Ρέτζακας Trail Run: Οι νικητές

Όλα όσα έγιναν στον αγώνα

Share
Ρέτζακας Trail Run

Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθει ο ορεινός αγώνας Ρέτζακας Trail Run. Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοργάνωσης με τους νικητές και όλα όσα έγιναν στον αγώνα.

Ρέτζακας Trail Run – Μεταγωνιστικό δελτίο

Είμαστε πλέον μια εβδομάδα μετά την διεξαγωγή του Ρέτζακας Trail Run 2023, διοργάνωση που φέτος έδωσε ζωή σε 6 χωριά του Ιναχωρίου (Πλοκαμιανά, Βάθη, Παππαδιανά, Κεφάλι, Περιβόλια, Τζιτζιφιά) και ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία προσφέροντας μας απλόχερα μοναδικές εικόνες και γεύσεις, χαλαρές αλλά και έντονες στιγμές, βροχές και χαλάζι. Φέτος ο Ρέτζακας λειτούργησε σαν μια τελετή έναρξης του χειμώνα στον τόπο μας, αποδεικνύοντας απ’ την μια ποσό μικρός είναι ο άνθρωπος απέναντι στην δύναμη της φύσης αλλά συνάμα και ποσό δυνατός μπορεί να σταθεί ξεπερνώντας τον εαυτό του.

Το Ρέτζακας Trail Run φέτος περιελάμβανε διήμερο εκδηλώσεων αρχής γενομένης από το Σάββατο 4 Φεβρουάριου το πρωί όπου υπήρξε περιήγηση και ενημέρωση από τον Δρ. Κωνσταντίνο Χατρζουλάκη για τα βρώσιμα χόρτα της περιοχής ενώ στην συνέχεια είχαμε κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλοκαμιανών και τέλος είχαμε προ αγωνιστικό γεύμα για αθλητές και παρευρισκόμενους (χυλοπίτα-party) με ντόπιες γεύσεις.

Την ημέρα των αγώνων την Κυριακή 5 Φεβρουάριου 2023, περίπου 240 τολμηροί δρομείς και περιπατητές εκκίνησαν τις διαδρομές Ρέτζακας Challenge των 23Χλμ (89) και Ρέτζακας Entry των 8Χλμ (151), γνωρίζοντας τις ομορφιές της ενδοχώρας του Ιναχωρίου με αποκορύφωμα τον καταρράκτη Ρέτζακα. Την υπεραιωνόβια Μεγάλη Ελιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όλοι οι συμμετέχοντες στα τελευταία μέτρα των διαδρομών τους, όπως και επισκέπτες αλλά και 13 τολμηρά παιδιά μεσα από τον παιδικό αγώνα Αγρουλιδάκι trail των 1450 μέτρων δίνοντας τους την χαρά της συμμετοχής.

Παρά τον χειμωνιάτικο καιρό, το κρύο τις σποραδικές βροχές αλλά και το χαλάζι η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά το εισπράξαμε από όλους όσοι συμμετείχαν, αθλητές και εθελοντές. Η εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή στις διαδρομές μας παρά τον διαφαινόμενο δύσκολο καιρό αλλά και η ζεστή αγκαλιά της τοπικής κοινωνίας έδωσε τον παλμό της φετινής διοργάνωσης ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Το χαμόγελο των συμμετεχόντων στα περάσματα της διαδρομής αλλά και στον τερματισμό ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για εμάς αλλά και τους ίδιους.

Το Ρέτζακας Trail Run 2023 δεν ήταν απλά άλλος ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος. Ήταν μια γιορτή για τα χωριά του Ιναχωρίου και στάθηκε αφορμή ώστε πολύς κόσμος από όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα να επισκεφτεί τα χωριά μας, να γνωρίσει τα σοκάκια και τα μονοπάτια μας, να γευτεί την κουζίνα μας, να γνωρίσει και να μυρίσει την χλωρίδα μας και να φιλοξενηθεί από τους ανθρώπους μας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι της μεγάλης διαδρομής του Ρέτζακας Challenge των 23Χλμ είχαμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

1.   Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης – Χοχλιός Team – 2:00’:32’’
2.   Αντώνιος Πρωτοπαπαδάκης – Άρκαλος – 2:03’:09’’
3.   Βασίλης Σαββούδης – Kasimis Training – 2:07’:14’’

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1.   Manon Barre Tzortzaki – 2:22’:01’’
2.   Anna Konkina – 2:36’:29’’
3.   Κατερίνα Δρακάκη – Άρκαλος – 2:40’:23’’

Οι παραπάνω νικητές, εκτός από τα ιδιαίτερα φετινά έπαθλα από ξύλο της περιοχής, έλαβαν ως δώρο και μια βούργια (παραδοσιακό υφαντό σακούλι) με τοπικά προϊόντα. Επίσης στο Ρέτζακας Challenge υπήρχαν και επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες. Αναλυτικά αποτελέσματα εδώ: https://retzakas.gr/apotelesmata2023challenge/

Στο αγωνιστικό κομμάτι της μικρής διαδρομής του Ρέτζακας Entry των 8Χλμ είχαμε τα κάτωθι αποτελέσματα:

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ

1.   Αντώνιος Κωστάκης – Για Δέσιμο – 39’:33’’
2.   Αντώνιος Μπουτσαράκης – 39’:52’’
3.   Εμμανουήλ Μαγκαφουράκης – Χοχλιός Team – 40’:18’’

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1.   Χριστιάνα Ζαχαριουδάκη – Pilala – 51’:57’’
2.   Αθηνά Παπαδάκη – Άρκαλος – 52’:10’’
3.   Μαρία Καμισάκη – Ναυτικός Όμιλος Χανίων – 52’:41’’

Στο Ρέτζακας Entry υπήρχε και κατηγορία αγόρια και κορίτσια κάτω των 18 ετών με αξιοσημείωτες επιδόσεις. Αναλυτικά αποτελέσματα εδώ:

https://retzakas.gr/apotelesmata2023entry/

Το διήμερο εκδηλώσεων του Ρέτζακας Trail Run διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πλοκαμιανών και την Ομάδα Δρομέων Υγείας Κισάμου με συνδιοργανωτές τον Δήμο Κίσαμου και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με την διοργάνωση να τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Επίσης το Ρέτζακας Trail Run έγινε μέλος της ITRA (International Trail Running Association) με την μεγάλη διαδρομή του Ρέτζακας Challenge να είναι βαθμολογούμενη επιπέδου ITRA1 στο ITRA National League.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Καταρχάς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ξανά το πλήθος κόσμου που επέλεξε να έρθει και να συμμετάσχει στις διαδρομές μας παρά τον κακό καιρό με ποσοστό συμμέτοχης άνω του 75% συνολικά. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές (συνολικά πάνω από 120 άτομα) της φετινής διοργάνωσης διότι χωρίς αυτούς δεν θα μιλούσαμε για το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα. Από τα άτομα στην γραμματεία, μέχρι τους μάγειρες και όσους βοήθησαν στο σερβίρισμα, από τους φωτογράφους μέχρι τα άτομα που έσκαψαν με τα χέρια τους την διαμόρφωση των μονοπατιών και από τους μουσικούς και όσους έδιναν τον παλμό στις διαδρομές μέχρι τους εθελοντές που αψήφησαν το κρύο και την βροχή και ήταν στους σταθμούς, σε σημεία ελέγχου κατά μήκος των διαδρομών ή και συνοδεία με ποδήλατα.

Ιδιαίτερη αναφορά στους Εθελοντές Σαμαρείτες του Περιφερειακού Τμήματος Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που κάλυψαν υγειονομικά την διοργάνωση μας, και απλώθηκαν σε όλα τα τριγύρω χωριά ώστε οι αθλητές και περιπατητές να απολαύσουν με ασφάλεια τις διαδρομές μας. Το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου, κάλυψε τους αγώνες με: 36 Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες του Π. Τ. , 1 Εθελοντή γιατρό, 10 Υγειονομικές Ομάδες, 1 Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, 1 Κέντρο Τηλεπικοινωνιών με Αναμεταδότη, 1 Διασωστικό Τετρακόπτερο (Drone), 1 Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, ενώ οι Εθελοντές κατά την διάρκεια των αγώνων χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν αρκετές περιπτώσεις ελαφρών ευτυχώς τραυματισμών.

Συμπληρωματικά υπήρχε και παρουσία ασθενοφόρου με πλήρωμα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου τους οποίους ευχαριστούμε επίσης θερμά για την παρουσία τους όπως επίσης και το Α.Τ. Κισάμου για την παρουσία περιπολικού με 2 αστυνομικούς.

Για την προετοιμασία και διεξαγωγή του φετινού Ρέτζακας Trail Run καταλυτικής σημασίας ήταν η βοήθεια των υποστηρικτών συλλόγων: ΕΦΑ Θησέας Περιβολίων, Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κίσαμου (ΕΠΟΦΕΚ), Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Κεφαλίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάτους «νέοι ορίζοντες» & Vlatos Jazz, Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλοκεφαλίου Λιβάδια «Ποσειδώνας», Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων Κίσαμου «Αναγνώστης Σκαλίδης», Πολιτιστικός Σύλλογος Τοπολίων, Σύλλογος Αλληλεγγύης «ο Κάμπος», καθώς και λοιποί σύλλογοι, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες της φετινής διοργάνωσης, την Γεωργία Χριστοπούλου Κλινική Διαιτολόγο, διατροφολόγο, για τον σχεδιασμό και τις συμβουλές ως προς το προαγωνιστικό γεύμα αλλά και της τροφοδοσίας του αγώνα, τον Δρ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη που ανέλαβε το κομμάτι των παράλληλων δράσεων ως προς την ενημέρωση των παρευρισκόμενων για τα βρώσιμα χόρτα της περιοχής αλλά και ενημέρωση για την υπεραιωνόβια Ελιά, και την Κέλλυ Νικολακάκη, παιδαγωγό που ανέλαβε την απασχόληση των μικρών παιδιών κατά την διάρκεια των αγώνων και για τα φετινά ξεχωριστά έπαθλα να ευχαριστήσουμε τον Αναστάσιο Χαιρετάκη (ROZOS Wood art).

Για να γίνει δυνατή η πραγματοποίηση η φετινή και μεγαλύτερη διοργάνωση, ουσιαστική ήταν και η βοήθεια των χορηγών όπου είτε με οικονομική είτε με υλική συνεισφορά, μικρή ή μεγάλη, ήταν σημαντική. Ευχαριστούμε τον:

Πλατινένιο χορηγό:

Αννουσάκης – Γενικό Εμπόριο (Γ. Αννουσάκης και Σία ΟΕ)

Τους χρυσούς χορηγούς:

Τράπεζα Χανίων, ΑΝΕΚ Lines – Bluestar Ferries, Athitaki horeca supplier (Αθητάκη Μαρία), Elafonisi Resort (Οικογένεια Καλομοιράκη), Glykeria Hotel (Αφοί Τζανάκη), CretaStrom (Στρωματοποιία Κρήτης – Λαντζάκης), Κατάστημα Κακαουνάκης, DigitalPro web & marketing (Ζερβουδάκης Νικόλαος), X-Treme Stores – Χανιά, Φρουτολαχανική Κρήτης (Παναγιώτης Ντεντάκης), PhotoLoco, Castell Hotel, Ζαχαροπλαστείο Μοντέρνο, Strata Tours – Walking & activity tours, Super Markets SYNKA, ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, Plokamos House, Α.Σ.Π.Κ.Θ – Συνεταιρισμός Ελαφονησίου.

Τους ασημένιους χορηγούς

Γαλανάκης Εμπόριο Ποτών (Αφοί Γαλανάκη), Οπαλι Χρυσοχοείο (Μπομπολακη, Βατσολακης), Κρητική Γη – Παραδοσιακά Ζυμαρικά, Μηλιά Mountain Retreat & Restaurant, Σκλαβενίτης Super Markets, Ηδύοσμος – Παραδοσιακά Κρητικά Προϊόντα (Παπαγιαννάκη), Απ’ το Χωριό – Αρτοποιήματα (Ντεντάκης Ιωάννης), Black Sheep – tattoo & piercing studio, Laundry Daskalakis, Hellas Bike, Νικολουδάκης Κιαγιαδάκης – Εξοπλισμός Ξενοδοχείων.

Τους Χάλκινους χορηγούς

ΕΤΑΝΑΠ – Σαμαριά, Κατάστημα Aquafit, Ταβέρνα Καλυψώ (Δ. Χατζογιαννακης), Σημανδηράκη – Κρητικά Εδέσματα, Αφοί Παπαγιαννάκη – Τυροκομικά Προϊόντα, Sportivo Κατάστημα Αθλητικών Ειδών (Γ. Σγουρομάλλης), Ατού Κατάστημα Αθλητικών Ειδών (Μ. Κουφάκη), Καφενείο Οασις (Κεφάλι Ιναχωρίου), Mini Market Χρυσοσκαλίτισσα, Αρτοποιείο Ζαχαροπλαστείο Παπαδάκης, και οι Κτηνοτρόφοι της περιοχής: Αφοί Χαιρετάκη, Μουντάκης Δημήτρης, Τζανακάκης Γιώργος.

Το Ρέτζακας Trail Run 2023 έγινε γνωστό και με την συμβολή των χορηγών επικοινωνίας, τοπικά και δρομικά μεσα τους οποίους και ευχαριστούμε: RunningNews.gr , Advendure.gr, runntrail.gr , sportofrunning.eu , biskotto.gr , neoiorizontes.gr & athlitiko.gr

Η φετινή διοργάνωση έγινε ξεχωριστή υπό τους ήχους του βιολιού της Μαρίας Μανουσάκη και της ηχητικής κάλυψης και υποστήριξης του κ. Γαβαλά στον χώρο του Σχολείου στα Πλοκαμιανά όπως επίσης να ευχαριστήσουμε την Kelly με το βιολί και τον Νίκο με το μπουζούκι που «έντυσαν» μουσικά το πέρασμα των αθλητών από τα Περιβόλια.

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά τον Βαγγέλη Καραγιαννάκη με την ομάδα του (Athletic Progress – atpro.gr) για την χρονομέτρηση και την τεχνική κάλυψη των αγώνων.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι λυπούμαστε που ο καιρός μας χάλασε τα σχέδια και δεν πραγματοποιήθηκαν οι απονομές με την δέουσα επισημότητα ούτε ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί η συναυλία με ζωντανή μουσική μέχρι το κλείσιμο της διοργάνωσης, αφού έπρεπε να συμπιέσουμε το πρόγραμμα ώστε να αποδεσμευτούν οι συμμετέχοντες νωρίτερα για να αποχωρήσουν όλοι με ασφάλεια προτού ενταθούν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Η διοργάνωση του Ρέτζακας Trail Run 2023 μπορεί πλέον να είναι παρελθόν, όμως όλοι εσείς που συμμετείχατε έχετε μια ξεχωριστή ανάμνηση, μια εμπειρία, μια εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη σας και στην καρδιά σας. Όλα αυτά μας γεμίζουν ικανοποίηση αλλά και ευθύνη ώστε να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ, να βελτιώσουμε τα λάθη μας, να εδραιώσουμε την διοργάνωση στην περιοχή σαν μια αθλητική εκδήλωση και σαν χειμερινό τουριστικό πόλο έλξης αλλά και να δείξουμε προς τα έξω ότι άνθρωπος και βουνό μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς να διαταράσσεται το φυσικό περιβάλλον.

Το Ρέτζακας Trail Run 2023 ήταν και φέτος αποτέλεσμα της δουλείας πολλών ωρών της οργανωτικής ομάδας που περιελάμβανε αρκετά ξενύχτια, τηλεφωνήματα ωρών, συνομιλίες, εκατοντάδες ώρες μπροστά σε οθόνες, στέρηση του ελεύθερου χρόνου μας με τις οικογένειες μας και αρκετές θυσίες προπονήσεων. Γνωρίσατε την ενδοχώρα του Ιναχωρίου και τον καταρράκτη Ρέτζακα. Τώρα θα τον αφήσουμε να ξεκουραστεί για έναν χρόνο να τρέχει υπερήφανος και θα είναι έτοιμος να σας υποδεχτεί την επόμενη χρονιά, όπου ο προγραμματισμός για το Ρέτζακας Trail Run 2024 έχει ήδη ξεκινήσει.

Εις το επανειδείν…

Πληροφορίες για την διοργάνωση:

https://retzakas.gr/

Φωτογραφικό υλικό: https://retzakas.gr/fotografies-vinteo/

Πληροφορίες επικοινωνίας: https://retzakas.gr/epikoinonia/

Ρέτζακας Trail Run
Ρέτζακας Trail Run
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Ειρηνοδρομία 2024: Το βίντεο
Κάνε τώρα την εγγραφή σου!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο