί στο αγαπημένο μας τρέξιμο, ή στην κίνηση γενικότερα.

Και ακόμα και αν η 6η Απριλίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας εμείς μπορούμε να δείχνουμε την αγάπη μας σε αυτή κάθε μέρα.

Στη συνέχεια θα δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας και θα καταλάβετε!

«Υποκινητικότητα: ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας

Η υποκινητικότητα αναφέρεται σε συμπεριφορές της καθιστικής ζωής, δηλαδή το να είμαστε καθιστοί ή ξαπλωμένοι για πολλές ώρες κάθε ημέρα.

Η καθιστική ζωή είναι παράγοντας πρόκλησης των κορυφαίων μη μεταδοτικών ασθενειών, δηλαδή των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη, καθώς και του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η υποκινητικότητα στην Ελλάδα

Σε ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, τα επίπεδα υποκινητικότητας είναι αυξημένα εξαιτίας των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς, της χρήσης της τεχνολογίας, καθώς και της αστικοποίησης.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που παρουσιάζει έντονη υποκινητικότητα έχει αυξηθεί από 54% το 2002 σε 68% το 2018 (Γράφημα 1). Πέρα από την υγεία, μπορούν αυτά τα υψηλά επίπεδα υποκινητικότητας να έχουν και οικονομικές επιπτώσεις;

Γράφημα 1

Οικονομικές επιπτώσεις της υποκινητικότητας στην Ελλάδα

Εκτιμήσαμε τις οικονομικές επιπτώσεις της υποκινητικότητας στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2019 ακολουθώντας μια αναγνωρισμένη διεθνώς μεθοδολογία. Οι εκτιμήσεις μας περιλαμβάνουν μόνο τις πέντε πιο σημαντικές μη μεταδοτικές ασθένειες, δηλαδή τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το διαβήτη, καθώς και τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Βρήκαμε ότι το συνολικό κόστος της υποκινητικότητας στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2000-2019 ήταν 2,2 δις ευρώ. Κατά το έτος 2000, το οικονομικό κόστος της υποκινητικότητας ήταν 90 εκ. ευρώ και αυξήθηκε σταδιακά κάθε χρόνο, φτάνοντας τα 131 εκ. ευρώ το έτος 2019 (Γράφημα 2).

Γράφημα 2

Η Ελλάδα χωρίς υποκινητικότητα

Αν κατά το έτος 2019 η υποκινητικότητα είχε εξαλειφθεί, η ελληνική οικονομία θα είχε επιπλέον οικονομικούς πόρους για να καλύψει πολλές από τις ανάγκες της. Οι παρακάτω εικόνες παρουσιάζουν παραδείγματα επενδύσεων σε τομείς της παιδείας, της υγείας και της εθνικής άμυνας. Είναι εντυπωσιακό το πόσες από τις βασικές ανάγκες της χώρας μας θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί αν όλοι μας ήμασταν σωματικά δραστήριοι.

Τι είναι η σωματική δραστηριότητα;

Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει κάθε σωματική κίνηση που οφείλεται σε δραστηριότητα των σκελετικών μυών και απαιτεί ενεργειακή δαπάνη (1). Μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: περπάτημα, ποδηλασία, σπορ και μορφές κινητικής αναψυχής (π.χ., χορός, γιόγκα, τάι τσι).

Επίσης, η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει κινήσεις που μπορεί να εκτελούνται κατά την εργασία (π.χ., περπάτημα, μεταφορά φορτίων, ή άλλα καθήκοντα) και τα οικιακά καθήκοντα (καθαρισμός, μεταφορά και φροντίδας). Κάποια είδη σωματικής δραστηριότητας παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη, ωστόσο, όλες οι μορφές της ωφελούν τη σωματική και την ψυχική υγεία εάν πραγματοποιούνται τακτικά και σε επαρκή διάρκεια και ένταση.

Για να δείτε θέματα υγείας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Πηγές:

  • World Health Organization (2018). Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world. Geneva, Switzerland.
  • European Commission (2003). Physical activity. Special Eurobarometer 183-6 /
    Wave 58.2 – European Opinion Research Group EEIG. Brussels, Belgium.
  • European Commission (2014). Sport and physical activity. Special Eurobarometer 412 / Wave EB80.2 – TNS Opinion & Social. Brussels, Belgium.
  • European Commission (2018). Sport and physical activity. Special Eurobarometer 472 – Wave EB88.4 – TNS opinion & social. Brussels, Belgium.
  • Ding D, Lawson KD, Kolbe-Alexander TL, Finkelstein EA, Katzmarzyk PT, van Mechelen W, Pratt M. (2016). Lancet Physical Activity Series 2 Executive Committee. The economic burden of physical inactivity: a global analysis of major non-communicable diseases. Lancet, 388(10051): 1311-1324.
  • Κόστος ανέγερσης σχολείου: 3,400,000 € (https://bit.ly/3uezIN4).
  • Ετήσιος μισθός εκπαιδευτικού: 1,400 × 14 = 19,600 €.
  • Κόστος σχολικού υπολογιστή: 600 €.
  • Κόστος ανέγερσης νοσοκομείου: 130,000,000 € (https://bit.ly/3mgFV8s).
  • Ετήσιος μισθός νοσοκομειακού ιατρού: 1,913 × 14 = 26,782 €.
  • Ετήσιο κόστος κρεβατιού σε ΜΕΘ: 2,000 × 12 = 24,000 € (https://bit.ly/31M0AYy).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Puma Glyfada Flagship Store: Grand Opening
Celebrities, influencers, και εκπρόσωποι των media στο experiential opening event της PUMA
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο