Τρέξιμο στα χρόνια της -νέας- χολέρας!

Πώς διαχειρίζονται αυτές τις ημέρες οι δρομείς στην Σουηδία; Η Μελίνα Γαλεάδη μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της

Share
Στιγμιότυπο από τον Μαραθώνιο της Στοκχόλμης.

Η δρομέας Μελίνα Γαλεάδη μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της για τη διαχείριση της κρίσης των ημερών από τους Σουηδούς:

«Τρέξιμο στα χρόνια της -νέας- χολέρας! Σε παράφραση του μεγάλου αριστουργήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με τίτλο «Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας» όπου δυο άνθρωποι περιμένουν μισό και πλέον αιώνα για να ολοκληρώσουν τον έρωτά τους μιας και βρέθηκαν μπροστά σε πολλά εμπόδια. Έτσι αυτόματα έκανα τον συνειρμό με τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε παγκοσμίως. Είναι μια πρωτόγνωρη συγκυρία με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έρχεται αντιμέτωπο με την ίδια πρόκληση και εκατομμύρια άνθρωποι να βιώνουν παρόμοια συναισθήματα, φόβου, ανασφάλειας για την υγεία τους, το μέλλον κτλ. αντίστοιχα με αυτά εν καιρώ πολέμου.

Έχοντας ένα πόδι στην Ελλάδα όπου ζει η οικογένεια και φίλοι μου και ένα στην Σουηδία όπου ζω τα τελευταία χρόνια, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να συγκρίνει κανείς τις αντιδράσεις. Στην Ελλάδα (όπως και στην Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία), η τρομολαγνεία των ΜΜΕ, η υπερφίαλη πληροφόρηση και η αδιαφορία του κόσμου για το κοινό καλό, επέφεραν τα γνωστά αποτελέσματα με έκρηξη κρουσμάτων και λήψη αυστηρών μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Στη Σουηδία πάλι, η κατάσταση είναι περίεργη. Ο ιδιωτικός τομέας αντέδρασε άμεσα ήδη από τον Φεβρουάριο, πριν καν επιβεβαιωθεί κρούσμα και μήνα κατά τον οποίο τα παιδιά έχουν 1 εβδομάδα διακοπές όπου συνήθως πηγαίνουν για σκι. Η έννοια της άθλησης είναι τόσο στενά συνυφασμένη με την καθημερινότητα των Σουηδών, που οι διακοπές αυτές ονομάζονται Sportlov που σημαίνει διακοπή για άθληση. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν μεταξύ ατόμων που πήγαν για σκι στην Βόρεια Ιταλία. Οι εταιρείες ζήτησαν σε όποιον γυρνάει από διακοπές σε χώρες υψηλού κινδύνου (Ιταλία, Ασία κτλ.) να δουλέψει από το σπίτι για δυο εβδομάδες. Επίσης αρχικά περιόρισαν άμεσα και στη συνέχεια απαγόρευσαν τα επαγγελματικά ταξίδια. Σε μεγάλη πολυεθνική με χιλιάδες υπαλλήλους, επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα και στη συνέχεια η εταιρεία έκλεισε άμεσα όλο το κτίριο και ζήτησε από το προσωπικό να δουλέψει από το σπίτι. Οι αποφάσεις παίρνονταν με βάση τα νεότερα δεδομένα και η ενημέρωση των υπαλλήλων ήταν άμεση και καθημερινή. 

Η κυβέρνηση επέδειξε άλλη ταχύτητα αντίδρασης. Οι Σουηδοί είναι άνθρωποι που θα συλλέξουν όλες τις πληροφορίες, θα συζητήσουν ενδελεχώς όλα τα πιθανά σενάρια και αφού συμφωνήσουν όλοι, θα δράσουν αντίστοιχα – δεν θα αντιδράσουν. Γενικότερα δρουν με σύνεση κάτι το οποίο απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κυβέρνηση δίνει κάποιες γενικές πληροφορίες, δεν ορίζει μέτρα και στη συνέχεια ο κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Το μυστικό εδώ είναι ότι ο μέσος πολίτης έχει μάθει να λειτουργεί με γνώμονα το κοινό συμφέρον και να σέβεται τον συμπολίτη του.

Για παράδειγμα, όταν κάποιος αισθάνεται ότι πάει να αρρωστήσει, θα παραμείνει από μόνος του στο σπίτι για να μην μεταφέρει τον ιό στους συναδέλφους του. Μια φορά μου έτυχε να φταρνιστώ 2-3 φορές και αμέσως μου έγινε σύσταση από τους συναδέλφους μου να πάω άμεσα σπίτι. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι οι Ιάπωνες οι οποίοι φοράνε προστατευτική μάσκα όταν είναι άρρωστοι οι ίδιοι για να μην μεταδώσουν την ίωσή τους και όχι μόνο υποχρεωτικά για να μην κολλήσουν οι ίδιοι. Η σύσταση, λοιπόν, είναι να αποφεύγουν τον συνωστισμό, τις κοινωνικές συναναστροφές και τα ταξίδια. Πέρα από το τρίτο, τα πρώτα δυο, τα καταφέρνουν εύκολα! Επειδή είναι νομιμόφρονες, μια σύσταση αρκεί, δεν χρειάζονται αυστηρά μέτρα και επιτήρηση. 

Και το ερώτημα μετά από αυτή την εκτενή εισαγωγή είναι, «Να Τρέξει κανείς ή να μην Τρέξει;» Όπως προανέφερα, η άθληση εδώ είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και επιβεβλημένη αφού οι χειμώνες είναι πολύμηνοι και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δαπανάται σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι, δίνεται μεγάλη έμφαση στο να βγαίνει ο κόσμος στη φύση, κάτι το οποίο είναι εύκολο αφού όλες οι πόλεις, ακόμα και η Στοκχόλμη, έχουν περίσσιο χώρο πρασίνου. Όπου και να βρίσκεται κάποιος, δεν είναι ποτέ περισσότερο από 10-15 λεπτά τρέξιμο από το κοντινότερο πάρκο ή δάσος.  Όλο το χρόνο βλέπει κανείς ανθρώπους όλων των ηλικιών να τρέχουν όλες οι ώρες της ημέρας. Δεν έχει αλλάξει κάτι τις τελευταίες ημέρες όπου ο κόσμος συνεχίζει να τρέχει και να αθλείται σε εξωτερικά γυμναστήρια. Στα οφέλη του τρεξίματος, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων, η μείωση του σωματικού βάρους και λίπους, η ενδυνάμωση του μυοσκελετικού μας συστήματος, η ενδυνάμωση της καρδιάς και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με άλλα λόγια, το τρέξιμο βοηθάει στο να μην αρρωστήσουμε και σε περίπτωση που είμαστε φορείς κάποιου ιού, δεν θα νοσήσουμε υποχρεωτικά.

Αν χρειάζεστε υποχρεωτικά παρέα, πράξτε Σουηδικά: βγείτε με κάποια φίλη-φίλο (όχι μπουλούκι), κρατήστε αποστάσεις ασφαλείας, αφήστε τους θερμούς εναγκαλισμούς και άμα διασταυρώσετε κανέναν, ιδιαίτερα ηλικιωμένο, κάνετε λίγο στην άκρη. Η πρόληψη είναι η λύση!

Υ.Γ. Πολλοί από εμάς βιώνουμε ανασφάλεια για το μέλλον, κάποιοι μπορεί ήδη να έχουν χάσει, ή να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν μπορούν, δυστυχώς, όλοι να εργαστούν από το σπίτι.  Η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι μόνοι ή με την οικογένεια μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα εντάσεις και αρνητικές σκέψεις. Για το λόγο αυτό, η άθληση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ακόμα και ένας περίπατος μισής ώρας την ημέρα, μερικές βαθιές ανάσες το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Δεν υπάρχει ανοσία στον Covid-19 ούτε στην κρίση που έχει επιφέρει αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία. Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορείτε να φροντίσετε τους γύρω σας!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Salomon Mountain Cup 2025: Άνοιγμα εγγραφών
Τρέχουμε στα βουνά της Αττικής
9th Veikou Trail: Παράταση εγγραφών
Δείτε την ανακοίνωση της διοργάνωσης
Ρεκόρ Γκίνες από Σλοβάκο δρομέα σε διάδρομο
Δείτε πόσα χιλιόμετρα κάλυψε σε μία εβδομάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο