Kitata και Kosgei στο Λονδίνο

Μεγάλη έκπληξη στους άνδρες, άνετα η Kosgei

Share

Ο Shura Kitata έκανε τη μεγάλη έκπληξη στο Λονδίνο φτάνοντας σε μία σπουδαία νίκη με αφήνοντας αρκετά πιο πίσω το μεγάλο φαβορί, Eliud Kipchoge. Αυτή ήταν και η πρώτη ήττα του Kipchoge μετά από 7 χρόνια!

Ο αγώνας των ανδρών πήρε εκκίνηση στις 12:15 ώρα Ελλάδας με τους δρομείς να ξεκινούν σε αρκετά αργό ρυθμό λόγω βροχής, αλλά πιθανόν και της απουσίας Bekele. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να είναι αρκετοί οι δρομείς που αποτέλεσαν το πρωτοπόρο γκρουπ. Η αλήθεια είναι βέβαια πως λίγοι φαντάζονταν αυτό που ακολούθησε!

Οι Κενυάτες Vincent Kipchumba, Benson Kipruto και Marius Kipserem μαζί με τον Eliud Kipchoge, αλλά και οι Αιθίοπες Tamirat Tola, Mule Wasihun, Sisay Lemma, Shura Kitata και Mosinet Geremew  ήταν στην κεφαλή της κούρσας για το μεγαλύτερο μέρος της πηγαίνοντας σε έναν σχετικά αργό ρυθμό.

Αμέσως μετά το 21ο χλμ. ο Sisay Lemma άλλαξε ρυθμό και από το αργό 3:00-3:03, ώθησε το γκρουπ να ανεβάσει στο 2:52-2:59 μέχρι το 30ο χλμ. (20χλμ.-30χλμ.—>29:25). Η αλλαγή αυτή ήταν καθοριστική καθώς, αφενός μεν δοκίμασε την κατάσταση των επίδοξων νικητών, αφετέρου έδειξε ότι θα ακολουθούσε μια δύσκολη αναμέτρηση αφού και οι 9 επίδοξοι νικητές έδειξαν ότι ήταν εντός κούρσας. Εκεί, άρχισε να διαφαίνεται και μία πιθανή αδυναμία του Kipchoge. Ο κορυφαίος Κενυάτης, ενώ θα περίμενε κανείς να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, έμενε ανάμεσα στους άλλους ανεβάζοντας την ψυχολογία τους.

Για τα επόμενα 5 χλμ. (15:14) τα πράγματα ηρέμησαν, γεγονός που έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να πάρουν ανάσες και ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Κι ενώ οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) περίμεναν τον Kipchoge να κάνει την κίνησή του και να καθαρίσει την κούρσα, τελικά ο Κενυάτης δεν φάνηκε ικανός να ακολουθήσει και έτσι μετά το 38 χλμ. έμεινε μερικά μέτρα πίσω, όπως και ο συμπατριώτης το Marius Kipserem.

Η διαφορά μεγάλωνε κι έτσι στο 40οχλμ. οι Sisay Lemma, Mosinet Geremew, Shura Kitata και Vincent Kipchumba μαζί με τον Αιθίοπα Mule Wasihun δημιούργησαν μία διαφορά 25 δευτερολέπτων από τους υπόλοιπους.

Μπαίνοντας στο τελευταίο χιλιόμετρο ο Mosinet Geremew έμενε πίσω και παρά το γεγονός ότι ο Kipchumba έκανε την κίνησή του στην τελική ευθεία, δεν κατάφερε να επικρατήσει του Kitata, ο οποίος με ένα εκπληκτικό φίνις έφτασε στη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του με 2:05:41 αφήνοντας τον Vincent Kipchumba δεύτερο μόλις ένα δευτερόλεπτο πίσω. Ο ρυθμός τους τα τελευταία μέτρα ήταν εξωφρενικά γρήγορα αφού χρειάστηκαν μόλις 26 δευτερόλεπτα για να καλύψουν τα τελευταία 195μ.!

