Αποφασίζεις πότε, που και πώς. Δεν ανταγωνίζεσαι άλλους δρομείς, αλλά κάνεις έναν αγώνα με τον εαυτό σου. Φτάνεις στα όριά σου για να δεις για τι είσαι ικανός, για να ανακαλύψεις πόσο γρήγορα μπορείς να ολοκληρώσεις την απόσταση. Μπορείς, ακόμα, να ορίσεις ένα ρεκόρ ταχύτητας, εμπνέοντας και άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά σου και ενθαρρύνοντάς τους να ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη του τι μπορεί κάποιος να καταφέρει.
Τι είδους πρόσκληση είναι αυτή; Λέγεται Fastest Known Time (FKT).
Γνώρισε το FKT
Το FKT είναι, όπως αποδεικνύει και το όνομά του, ο μικρότερος χρόνος που χρειάζεται κάποιος να διανύσει μία συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτή η διαδρομή, βέβαια, δεν μπορεί να είναι ο γύρος του τετραγώνου στη γειτονιά σου, αλλά χρειάζεται να είναι τουλάχιστον 5 μιλίων (8χλμ.), με το λιγότερο 152μ. θετικής υψομετρικής. Ακόμα, θα πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα και να έχει αισθητικό, ιστορικό ή κάποιο ανάλογο ενδιαφέρον – ώστε οι υπόλοιποι δρομείς να την εκτιμήσουν, να την «κατανοήσουν» και να θέλουν να την επαναλάβουν.
Ήδη υπάρχουν πάνω από 3.300 διαδρομές σε όλον τον κόσμο που μπορεί κάποιος να ανακαλύψει στο https://www.fastestknowntime.com. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι αυτή τη στιγμή μόλις 5 από αυτές τις διαδρομές είναι στην Ελλάδα (από την Ακρόπολη ως τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Kapsalo Summit, το Gomarostali Trail, το Spartan Traverse & στον Όλυμπο). Το γεγονός αυτό, αφήνει τεράτια περιθώρια και πολλές ευκαιρίες για να ορίσεις και εσύ νέα ρεκόρ και να βρεις, ανακαλύπτοντας, τις καλύτερες διαδρομές στην Ελλάδα.
Μία πρόκληση για όλους
Ο καθένας μπορεί να ορίσει μία διαδρομή. Αυτό που χρειάζεται είναι η περιγραφή της, το γιατί πρέπει να περιληφθεί στα ρεκόρ, ένα αρχείο GPS και φωτογραφίες. Η ομάδα του FKT θα αξιολογήσει την υποβολή και αν την αποδεχθεί θα τη συμπεριλάβει στην ιστοσελίδα της.
Το ξεκίνημα
To FKT υπάρχει για χρόνια, πολύ πριν να έχουμε την τεχνολογία καταγραφής και επαλήθευσης των διαδρομών. Ευτυχώς, δύο φίλοι, οι Buzz Burrell και Peter Bawkin την έφεραν στην ψηφιακή εποχή το 1998. Τότε έγινε γνωστή η διάδοση του όρου μετά την προσπάθεια κατάρριψης ρεκόρ ταχύτητας στο 500 μιλίων Colorado Trail, και αργότερα στο 221 μιλίων John Muir Trail, ξανά στις ΗΠΑ. Γνωρίζοντας ότι τη διαδρομή την είχαν κάνει δρομείς πριν από αυτούς, αλλά χωρίς να ξέρουν ακριβώς πόσο χρόνο εκείνοι χρειάστηκαν, επινοήθηκε η φράση “ο ταχύτερος γνωστός χρόνος” (fastest known time). Έτσι σε περίπτωση που κάποιος αθλητής την είχε τρέξει γρηγορότερα μπορούσε να υποβάλει το αποτέλεσμά του και να αναγνωρισθεί, με αυτόν τον τρόπο, η δική του προσπάθεια.
Η ευκαιρία είναι τώρα
Τον τελευταίο καιρό, με τους αγώνες να ακυρώνονται λόγω της πανδημίας, ο αριθμός των δρομέων που προσπαθούν ένα ρεκόρ FKT έχει εκτοξευθεί.
Και αν αναρωτιέσαι γιατί να δοκιμάσεις και εσύ κάτι τέτοιο είναι ότι εκ φύσεως το FKT αποτελεί από μόνο του πρόκληση. Είτε στοχεύει κάποιος στο μήκος της απόστασης, στο είδος του τερέν ή της υποστήριξης. Και φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ένας από τους ελίτ αθλητές. Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορείς να διαχειριστείς το απαιτούμενο χρόνο για προπόνηση, σχεδιασμό και έρευνα.
Θα πρέπει να ορίσεις τη δική σου στρατηγική, να ερευνήσεις για τη διαδρομή και το τερέν, να σχεδιάσεις τα σημεία πρόσβασης, αποφασίζοντας τι υποστήριξη χρειάζεσαι, πώς πρόκειται να πετύχεις την κατάλληλη τροφοδοσία και υδροδοσία, να αποφασίσεις την καλύτερη στιγμή του χρόνου για την προσπάθειά σου και να νιώσεις έτοιμος για την ανακάλυψη της διαδρομής.
Όλα αυτά είναι μέρος της προσπάθειάς σου και της πρόκλησης, μαθαίνοντας πώς να είσαι ευέλικτος και ανακαλύπτοντας πώς να είσαι δυνατός τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο.
Ανακαλύπτοντας ένα ξεχωριστό δρομικό κίνητρο
Ένα πλεονέκτημα της προσπάθειας επίτευξης ενός FKT είναι ότι μπορείς να εξερευνήσεις μέρη τα οποία μπορεί να είναι αδύνατον να επιλεχθούν σε κάποιον αγώνα, λόγω των περιορισμών και των τεχνικών προβλημάτων.
Και το καλύτερο; Εσύ μπορείς να αποφασίσεις πόση υποστήριξη θέλεις επιλέγοντας από τις 3 αναγνωρισμένες κατηγορίες. Πρόκειται για τη Supported (με εξωτερική βοήθεια), την Unsupported (χωρίς εξωτερική βοήθεια) και την Self-supported (όπου τίποτα δεν είναι προσχεδιασμένο και χρησιμοποιείς μόνο τα μέσα που θα βρεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής). Ακόμα, μπορείς να επιλέξεις να τρέξεις ατομικά συμμετέχοντας στην κατηγορία ανδρών ή γυναικών ή σαν ομάδα.
Ψάχνεις για κίνητρο; Ποια πρόκληση είναι μεγαλύτερη από το να δεις για τι είσαι ικανός; Είσαι ενθουσιασμένος να ξεκινήσεις ένα νέο project όπου θα χρειαστεί να είσαι δημιουργικός και υπεύθυνος για όλον το σχεδιασμό, συμπεριλαμβάνοντας τους φίλους και την οικογένειά σου; Ίσως προσπαθήσεις ένα FKT ειδικά για εσένα…
Και τέλος το πιο ξεχωριστό. Ανεξάρτητα από τον αν πετύχεις ένα FKT ή όχι, θα μάθεις πάρα πολλά για τον εαυτό σου επιχειρώντας και μόνο αυτό το ταξίδι.
Από την Helen Galerakis, κάτοχο του ρεκόρ γυναικών FKT στο 800 μιλίων Arizona Trail, που το ολοκλήρωσε σε 17 συνεχόμενες μέρες.