O μη κερδοσκοπικός οργανισμός Running USA ανέλυσε δεδομένα από 8,4 εκατομμύρια δρομείς (!) και βρήκε ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι μαραθωνοδρόμοι γίνονται καλύτεροι και πιο γρήγοροι.
Αντίθετα, οι δρομείς των μικρότερων αποστάσεων τείνουν να τρέχουν πιο αργά για το ίδιο χρονικό διάστημα. Το ίδιο μάλιστα, φαίνεται να ισχύει και για τις άλλες δύο αγαπημένες αποστάσεις, τα 10χλμ. και τον Ημιμαραθώνιο, καθώς και εκεί ο μέσος χρόνος τερματισμού των συμμετεχόντων έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Τα δεδομένα αυτά δεν αφορούν τους ελίτ δρομείς, αλλά ερασιτέχνες και έχουν αντληθεί από αγώνες στις ΗΠΑ, ωστόσο, μπορούν να μας δώσουν μία εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση.
Αναλυτικά
Πιο συγκεκριμένα, στον Μαραθώνιο ο μέσος ρυθμός των ανδρών έχει πάει στο 4:17 από το 4:18, ενώ στις γυναίκες έχει σταθεροποιηθεί στο 4:43. Αυτοί που έχουν γίνει αρκετά πιο γρήγοροι είναι οι νεότεροι δρομείς (18 έως 24 ετών), ενώ οι 75% έχουν σημειώσει φοβερή βελτίωση αφού πλέον τρέχουν κατά μέσο όρο 35 λεπτά πιο γρήγορα συγκριτικά με την περασμένη δεκαετία.
Στον Ημιμαραθώνιο ο μέσος χρόνος των ανδρών αυξήθηκε κατά δύο λεπτά, συγκεκριμένα πήγε στο 2:05, ενώ στις γυναίκες κατά τέσσερα λεπτά (2:24 από 2:20).
Στα 10χλμ. ο χρόνος των ανδρών πήγε στα 60 λεπτά από τα 58, και στις γυναίκες στο 1:10 από το 1:07.
Τέλος, στα 5χλμ. το 2023 οι άνδρες δρομείς έγιναν δύο λεπτά πιο αργοί συγκριτικά με το 2013, από τα 30 στα 32 λεπτά, ενώ οι γυναίκες τρία, καθώς “κατηφόρισαν” από τα 36 στα 39 λεπτά.
Φυσικά αυτά τα δεδομένα δεν αφορούν μεμονωμένα τους δρομείς, αλλά αυτές καθ’ αυτές τις επιδόσεις τους. Με μία σχετικά πρόχειρη ανάγνωση δείχνουν ότι πλέον οι δρομείς τείνουν να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά τον Μαραθώνιο, ενώ ταυτόχρονα μπαίνουν πιο χαλαρά στις μικρότερες αποστάσεις.
Από την άλλη, όσο έρχεται νέος κόσμος στο τρέξιμο – και κυρίως σε μικρές αποστάσεις όπως 5 και 10χλμ. – είναι λογικό να υπάρξει και μία αύξηση στο χρόνο τερματισμού.