Χιλιάδες συμμετοχές στον Comrades Marathon – Ρεκόρ διαδρομής από τον Dijana

Πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός αγώνας υπεραπόστασης

Share

Ο πιο αγαπητός αγώνας υπεραπόστασης στον κόσμο δεν είναι άλλος από τον Comrades Marathon που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου στην Νότια Αφρική.

Στον αγώνα έλαβαν μέρος 15.000 δρομείς, αριθμός αρκετά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για αγώνα υπεραπόστασης κοντά στα 90χλμ.

Μάλιστα, κάτι ακόμα που κάνει τον αγώνα να ξεχωρίζει είναι πως η διαδρομή αλλάζει φορά κάθε χρόνο αφού τη μία χρονιά ξεκινά από την πόλη Pietermaritzburg προς την πόλη Durban και την επόμενη το αντίθετο καλύπτοντας μία απόσταση 87 ή 89χλμ.

Το 2019 μάλιστα φιλοξένησε περίπου 25.000 δρομείς από όλο τον κόσμο, καθώς ο αγώνας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ είναι και ο παλαιότερος αγώνας υπεραπόστασης στον κόσμο αφού ξεκίνησε να πραγματοποιείται το 1921!

Ρεκόρ και δεύτερη σερί νίκη από τον Tete Dijana

Μεγάλος νικητής του αγώνα ήταν ο Νοτιοαφρικανός Tete Dijana, ο οποίος είχε αναδειχθεί και πέρυσι νικητής, διπλασιάζοντας έτσι τις νίκες του.

Ο Dijana μάλιστα πέτυχε νέο ρεκόρ διαδρομής καλύπτοντας τα 87,7χλμ. της απόστασης από το Pietermaritzburg στο Durban σε 5 ώρες, 13 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, δηλαδή με μέσο ρυθμό κοντά στο 3:34/χλμ.

Πρώτη γυναίκα ήταν η Gerda Steyn, επίσης από την Ν. Αφρική με χρόνο 5:44:54.

Οι “ιδιαιτερότητες” και η ιστορία του αγώνα

Ο αγώνας πραγματοποιείται αδιάκοπα από το 1921 με μοναδική εξαίρεση την περίοδο του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου (1941-1945), ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί σταθερά περισσότερους από 10.000 δρομείς καθώς έχει πάρει μυθικές διαστάσεις. Για να λάβει κανείς μέρος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έναν Μαραθώνιο κάτω από τις 5 ώρες, ενώ στη διαδρομή υπάρχουν πέντε σημεία ελέγχου (checkpoint) τα οποία οφείλουν όλοι να περάσουν σε συγκεκριμένο χρόνο, διαφορετικά βγαίνουν εκτός.

Στον Comrades Marathon ισχύουν διαφορετικοί κανόνες και στην απονομή των μεταλλιών. Έτσι, οι 10 πρώτοι κατακτούν ένα χρυσό μετάλλιο, όσοι τερματίσουν από την 11η θέση έως τις 6 ώρες κερδίζουν ένα ασημένιο μετάλλιο με χρυσό περίβλημα,  ασημένιο όσοι τερματίσουν ανάμεσα στις 6 και τις 7:30 ώρες, χάλκινο με ασημένιο περίβλημα αυτοί που θα περάσουν τη γραμμή του τερματισμού από τις 7:30 έως τις 9, και χάλκινο αυτοί από τις 9 έως τις 11:00 ώρες. Τέλος, οι υπόλοιποι από τις 11 έως τις 12 ώρες λαμβάνουν ένα διαφορετικό μετάλλιο.

Ο αγώνας ξεκίνησε το 1921 από τον βετεράνο του 1ου Παγκόσμιου Vic Clapham, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τους στρατιώτες που χάθηκαν στον πόλεμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πραγματοποιήθηκε το 2ο“OlympicDay” Park
Μία Γιορτή για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό!
12ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης - ZeniΘ: Λειτουργία Κέντρου Εγγραφών
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες
Καλές επιδόσεις οι Έλληνες στον Μαραθώνιο της Λουμπλιάνα
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο και Ημί
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο