Επιλέξτε σωστά το πρώτο σας δρομικό ταίρι

Ήρθε η ώρα για την πρώτη σας σημαντική αγορά ως επίδοξος δρομέας που δεν είναι άλλη από το πρώτο ζευγάρι παπουτσιών για τρέξιμο. Επειδή όμως η επιλογή σας αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσική κίνηση του πέλματός σας, την ποιότητα του τρεξίματός σας και βέβαια την ασφάλεια των ποδιών σας, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Τί πρέπει να κάνετε; Δείτε περισσότερα!

Share

Το πρώτο σας δρομικό ταίρι
Συμβουλές για να επιλέξετε σωστά το πρώτο σας running μοντέλo
Ήρθε η ώρα για την πρώτη σας σημαντική αγορά ως επίδοξος δρομέα που δεν είναι άλλη από το πρώτο ζευγάρι παπουτσιών για τρέξιμο. Επειδή όμως η επιλογή σας αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη φυσική κίνηση του πέλματός σας, την ποιότητα του τρεξίματός σας και βέβαια την ασφάλεια των ποδιών σας, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη σας τις συμβουλές μας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το τέλειο ζευγάρι. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι για πολλά-πολλά χιλιόμετρα θα αποτελεί τον αχώριστο σύντροφό σας και ότι και στο τρέξιμο, όπως και στη ζωή, μόνο η ωραία εμφάνιση δεν είναι αρκετή.

Η εμφάνιση δεν είναι το παν
Μπορεί ένα μοντέλο να τραβήξει από την αρχή το βλέμμα σας γιατί σας εντυπωσίασε με τον μοντέρνο σχεδιασμό του ή με τα έντονα χρώματά του, θυμηθείτε όμως, ότι η εμφάνιση δεν είναι το παν. Πρώτα θα πρέπει να ελέγξετε αν ενδείκνυται για να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες του πέλματός σας, οι κατηγορίες των οποίων περιγράφονται παρακάτω, και αν ταιριάζει στο πόδι σας. Σίγουρα η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί ισχυρό κίνητρο όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας σας.
 
Μάθετε τις κατηγορίες
Κάποιοι μπορεί να το ακούν για πρώτη φορά, τα δρομικά παπούτσια, όμως, έχουν κατηγορίες. Η κατάταξη του κάθε μοντέλου σε αυτές γίνεται ανάλογα με τη μορφολογία του πέλματος και τις ιδιαίτερες ανάγκες του πατήματος του δρομέα που καλούνται να καλύψουν, ή να διορθώσουν, αλλά και τον στόχο του κάθε δρομέα ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, η κατηγορία Stability προτείνεται σε αυτούς που έχουν υπερπρηνισμό (υπερβολική στροφή του αστραγάλου προς το εσωτερικό τη στιγμή της προσγείωσης) βαρύ πάτημα ή πλατυποδία και θέλουν στήριξη και ενίσχυση στην καμάρα. Η κατηγορία Cushion συστήνεται σε δρομείς με κανονικό, ουδέτερο, πάτημα με τα μοντέλα που ανήκουν σε αυτή να διαθέτουν σημαντική ενίσχυση στο κομμάτι της απορρόφησης κραδασμών. Τέλος, οι κατηγορίες Racing και Performance, οι οποίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας απασχολήσουν στο μέλλον, απευθύνονται σε πιο έμπειρους δρομείς, και περιλαμβάνουν μοντέλα με ιδιαίτερα μικρό βάρος που ειδικεύονται σε πιο γρήγορες προπονήσεις με χαμηλό, όμως, δείκτη προστασίας από τους κραδασμούς.
 
Το μέγεθος μετράει…
Έχετε βρει το μοντέλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και έχει φτάσει η ώρα να αποφασίσετε το νούμερο που σας ταιριάζει. Και εδώ η επιλογή θα πρέπει να γίνει κατόπιν σκέψης καθώς τα running μοντέλα είναι καλύτερο να είναι μισό με ένα νούμερο μεγαλύτερα από ό,τι τα υπόλοιπα παπούτσια σας καθώς τα πέλματα έχουν την τάση να «απλώνουν» κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Επιπλέον καλό είναι να υπάρχει αρκετός χώρος στο μπροστινό μέρος για να αποφύγετε το φαινόμενο των μαυρισμένων νυχιών που συνήθως συμβαίνει όταν τα πόδια περιορίζονται σε μικρό γι’ αυτά χώρο και τα νύχια «βρίσκουν» στο μπροστινό τμήμα του παπουτσιού. Ιδανικά είναι επίσης να προσπαθήσετε να τα δοκιμάσετε απογευματινές ώρες καθώς τα πόδια είναι συνήθως πιο «πρησμένα» ενώ καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και ένα ζευγάρι κάλτσες τις οποίες χρησιμοποιείτε στο τρέξιμο καθώς μειώνουν και αυτές, ανάλογα με τον όγκο τους, τον διαθέσιμο για τα πόδια σας χώρο. Τέλος ακόμα και αν γνωρίζετε το νούμερο που φοράτε, συνήθως, σε αθλητικά παπούτσια θα πρέπει να δοκιμάζετε πάντα αυτό που σας ενδιαφέρει καθώς η φόρμα του κάθε παπουτσιού ενδέχεται να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανάλογα με την εταιρεία αλλά και με το μοντέλο.
 
Shop running
Το μοντέλο που σκοπεύετε να αγοράσετε προορίζεται για τρέξιμο. Έτσι μία βόλτα λίγων μόλις βημάτων μέσα στο κατάστημα δεν αρκεί για να καταλάβετε αν είναι το καλύτερο για τις προπονήσεις σας. Καλό είναι να φροντίσετε, αν υπάρχει η δυνατότητα, να το τρέξετε σε έναν διάδρομο εντός του καταστήματος έστω και για 2-3 λεπτά, υπηρεσία η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλά αθλητικά μαγαζιά. Μ’ αυτόν τον τρόπο και θα πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργικότητα του κάθε μοντέλου στο τρέξιμο και θα μπορέσετε να αποφασίσετε κατόπιν με μεγαλύτερη ασφάλεια και, βέβαια, μικρότερο ρίσκο.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
On Cloudmonster 2
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της On
Asics Gel Nimbus 26
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Asics
Saucony Ride 17
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Saucony
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο