Παγκόσμιο ρεκόρ από τον πουθενά η Beth Potter-Αμφίβολο αν θα μετρήσει

Μία μεγάλη επίδοση για την 29χρονη Βρετανίδα σε αγώνα 5χλμ. σε άσφαλτο που όμως πιθανόν δεν θα αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο ρεκόρ

Share

Τερμάτισε στον αγώνα και ούτε και η ίδια δεν πίστευε τον χρόνο που έγραφε! Η Βρετανίδα Beth Potter έτρεξε το απόγευμα του Σαββάτου στον αγώνα 5χλμ. Podium 5k και σχεδόν από το… πουθενά πέτυχε Παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση (σε αγώνα ασφάλτου) με 17:41.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν είναι βέβαιο αν θα αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο ρεκόρ καθώς στον αγώνα δεν είχε προβλεφθεί να γίνει έλεγχος ντόπινγκ στους νικητές, ενώ η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ζητήσει κι άλλα στοιχεία από τη διοργάνωση ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πληροί της προϋποθέσεις.

Το παράδοξο για την σπουδαία Σκωτσέζα δρομέα είναι πως τα τελευταία 4 περίπου χρόνια έχει επικεντρωθεί στο Τρίαθλο, αφήνοντας την αμιγώς δρομική της δραστηριότητα.

Ωστόσο, το cross training φαίνεται πως της έκανε καλό. Συνέβη άλλωστε σχετικά πρόσφατα και στη συμπατριώτισσά της Davis η οποία διακρίθηκε στα βρετανικά τράιαλς του Μαραθώνιου.

Ωφέλιμα όμως, πρέπει να ήταν και τα νέα Asics Metaspeed που φορούσε, τα οποία, καλά φανταστήκατε, διαθέτουν έλασμα από carbon στη σόλα. Ίσως για αυτό να φωτογραφήθηκε λίγο μετά τον αγώνα μαζί τους.

Η Potter πέρασε τα πρώτα 1.000μ. σε 2:46 (!) και το τριάρι κοντά στο 8:40 με το ρυθμό της να πέφτει λίγο. Και πάλι όμως τερμάτισε κάτω από το προηγούμενο Παγκόσμιο ρεκόρ που είχε Κενυάτισσα Beatrice Chepkoech από τον Φεβρουάριο στο Μονακό 14:43.

Η 29χρονη πέρυσι στον ίδιο αγώνα είχε πετύχει 15:24, ενώ στον στίβο τα ατομικά της ρεκόρ είναι 15:28.32 στα 5.000μ. και 32:03.45 στα 10.000μ. Το 2016 μάλιστα είχε αγωνιστεί στον τελικό των 10.000μ. των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο καταλαμβάνοντας την 34η θέση.

Η επίδοση αυτή αν τελικά αναγνωριστεί θα αποτελέσει φυσικά και ρεκόρ Βρετανίας καθώς είναι 10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορη από το ρεκόρ που κρατά η σπουδαία Paula Radcliffe.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως εδώ και λίγα χρόνια, από το 2018 συγκεκριμένα, η World Athletics έχει αρχίσει να καταγράφει τα Παγκόσμια ρεκόρ στις αποστάσεις στην άσφαλτο. Στα 5χλμ. η Sifan Hassan με 14:44 ήταν αυτή που το είχε στην κατοχή της, ενώ μόλις τον Φεβρουάριο η Κενυάτισσα Chepkoech είχε σημειώσει νέο με 14:43, στον ίδιο μάλιστα αγώνα στο Μονακό.

Στον ίδιο αγώνα που έγινε κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες σύμφωνα με τους ίδιους τους δρομείς, πρώτος στους άνδρες ήταν ο Tom Mortimer με επίσης καλή επίδοση, 13:39.

Ενδιαφέρον, τέλος, έχει πως ο συγκεκριμένος αγώνας είχε μπει στο στοίχημα από γνωστή στοιχηματική εταιρεία κάτι που σπάνια συμβαίνει σε αγώνες δρόμου, πέρα από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1o Pink Together
Το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης μας καλεί στη γιορτή της πρόληψης
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο