To Σάββατο το Prefontaine Classic – Η τελευταία προπόνηση του Jacob

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού

Share

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι να είναι το μεγάλο ραντεβού αυτού του καλοκαιριού για τον στίβο, και όχι μόνο, ωστόσο, το ξακουστό μίτινγκ Prefontaine Classic είναι κάτι σαν το… ορεκτικό!

Το μίτινγκ φιλοξενείται στο Στάδιο Haward Field, αυτό που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 μέσα στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Ως γνωστόν διεξάγεται εδώ και χρόνια στη μνήμη του μεγάλου Steve Prefontaine – στην περιοχή που έζησε και προπονήθηκε – και παραδοσιακά φημίζεται για τα αγωνίσματα αποστάσεων, ενώ και φέτος φιλοξενεί κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες.

Και φυσικά, ανήκει στη σειρά των Diamond League!

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στα 10.000μ. των γυναικών όπου η Gudaf Tsegay μπορεί να χτυπήσει το Παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς δηλώνει σε πολύ καλή κατάσταση.

Στο μίτινγκ θα επανεμφανιστεί εντός στίβου και η Sifaf Hassan στα 5.000μ. των γυναικών, ενώ και τα στιπλ των γυναικών φιλοδοξούν να βγάλουν επιδόσεις, κυρίως με τις Beatrice Chepkoech και Winfred Mutile Yavi.

Πολύ δυνατό θα είναι και το 800άρι των γυναικών όπου θα δούμε τις Βρετανίδες Keely Hodgkinson, και Jemma Reekie απέναντι στην Κενυάτισσα Mary Moraa.

Στις γυναίκες υπάρχει και 1.500άρι απουσία του πολύ μεγάλου ονόματος. Σαφώς και φαβορί είναι η Laura Muir, η Habitam Alemu και η Diribe Welteji από την Αιθιοπία και οι Αυστραλέζες Hull και Hall.

Τέλος, 10.000μ. θα τρέξουν και οι άνδρες με συνολικά 13 συμμετέχοντες όλους από την Κένυα και τους Daniel Mateiko, Kibiwott Kandie, Bernard Koech να ξεχωρίζουν!

Δείτε όλες τις λίστες εκκίνησης

H τελευταία διαλειμματική του Jacob

Και φυσικά στους αγώνες θα δούμε μετά από οκτώ μήνες τον Jacob Ingebrigtsen να επιστρέφει στον αγώνα ορόσημο του μίτινγκ, το ένα μίλι.

Το μίλι στο Prefontaine Classic, γνωστό και ως Bowerman mile στη μνήμη του ιδρυτή της ΝΙΚΕ, αναμένεται εντυπωσιακό. Κι αυτό γιατί θα δούμε τη μονομαχία Jacob Ingebrigtsen και Josh Kerr στην πρώτη τους συνάντηση μετά τον τελικό του Παγκόσμιου πρωταθλήματος που βρήκε νικητή τον Βρετανό.

Θα είναι παρόντες ακόμα ο έτερος Βρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2022, Jake Wightman, ο Αμερικάνος Yared Nuguse, αλλά και ο Αιθίοπας Lamecha Girma.

Ο Jacob σε συνέντευξη που έδωσε σε γνωστή αμερικάνικη σελίδα δημοσιοποίησε την τελευταία διαλειμματική που εκτέλεσε πριν τον αγώνα.

Συγκεκριμένα, έκανε 12×400μ. στο ρυθμό του αγώνα για τα 5χλμ. με διάλειμμα 60”, και συνέχισε με 12×200μ. στο ρυθμό του ρεκόρ του για το ένα μίλι με διάλειμμα 200μ. τζόγκινγκ.

Αν και δεν ανέφερε τους ακριβείς χρόνους, για να έχετε μία εικόνα εκτέλεσε τα 400άρια περίπου στα 61”-62” και τα 200άρια στα 28”.

Φυσικά, αυτή η προπόνηση είναι και μία καλή ιδέα για όσους είστε καλά προπονημένοι κι ετοιμάζεστε για έναν αγώνα έως και 5χλμ., με τις ανάλογες προσαρμογές στους χρόνους, προφανώς, και ίσως με λιγότερες επαναλήψεις (π.χ. 6-8 x 400 και 6-8 x 200μ.).

Τους αγώνες μπορείτε να δείτε ζωντανά το Σάββατο 25 Μαΐου στην ΕΡΤ-3 στις 23:00.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέος χώρος για το IRONMAN® 70.3® Greece 2024
Η μεγάλη τριαθλητική διοργάνωση πηγαίνει Μαραθώνα
Η ΟΝ πρωτοπορεί με την τεχνολογία LightSpray™!
Πολύ… μπροστά τα νέα μοντέλα της εταιρείας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο