Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2024: Πολύτιμες συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες

Δείτε αναλυτικά τις διαδρομές και τους χάρτες των αγώνων 21,1 & 5χλμ.

Share
Athens HalfMarathon εκκίνηση
Από την εκκίνηση του Ημιμαραθώνιου της Αθήνας 2021

Νέες διαδρομές για τον Ημιμαραθώνιο και τα 5χλμ.

Είναι πλέον γνωστό ότι ο Ημιμαραθώνιος της Αθήνας έχει νέα διαδρομή που παρουσιάζει αρκετές διαφορές με την προηγούμενη.

Βασικό στοιχείο, που ήταν άλλωστε και ο λόγος για την αλλαγή, είναι ότι δεν χρησιμοποιείται καθόλου η Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Έτσι, οι διοργανωτές για να καλύψουν τα απαιτούμενα μέτρα χρησιμοποίησαν μέρος της διαδρομής του παράλληλου αγώνα των 10 χλμ. του Μαραθώνιου της Αθήνας, οδηγώντας τη διαδρομή επί των Λεωφόρων Μεσογείων, Μιχαλακοπούλου και πάλι Μεσογείων μέχρι την οδό Σλήμαν.

Επιπλέον, γίνεται μεγαλύτερη χρήση των Λεωφόρων Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας και Ακαδημίας, η οποία μάλιστα θα πρέπει να χωριστεί σε δύο ρεύματα κίνησης των δρομέων, έτσι ώστε να εξελιχθεί ομαλά ο αγώνας.

Τα 10 σημεία που θα πρέπει να προσέξεις

Σε μία διαδρομή, όπως αυτή του Ημιμαραθώνιου, με συνεχείς αλλαγές κλίσης, η στρατηγική και η σωστή διαχείρηση των δυνάμεών σου είναι καθοριστικής σημασίας.

Ακολουθούν 10 σημεία που θα πρέπει να προσέξεις για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

1. Μην παρασυρθείς στο ξεκίνημα, στο 1ο χλμ. επί της Πανεπιστημίου που είναι κατηφορικό καθώς στη συνέχεια ακολουθεί η πρώτη παρατεταμένη ανηφόρα επί της οδού Σταδίου.

2. Πάρε μερικές ανάσες μετά το τέλος της Σταδίου, και σταθεροποίησε το ρυθμό σου στην οδό Φιλελλήνων, τρέχοντας ήρεμα το ανηφορικό της κομμάτι μέχρι να στρίψεις δεξιά στην Λ. Αμαλίας.

3. Χρησιμοποίησε το κατηφορικό κομμάτι επί της Λ. Αμαλίας και της Α. Διάκου για να κάνεις μία πρώτη αξιολόγηση της κατάστασής σου και οπλίσου με υπομονή για το συνεχές ανηφορικό κομμάτι που ακολουθεί. Βρίσκεσαι στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής από θέμα υψομέτρου.

4. Για τα επόμενα 4,5 περίπου χιλιόμετρα θα τρέχεις σε ανηφόρα, οπότε προσπάθησε να κρατήσεις ένα ρυθμό που ναι μεν θα σε κουράζει, αλλά δεν θα σε εξαντλήσει.

5. Έφτασες στην οδό Σλήμαν και στο σημείο αναστροφής που είναι και το υψηλότερο της διαδρομής, οπότε μπορείς να πάρεις μια ανάσα, να ανασυγκροτηθείς και σταδιακά αφού περάσεις και την ανηφόρα της Φειδιππίδου να πιάσεις το ρυθμό που θέλεις αρχίζοντας να κερδίζεις τον χαμένο χρόνο από το ανηφορικό κομμάτι που προηγήθηκε.

6. Πέρασες το άγαλμα του Δρομέα, μπήκες στην Λ. Β. Σοφίας, και έχοντας περάσει το μισό της διαδρομής, στην οδό Ακαδημίας στριβείς δεξιά και έχεις μπροστά σου μία απλαυστική κατηφόρα όπου μπορείς να τρέξεις γρήγορα, χωρίς όμως να το παρακάνεις, καθώς σε περιμένουν ακόμα αρκετά χιλιόμετρα.

7. Φτάνοντας στην οδό Πατησίων, βρίσκεσαι λίγο μετά το 12ο χλμ. και τα επόμενα 3 χλμ. αποτελούν το μοναδικό ίσως επίπεδο τμήμα της διαδρομής. Συνέχισε σταθερά το ρυθμό σου ανακτώντας δυνάμεις για την ανηφόρα της Σταδίου που θα συναντήσεις σε μερικά χιλιόμετρα.

8. Βρίσκεσαι σε γνώριμο σημείο, αφού το κομμάτι αυτό της Σταδίου μέχρι και τη στιγμή που θα στρίψεςι αριστερά προς τη Ριζάρη το έκανες ξανά στο ξεκίνημα του αγώνα. Είναι ένα από τα πλέον απαιτητικά κομμάτι. Συγκεντρώσου και σκέψου ότι τα δύσκολα τελειώνουν. Αν νιώθεις αρκετή κούραση, χαλάρωσε λίγο το ρυθμό σου για το τελευταίο μέρος του αγώνα.

9. Το 19ο χλμ. ξεκινά στην οδό Ριζάρη, ένα αρκετά δύσκολο ανηφορικό σημείο, με μικρή ευτυχώς διάρκεια, σφίξε τα δόντια και άρχισε να οραματίζεσαι το τελευταίο χιλιόμετρο.

10. Κατεβαίνοντας για δεύτερη φορά την Ακαδημίας, πλησιάζεις στο τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής. Στο ύψος της Ρήγα Φερραίου στρίβεις αριστέρα και μπαίνεις στην Πανεπιστημίου, έτοιμος να τα δώσεις όλα μέχρι τη γραμμή του Τερματισμού!

Η στιγμή του προσωπικού σου θριάμβου σε περιμένει! Τερμάτισε δυνατά και με χαμόγελο! Τα κατάφερες!

Συνολικά θα έλεγε κανείς ότι η διαδρομή έχει γίνει λίγο πιο εύκολη από τις προηγούμενες καθώς η συνολική θετική υψομετρική διαφορά ξεπερνά για λίγο τα 200 μέτρα, ενώ στις προηγούμενες εκδόσεις πλησίαζε τα 250.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τη σελίδα της διοργάνωσης θα υπάρχουν χιλιομετρικές ενδείξεις σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής.

Αναλυτικά τη νέα διαδρομή του Ημιμαραθώνιου Αθήνας

Εκκίνηση: Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη (ΜΑΣ)

Διαδρομή: Πανεπιστημίου Αιόλου – Σταδίου-Φιλελλήνων – Λ. Αμαλίας – Α. Διάκου – Αρδηττού (ρεύμα καθόδου) – Β. Κωνσταντίνου (ρεύμα ανόδου) – Β. Σοφίας – Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Μεσογείων – Αναστροφή στην Σοφίας Σλίμαν -Μεσογείων – Φειδιππίδου – Β. Σοφίας – Ακαδημίας – Χαλκοκονδύλη – Πατησίων – Αναστροφή στην Κεφαλληνίας – Πατησίων – Αιόλου – Σταδίου – Φιλελλήνων – Λ. Αμαλίας – Α. Διάκου – Αρδηττού (ρεύμα καθόδου) – Β. Κωνσταντίνου (ρεύμα καθόδου). Ριζάρη – Β. Σοφίας – Ακαδημίας – Ρήγα Φεραίου – Πανεπιστημίου – Λ. Αμαλίας.

Τερματισμός: Λεωφ. Αμαλίας, ΜΑΣ

Νέα διαδρομή Ημιμαραθώνιου Αθήνας 2024
Νέα διαδρομή Ημιμαραθώνιου
Νέα διαδρομή και για τον αγώνα δρόμου 5χλμ. ΟΠΑΠ

Δεν έχει, όμως, ενδιαφέρον μόνο ο Ημιμαραθώνιος, καθώς ανανεωμένη είναι και η διαδρομή του αγώνα δρόμου 5χλμ. ΟΠΑΠ.

Αναλυτικά το δρομολόγιο της νέας διαδρομής έχει ως εξής:

Αφετηρία: Η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου 5χλμ δίνεται στην Πλατεία Συντάγματος, στο ύψος της Οδού Όθωνος.

Διαδρομή: Η διαδρομή του Αγώνα Δρόμου 5χλμ ακολουθεί τις οδούς: Σταδίου – Αιόλου – Πατησίων (ρεύμα προς Ομόνοια) – Αναστροφή στην Πιπίνου – Πατησίων – Πανεπιστημίου – Λ. Αμαλίας

Τερματισμός: Οι αθλητές τερματίζουν επί της Λ. Αμαλίας μπροστά στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη ερχόμενοι από τη Λεωφ. Πανεπιστημίου.

Αγώνας Δρόμου 5χλμ. ΟΠΑΠ
Αγώνας Δρόμου 5χλμ. ΟΠΑΠ - υψομετρικό
Νέα διαδρομή αγώνα δρόμου 5χλμ. ΟΠΑΠ

Επισκεφθείτε τη σελίδα του αγώνα

Η έκθεση

Η παραλαβή των αριθμών συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην ERGO ATHENS HALF MARATHON expo που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του Κλειστού Γηπέδου Π. Φαλήρου (TAE KWON DO).

Η ERGO ATHENS HALF MARATHON expo ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 13:00 και ολοκληρώνεται το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 18:00, ενώ φέτος θα είναι αφιερωμένη στην Γυναίκα!

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γρήγοροι οι νικητές στο Αμβούργο, 2:30 ο Νικολακέας + Οι Έλληνες
Δείτε τις επιδόσεις στον γερμανικό Μαραθώνιο
Belles Historic Trail 2024
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία o φετινός αγώνας
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο