Πέρυσι 132 δρομείς είχαν τρέξει τα 5χλμ. του Armagh International Road Race κάτω από τα 15 λεπτά, σε έναν αγώνα που λογίζεται ως ένας από τους ταχύτερους, βάσει των συνολικών επιδόσεων, στην απόσταση.
Φέτος, στις 13 Φεβρουαρίου, ο αγώνας στην Β. Ιρλανδία ξεπέρασε τον εαυτό καθώς 153 ήταν τελικά οι δρομείς που πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού πριν συμπληρωθούν τα 15 λεπτά!
Μάλιστα, οι 22 απ’ αυτούς το κατάφεραν κάτω από τα 14 λεπτά, ενώ πιο γρήγορος από όλους ήταν ο Aμερικάνος Andrew Colley σε 13:33 – αρκετά πιο γρήγορος και από τον περσινό νικητή τον Φινλανδό Topi Raitanen με 13:49!
Αν πάμε τώρα στο “φράγμα” των 16 λεπτών, ούτε λίγο ούτε πολύ 216 έτρεξαν κάτω από αυτό, ενώ ακόμα τέσσερις δρομείς ολοκλήρωσαν τον αγώνα, συνολικά 220, με τον τελευταίο να τερματίζει σε 16:23.
Στις γυναίκες, η απόσταση δεν ήταν 5, αλλά 3χλμ., όμως, κι εκεί είδαμε πολλές καλές επιδόσεις. Πίσω από την νικήτρια, την Βορειοιρλανδέζα Verity Ockenden (9:05), ακολούθησαν 37 ακόμα κάτω από τα 10 λεπτά! Στον αγώνα τερμάτισαν 142 αθλήτριες, με την τελευταία να “γράφει” 14:17!
Αγώνα 3χλμ. είχε και για τους άνδρες, με τον Σουηδό Eric Nederheim να είναι ο νικητής σε 8:29, ενώ μόλις 16 τερμάτισαν κάτω από τα 9 λεπτά, με το επίπεδο και το βάθος να είναι σαφώς μικρότερα συγκριτικά με το κυρίαρχο αγώνισμα των 5χλμ.
Αυτή ήταν η 33η διοργάνωση του αγώνα που έχει ως διοργανωτή τον τοπικό σύλλογο της περιοχής του Armagh και πραγματοποιείται απογευματινές ώρες, συνήθως καθημερινές.