Τρίτος ήταν ο Sisay Lemma, ενώ η 8η θέση του Eliud Kipchoge με 2:06:49 προκάλεσε μούδιασμα σε όλους…

Τελικά, τα πάντα ήταν τόσο διαφορετικά στη σημερινή διοργάνωση, από τη διαδρομή, την απουσία των ερασιτεχνών δρομέων καθώς και του κοινού στη διαδρομή αλλά και -τελικά- την 8η θέση του Eliud Kipchoge.

Αναλυτικά τα περάσματα του Kitata:

5χλμ.: 14:49
10χλμ.: 29:45
15χλμ.: 44:31
21,1χλμ.: 1:02:56
25χλμ.: 1:14:23
30:χλμ.: 1:29:02
35χλμ.: 1:44:15
40χλμ.: 1:59:19

Ποιος είναι ο Shura Kitata

O Shura Kitata Tola γεννήθηκε στην Αιθιοπία στις 9 Ιουνίου του 1996 κι έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του σε αρκετές μεγάλες διοργανώσεις. Σίγουρα δεν είναι τυχαίος δρομέας καθώς το 2018 ήταν δεύτερος στο Λονδίνο πίσω από τον Eliud Kipchoge, ενώ την ίδια χρονιά ήταν δεύτερος και στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης. Το 2017 είχε κερδίσει δύο σημαντικές διοργανώσεις Μαραθώνιου σε Ρώμη και Φρανκφούρτη. Το ατομικό του ρεκόρ στον Μαραθώνιο είναι 2:04:49 από το Λονδίνο το 2018, ενώ στον Ημιμαραθώνιο έχει ρεκόρ 59:47.

Ο Kiphcoge έχασε από τον… Μαραθώνιο

2.562 ημέρες μετά την τελευταία του ήττα ο Eliud Kipchoge θυμήθηκε και πάλι πως είναι να μην τερματίζεις πρώτος σε έναν αγώνα Μαραθώνιου. Ο ίδιος μετά τον αγώνα δήλωσε πως αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στο δεξί αυτί του λίγο μετά το 30ο χλμ. , που τον μπλόκαρε και του δημιούργησε περαιτέρω σφίξιμο στο σώμα. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως μετά τον πόνο στο αυτί όλη του η δεξιά πλευρά σταδιακά μπλόκαρε. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν απέδωσε την εμφάνισή του στις καιρικές συνθήκες, στα παπούτσια ή σε κάποιον άλλο εξωτερικό παράγοντα.

Για πρώτη φορά πιθανότατα ο ταχύτερος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών φάνηκε να “χάνει” από τις αντικειμενικές δυσκολίες και παγίδες που κρύβει ένα αγώνισμα που διαρκεί πάνω από 120 λεπτά (οριακά για τον ίδιο), όπως συμβαίνει με όλους τους Μαραθωνοδρόμους. Αυτό που κέρδισε δηλαδή τον ανίκητο για 7 χρόνια Κενυάτη ήταν ο ίδιος ο Μαραθώνιος!

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μειώνει την προσπάθεια όλων των υπόλοιπων δρομέων που τερμάτισαν μπροστά του. Για να αντιληφθείτε όμως το μέγεθος της δικής του προσπάθειας σκεφθείτε ότι ο μέσος ρυθμός του στο Παγκόσμιο ρεκόρ ήταν κοντά στο 2:52/χλμ τη στιγμή που στον συγκεκριμένο αγώνα το πιο γρήγορο χιλιάρι ήταν κοντά στο 2:54!

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να σημειώσει πως δεν ήρθε το τέλος για τον ίδιο και πως θα φυσικά και σκοπεύει να επιστρέψει στο αγαπημένο του αγώνισμα παραδίδοντας για μία ακόμα φορά – και το σημαντικότερο, μετά από μία ήττα – μαθήματα ζωής.

Απόλυτη η Kosgei
Στις γυναίκες, η Brigid Kosgei έκανε για μία ακόμα φορά επίδειξη δύναμης επικρατώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η 26χρονη Κενυάτισσα τερμάτισε σε 2:18:58, κατεβαίνοντας για 4η και συνεχόμενη φορά στην καριέρα της το φράγμα του 2:20, και μάλιστα αρκετά άνετα.

Η κούρσα ξεκίνησε γρήγορα, παρά τη βροχή με τις Vivian Kiplagat, Shella Chelangat, Ruth Chepngetich, Valary Jemeli και Alemu Megertu να δίνουν το ρυθμό. Μαζί τους φυσικά και η Kosgei που έδειχνε απλά να κάνει υπομονή και να ελέγχει την κούρσα οδηγώντας τον περισσότερο χρόνο.

Το πρώτο μισό πέρασε σε 1:08:13, ένα πέρασμα που οδηγούσε σε πολύ γρήγορη επίδοση με μόνο τρεις τις τρεις Κενυάτισσες να βρίσκονται στην κεφαλή, τις Kosgei, Chepngetich και Kiplagat, με την τελική νικήτρια μάλιστα να είναι ελάχιστα πιο πίσω.

Ο ρυθμός από εκείνο το σημείο κι έπειτα είχε μία πτωτική τάση, ενώ η βροχή φάνηκε να δυναμώνει. Kosgei και Chepngetich έμειναν μόνες στην κορυφή ωστόσο, λίγο μετά το 30 η Kosgei έκανε την κίνησή της και γρήγορα απέκτησε μία απόσταση που συνεχώς μεγάλωνε (στο 35ο χλμ. είχε ήδη αποσπαστεί 46 δευτερόλεπτα ενώ στο 40ο χλμ. ήταν σχεδόν 2,5 λεπτά μπροστά!).

Αναλυτικά τα περάσματά της:
5χλμ.: 16:26
10χλμ.: 32:25
15χλμ.: 48:31
21,1χλμ.: 1:08:13
25χλμ.: 1:21:17
30:χλμ.: 1:38:18
35χλμ.: 1:55:00
40χλμ.: 2:11:41

Η νίκη ήταν σίγουρη για την κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, όμως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε και για τις υπόλοιπες θέσεις όπου είχαμε αρκετές ανακατατάξεις.

Έτσι, τελικά η Sara Hall με ένα σπουδαίο τελευταίο δεκάρι σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση με 2:22:01, σημειώνοντας νέο ατομικό ρεκόρ για 15 δευτερόλεπτα.

Τρίτη έμεινε η Chepngetich με 2:22:05, ενώ η Ashete Bekira έσωσε το αιθιοπικό γόητρο με την τέταρτη θέση και το 2:22:51 που σημείωσε.

Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη νίκη για την 26χρονη βασίλισσα του Μαραθώνιου στο Λονδίνο – έστω και σε διαφορετική διαδρομή – , ενώ έχει κερδίσει δύο φορές στο Σικάγο όπου μάλιστα το 2018 πέτυχε νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ με 2:14:04. Μάλιστα και στις δύο μεγάλες διοργανώσεις έχει και από μία δεύτερη θέση, το 2018 στο Λονδίνο και το 2017 στο Σικάγο. Συνολικά μάλιστα έχει κερδίσει 7 διοργανώσεις από το 2015 όταν και έκανε το ντεμπούτο της – με νίκη – στο μαγευτικό Πόρτο της Πορτογαλίας.

Για τους φίλους των Super Shoes…

-Από το γκρουπ των 9 πρωτοπόρων που τελικά κατέλαβαν και τις πρώτες θέσεις μόνο ο Kipchoge φορούσε το ΝΙΚΕ Alphafly NEXT%. Ο νικητής και 4 ακόμη φορούσαν το NIKE ZoomX Vaporfly 4%, ενώ 3 το Adidas Adizero Adios pro.

Brigid Kosgei έτρεξε με ένα πορτοκαλί NIKE Alphafly NEXT 4% το οποίο και αμέσως μετά τη νίκη της ήταν διαθέσιμο για αγορά στη σελίδα της εταιρείας, όμως πολύ σύντομα εξαντλήθηκε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
17th Alonissos Challenge
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα
1o Pink Together
Το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης μας καλεί στη γιορτή της πρόληψης
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο