Tα μαγικά ρολόγια των δρομέων

Δείτε γιατί τα ειδικά, δρομικά ρολόγια αποτελούν το φετίχ όσων τρέχουν

Share

Τους έχετε δει να τα συμβουλεύονται ευλαβικά, να πατούν μανιωδώς τα κουμπιά τους και να τα προγραμματίζουν με χειρουργική ακρίβεια ενώ δεν ξεκινούν την προπόνηση αν δεν έχουν συνδεθεί με …δορυφόρο. Είναι αλήθεια, οι δρομείς έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τα «εξειδικευμένα» ρολόγια τους γιατί πολύ απλά είναι το σημαντικότερο εργαλείο της «δουλειάς» τους. Δείτε τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής τους και ανακαλύψτε και εσείς γιατί είναι τόσο χρήσιμα.

O χρόνος
Η βασικότερη λειτουργία ενός ρολογιού χρονομέτρου είναι, φυσικά, να κρατά τον χρόνο της προπόνησης. Κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ εύκολο και απλό για μία προπόνηση συνεχόμενης μορφής, όπου απλά οι δρομείς τρέχουν συνεχόμενα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δεν ισχύει το ίδιο στις διαλειμματικές. Εκεί, οι δρομείς πρέπει να υπολογίζουν τον χρόνο που χρειάστηκαν να διανύσουν μία συγκεκριμένη απόσταση καθώς και τον χρόνο του διαλείμματος. Έτσι, τα κλασικά δρομικά ρολόγια αλλά και τα πιο σύγχρονα με GPS διαθέτουν την ειδική λειτουργία καταγραφής του μερικού χρόνου, τα λεγόμενα laps, όπου υπολογίζεται ταυτόχρονα τόσο ο χρόνος διάρκειας κάθε κομματιού της προπόνησης όσο και ο συνολικός. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης, με το οποίο έχετε τη δυνατότητα επιπλέον και ηχητικής ειδοποίησης ή και ειδοποίησης με δόνηση, για τα ακριβότερα όμως μοντέλα ρολογιών.

Η ταχύτητα (ρυθμός)
Το πρώτο πράγμα που απασχολεί έναν δρομέα πέρα από το πότε θα τρέξει είναι η ταχύτητα που κινείται ή ο ρυθμός που πρέπει να ακολουθήσει. Έτσι, πλέον τα περισσότερα δρομικά ρολόγια διαθέτουν τεχνολογίες που μετρούν την ταχύτητα και την παρουσιάζουν με διάφορους τρόπους, είτε σε χλμ./ώρα, είτε με τη μορφή του χρόνου ανά χλμ. (ο πιο συνηθισμένος δρομικός όρος). Ουσιαστικά υπολογίζουν τον χρόνο προπόνησης και τον διαιρούν με την απόσταση (η οποία υπολογίζεται μέσω GPS ή άλλων τεχνολογιών) που διανύθηκε. Έτσι μας δίνουν τη συνολική εικόνα κάθε προπόνησης σχετικά με την ένταση της.

Καρδιακή συχνότητα
Η γνώση των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια της προπόνησης δεν είναι απαραίτητη μόνο για λόγους πρόληψης αλλά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ένταση που θα πρέπει να ακολουθηθεί ανάλογα με τους στόχους του δρομέα (βελτίωση ταχύτητας ή αντοχής, χάσιμο βάρους κ.ά.) αλλά και τη διάρκειά της. Έτσι, είναι σημαντικό για έναν δρομέα να γνωρίζει την τρέχουσα τιμή των καρδιακών του παλμών (χτύποι της καρδιάς ανά λεπτό) με αποτέλεσμα τα περισσότερα δρομικά ρολόγια να διαθέτουν αυτή τη λειτουργία. Η συγκεκριμένη μέτρηση γίνεται με την ειδική ζώνη στήθους η οποία λαμβάνει τα σήματα της καρδιάς και τα στέλνει στην οθόνη του ρολογιού ενώ πλέον υπάρχουν και αυτά που διαθέτουν απλά ειδικούς αισθητήρες στο λουράκι και δεν χρειάζονται τις ειδικές ζώνες.

Άλλες πληροφορίες
Εκτός όμως τα… βασικά τα δρομικά ρολόγια πλέον προσφέρουν μία σειρά πληροφοριών που σχετίζονται με την προπόνηση αλλά και την απόδοση. Έτσι πολλά από αυτά υπολογίζουν τις θερμίδες που καταναλώσατε σε κάθε σας προπόνηση ή ακόμα και σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, διαθέτουν υπηρεσία προπονητικών συμβουλών, αναλυτές κίνησης (μέτρηση μήκους διασκελισμών, μετρητής δραστηριότητας, κάθετης μετατόπισης, διάρκεια επαφής με το έδαφος), ειδοποιήσεις επίτευξης στόχου, μηνύματα παρότρυνσης κ.ά. Τέλος, σχεδόν όλες οι εταιρείες διαθέτουν ειδικές διαδικτυακές πλατφόρμες για να μεταφέρετε τα δεδομένα των προπονήσεών σας, είτε ασύρματα (wifi, Bluetooth) είτε ενσύρματα παρέχοντας μία σειρά από υπηρεσίες και πληροφορίες.

Συμβουλές για την καλύτερη επιλογή
– Να είναι εύκολο στη χρήση ακόμα και όταν τρέχετε.
– Να διαβάζετε εύκολα τις πληροφορίες στην οθόνη.
– Να υπερκαλύπτει τις μέχρι τώρα ανάγκες σας ανάλογα με τις απαιτήσεις της προπόνησής σας.

Δημοσίευση: RUNNER 79, ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ / ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Saucony Ride 17
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Saucony
Με το PUMA Fast-R Nitro Elite 2, θα φτάσεις εκεί που θες: στην κορυφή!
Επιστροφή ενέργειας και αντικραδασμική προστασία για δρομείς υψηλών επιδόσεων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο