Ο καιρός των Virtual races

Εικονικοί αγώνες, με αυθεντικό τρέξιμο και πραγματική προσπάθεια!

Share

Έκαναν την εμφάνισή τους πριν από αρκετά χρόνια, στις ασιατικές χώρες αλλά και στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, από διάφορα δρομικά clubs, συλλόγους και εταιρείες.

Η δυσκολία να ταξιδέψει κανείς για να λάβει μέρος σε έναν αγώνα, η έλλειψη διοργανώσεων σε μία όχι και τόσο αναπτυγμένη περιοχή, η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για έναν φιλανθρωπικό σκοπό, αλλά και η αρνητική διάθεση κάποιων να λάβουν μέρος σε έναν πολυπληθή αγώνα, αποτέλεσαν μερικούς από τους λόγους που οδήγησαν κάποιους να διοργανώσουν τους πρώτους εικονικούς ή Virtual αγώνες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε δρομείς που δεν είχαν τη δυνατότητα να νιώσουν, έστω και τρέχοντας μόνοι τους, τη χαρά της συμμετοχής και της απόκτησης ενός αναμνηστικού μεταλλίου.

Κανείς δεν είχε φανταστεί τότε, ότι αυτή η μορφή αγώνων θα κρατούσε ενεργή τη δρομική κοινότητα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα στους διοργανωτές να κρατήσουν την επαφή με το κοινό τους και στους δρομείς να έχουν έναν στόχο για να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις προπονήσεις τους.

Στη χώρα μας το φαινόμενο του «ψηφιακού τρεξίματος», που κάθε άλλο βέβαια παρά ψηφιακό είναι, καθώς η φυσική προσπάθεια είναι η ίδια, έφτασε στα μέσα Απριλίου, και εν μέσω καραντίνας, με τον αγώνα Stop Coronovirus Virtual Run από της All About Running, προσφέροντας διέξοδο σε εκατοντάδες φίλους (πολλοί από αυτούς νέοι) του αθλήματος.

Συμμετοχή με αποδείξεις στον Stop Coronovirus Virtual Run, τον πρώτο Virtual αγώνα της χώρας μας.

Έτσι το τηλέφωνο, που έτσι και αλλιώς λειτουργούσε σαν υποχρεωτικό αξεσουάρ για την επίδειξη του sms μετακίνησης, απόκτησε για πολλούς και καθαρά δρομική χρήση, καθώς από το app του κάθε αγώνα μπορούσε κάποιος να ανεβάσει το χρόνο του και τη φωτογραφία του και να μοιραστεί την εμπειρία του με εκατοντάδες άλλους δρομείς.

Οι αγώνες απόκτησαν, λοιπόν, μία πιο «παιχνιδιάρικη» μορφή, η συμμετοχή στους οποίους, όμως, απαιτούσε την ίδια φυσική προσπάθεια από τον κάθε δρομέα.

Επίσης, η αίσθηση ότι όλοι μαζί συμμετέχουμε σε έναν αγώνα σεβόμενοι, έτσι, τα μέτρα ασφαλείας, που έχει θέσει η κάθε χώρα, ανεβάζουν την αξία αυτών των αγώνων σε ηθικό επίπεδο. Γιατί ναι, κάνουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο, αλλά όλοι μας έχουμε ευθύνη απέναντι στην υγεία και το καλό των υπολοίπων.

Βέβαια, θα ρωτούσε κανείς ότι χωρίς τα στοιχεία που συνθέτουν έναν κλασικό αγώνα, ποιο είναι το όφελος για κάποιον να συμμετέχει; Μία σκέψη είναι ότι αν κάποιος είναι νέος στο τρέξιμο, είναι ένας καλός τρόπος για να μείνει συγκεντρωμένος στο στόχο του και να χτίσει την αυτοπεποίθησή του. Έχοντας έναν στόχο, χωρίς να έχει σημασία πόσο μικρός είναι αυτός, μπορεί κάποιος να κάνει τη διαφορά μεταξύ να βάλει τα αθλητικά του, ή να έχει μία βραδιά βλέποντας τηλεόραση με τις πιτζάμες του. Οι αγώνες Virtual είναι, επίσης, εξαιρετικά καλή ευκαιρία για ανθρώπους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουν απαιτητικό καθημερινό ωράριο, ή έχουν παιδιά ή άλλες δεσμεύσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να ορίσουν εκ των προτέρων τα δρομικά τους «ραντεβού», αλλά θέλουν να νιώσουν στο τέλος της ημέρας τη συγκίνηση της συμμετοχής σε έναν αγώνα.

Το ειδικό μετάλλιο του 2020 Virtual Μαραθώνιου Αθήνας.

Και ενώ πολλοί ήταν αυτοί που δοκίμασαν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία υπήρξαν και οι αρνητές τους. Κύριο επιχείρημα, κάτι βέβαια που δεν αμφισβητεί κανείς, είναι ότι δεν μπορούν να αναπαραχθούν τα συναισθήματα της συμμετοχής σε έναν πραγματικό αγώνα.

Γιατί σίγουρα ένας αγώνας ξεκινά από τη στιγμή που θα φύγεις από το σπίτι σου, θα περιμένεις με δεκάδες άλλους στη γραμμή της εκκίνησης, θα έχεις αλληλεπίδραση μαζί τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής, θα χαρείς μαζί τους στη γραμμή του τερματισμού, και φυσικά θα περάσετε παρέα πολλές ώρες σχολιάζοντας τα του αγώνα.

Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι οι αγώνες είναι μία ξεχωριστή γιορτή, μια μοναδική εμπειρία. Αλλά, η λογική ή αυτό ή τίποτα, θα απέτρεπε πολλούς από το να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους, ή και να τις ξεκινήσουν, όπως αναφέραμε ότι έγινε από την άνοιξη, στερώντας τους το διέξοδο από την πίεση της καραντίνας και των γενικότερων περιορισμών.

Οπότε, λέμε ναι, όχι σε μία εμπειρία αγώνων όπως την ξέραμε, αλλά σε κάτι διαφορετικό που μας επιτρέπει να περνάμε καλύτερα με αυτό που μας προσφέρεται.

Ένας αγώνας Virtual σου δίνει την ευκαιρία να συμμετέχεις σε όποιο μέρος του κόσμου ζεις. Και οι φίλες δρομείς έφεραν λίγη από την Αθήνα στη χώρα τους συμμετέχοντας στην πρώτη κιόλας μέρα στον 2020 Virtual Μαραθώνιο Αθήνας.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, οι virtual αγώνες μας προσφέρουν:

Θετικά

– Σου δίνει την ευκαιρία να έχεις έναν αγωνιστικό στόχο συνεχίζοντας τις προπονήσεις σου

– Συμμετέχεις σε μία ξεχωριστή γιορτή, προστατεύοντας τον εαυτό σου και τους γύρω σου

– Διαλέγεις εσύ την ώρα και την ημέρα που θα πραγματοποιήσεις την προσπάθειά σου επιλέγοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες

– Διαλέγεις τη διαδρομή που θέλεις να τρέξεις

– Δοκιμάζεις κάτι νέο, που έχει σκοπό να ενώσει τη δρομική κοινότητα

– Έχεις τη δυνατότητα να βελτιώσεις την επίδοσή σου, ξαναδοκιμάζοντας (σαν να γυρίζεις το χρόνο πίσω σε έναν φυσικό αγώνα δηλαδή)

– Ενισχύεις τις δράσεις και τους σκοπούς των διοργανωτών έτσι ώστε να μπορέσουν και την επόμενη χρονιά να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους

– Ενισχύει φιλανθρωπικές δράσεις οργανισμών και ιδρυμάτων που τη δύσκολη αυτή περίοδο αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι οι περισσότεροι από εμάς

Αρνητικά

– Δεν έχει την ίδια αίσθηση όπως ένας φυσικός αγώνας

– Σου «χαλάει» την ησυχία γιατί σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Την Κυριακή ο Haspa Marathon Hamburg!
Κορυφαίες συμμετοχές και Έλληνες στον αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο