Mizuno Wave Rider 25

Τρέξαμε με την επετειακή έκδοση του νέου μοντέλου και σας το παρουσιάζουμε

Share
Mizuno Wave Rider 25 επετειακό μοντέλο

Διαρκής βελτίωση

Η εξέλιξη ενός δρομικού παπουτσιού είναι μία συναρπαστική ιστορία. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για μία πορεία 25 ετών, στην οποία το επιτελείο μίας κορυφαίας ιαπωνικής αθλητικής εταιρείας, όπως η Mizuno, προσπαθεί να βελτιώσει ένα μοντέλο, τότε το αποτέλεσμα δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες. Και έτσι γεννήθηκε το Mizuno Wave Rider 25!

Όταν παραλάβαμε στα γραφεία μας τη νέα ειδική έκδοση του Mizuno Wave Rider 25, η περιέργειά μας ήταν μεγάλη για τη στιγμή της πρώτης δοκιμής.

Η στιγμή για το unboxing έφτασε και όντως, η λευκή επετειακή έκδοση του Mizuno Wave Rider 25, με τα διάφορα στοιχεία σε ασημί απόχρωση, ήταν εντυπωσιακή, κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει αρκετούς δρομείς, αφού δεν φτάνει να τρέχουμε άνετα και με ασφάλεια, αλλά να νιώθουμε και ωραία!

Βάζοντας το παπούτσι και περπατώντας τα πρώτα βήματα, δύο ήταν οι βασικές εντυπώσεις. Πολύ καλή εφαρμογή και αρκετά μαλακό πάτημα. Ας δούμε όμως, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου της Mizuno, ξεκινώντας από την εξωτερική σόλα, την ενδιάμεση σόλα και, βέβαια, το επάνω μέρος.

Mizuno Wave Rider 25
Η επετειακή έκδοση του Mizuno Wave Rider 25 φτάνει στα γραφεία του Runner Magazine.

Σταθερότητα και καλό κράτημα

Η εξωτερική σόλα, δεν είναι ομοιόμορφη, αλλά έχουν στρατηγικά τοποθετηθεί τμήματα ειδικού ελαστικού στο σημείο που προσγειώνεται η φτέρνα αλλά και στην περιοχή των μεταταρσίων. Ο λόγος είναι ότι εκεί ασκούνται οι μεγαλύτερες πιέσεις, άρα υπάρχει ανάγκη για αυξημένη προστασία και από τους κραδασμούς και από τις φθορές.

Στο μπροστινό σημείο του πέλματος, οι εγκάρσιες εγκοπές δεν εκτείνονται σε όλο το μήκος, όπως συνέβαινε με το Rider 24, αλλά σταματούν περίπου στα ¾ της απόστασης ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά του παπουτσιού.

Mizuno Wave Rider 25

Enerzy παντού!

Χρειάστηκαν μερικά χιλιόμετρα, για να δείξει ο συνδυασμός του νέου αφρού Enerzy με το έλασμα Wave, τις πραγματικές του ικανότητες.

Το έλασμα Wave έχει ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος και μικρότερη καμπυλότητα. Η μεγάλη διαφορά όμως, σε σχέση με το Wave Rider 24, είναι ότι ο αφρός Enerzy, καλύπτει τόσο από πάνω όσο και από κάτω το Wave plate και, επιπλέον, εκτείνεται σε όλο το μήκος της ενδιάμεσης σόλας. Έτσι, ενώ πριν αποτελούσε μόνο το 25% του υλικού στην ενδιάμεση σόλα, τώρα χρησιμοποιείται στο 100%.

Η νέα αυτή δομή, που του δίνει 5 χιλιοστά μεγαλύτερο ύψος από το Rider 24, διατηρεί σταθερό το drop στα 12 mm (Ύψος σόλας πίσω στην φτέρνα/ύψος σόλας μπροστά στο μετατάρσιο – 36mm/24mm σε σχέση με 31mm/19mm), έχει όμως, ως αποτέλεσμα μία εξαιρετική αίσθηση και ένα απολαυστικά μαλακό πάτημα.

Ένα ακόμα στοιχείο βελτίωσης, το οποίο ενδιαφέρει κάθε δρομέα, είναι το βάρος, το οποίο με τη χρήση του Enerzy μειώθηκε κατά 5% ή 15γρ. φτάνοντας τα 275 γρ.

Mizuno Wave Rider 25

Άνεση και καλή εφαρμογή

Ένα από τα πρώτα σημεία που προσέχω σε ένα παπούτσι είναι η περιοχή που αγκαλιάζει την φτέρνα. Εδώ, συναντάμε ένα σκληρό πλαστικό περίβλημα, επενδυμένο με προστατευτικό αφρό, χωρίς όμως να είναι υπερβολικά μαλακό. Έτσι, η φτέρνα «ασφαλίζεται» στη σωστή θέση,  κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά στη φάση της στήριξης. Αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό σχετικά drop, προστατεύει αποτελεσματικά αχίλλειο τένοντα και γάμπες.

Η γλώσσα είναι ενσωματωμένη στο κυρίως σώμα του επάνω μέρους, με πάχος τέτοιο που να προστατεύει από την πίεση των κορδονιών, χωρίς όμως να προσθέτει περιττό βάρος.

Το ύφασμα που έχει χρησιμοποιηθεί είναι αρκετά διαπνέον, με την περιοχή πάνω από τα δάχτυλα να έχει ειδική διαμόρφωση για καλύτερο αερισμό.

Στο εσωτερικό στην περιοχή των δακτύλων είναι αρκετά ευρύχωρο, ενώ η εσωτερική σόλα, συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών και στην αίσθηση που νιώθει κανείς όταν τρέχει. Τέλος, διαθέτει αρκετά ανακλαστικά στοιχεία, τοποθετημένα σε διάφορα σημεία, τα οποία βοηθούν στην ασφάλεια καθώς φωσφορίζουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σε συνδυασμό δε, με την μίνιμαλ εκδοχή του σήματος της Mizuno, συμβάλλουν στην εξαιρετική αισθητική του.

Mizuno Wave Rider 25 άντρας

Στο… τρέξιμο

Οι πρώτες προπονήσεις δεν ξεπέρασαν τα 10 χλμ. και παρά τον αρκετά ζεστό καιρό, τα πόδια μου ήταν άνετα από την αρχή ως το τέλος. Όμως, η πραγματική αξία ενός δρομικού μοντέλου φαίνεται στα πολλά χιλιόμετρα. Έτσι, σε επόμενη προπόνηση, διπλασίασα την απόσταση με εναλλαγές σε χωμάτινο έδαφος και σε άσφαλτο και εκεί, το Wave Rider 25, έδειξε την αξία του, κρατώντας τα πόδια μου «φρέσκα» και ασφαλή.

Βλέπετε η διαφορά του με την προηγούμενη έκδοση και η χρήση του νέου αφρού Enerzy σε όλο το μήκος της σόλας, έχει το αποτέλεσμα που περίμεναν οι σχεδιαστές του.

Το δοκίμασα και σε πιο γρήγορους ρυθμούς, όπου όμως, οι προπονήσεις ταχύτητας δεν είναι το δυνατό του σημείο. Κάνοντας, όμως, σχετικά γρήγορα tempo run ή cruise intervals (διαλειμματικές με μεγάλα κομμάτια π.χ. 3×3χλμ. ή 4×2χλμ.) ακολουθεί άνετα το ρυθμό, αρκεί αυτός να μην πέφτει πολύ από τα 4’/χλμ.

Μετά από 80 χλμ., αλλά και πολύωρη καθημερινή χρήση, η εικόνα του ήταν σχεδόν αναλλοίωτη (αν εξαιρέσει, βέβαια, κανείς ότι είναι αρκετά σκονισμένο, λόγω του ότι πολλές προπονήσεις έγιναν στο χώμα).

Το μοντέλο έχει διατηρήσει τη φόρμα του ακόμα και μετά από πολλά χιλιόμετρα.

Η ώρα της κρίσης

Το νέο Mizuno Wave Rider 25, ενσωματώνει τις κορυφαίες τεχνολογίες της ιαπωνικής εταιρείας, αποτελώντας μία αξιόπιστη λύση για δρομείς με ουδέτερο τρέξιμο.

Είναι καταλληλότερο για όσους προσγειώνονται περισσότερο με τη φτέρνα, τρέχουν τα περισσότερα χιλιόμετρά τους στην άσφαλτο και χρειάζονται αρκετή προστασία από τους κραδασμούς.

Για δρομείς που τρέχουν μέχρι και τις 3:30 ώρες στον μαραθώνιο (Μ.Ο. 5’/χλμ) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως «αγωνιστικό» αφού το βάρος του (275γρ.) είναι στα χαμηλά της κατηγορίας. 

Δεν θα το προτείναμε για γρήγορες διαλειμματικές και για προπονήσεις σε ρυθμούς πιο γρήγορους από (4’/χλμ.).

Στο καθημερινό τρέξιμο και στα Long  Run, προσφέρει ένα ανάλαφρο, άνετο και μαλακό πάτημα, ό,τι δηλαδή χρειάζεται ο μέσος δρομέας.

Τέλος, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για νέους δρομείς, που θέλουν να κάνουν ένα ασφαλές και άνετο ξεκίνημα στη σχέση τους με το τρέξιμο.

Αν έχετε δοκιμάσει κάποιο από τα προηγούμενα Rider ή κάποιο άλλο ουδέτερο μοντέλο της Mizuno, τότε θα διαπιστώσετε ότι το Mizuno Wave Rider 25 είναι από τις κορυφαίες προτάσεις της εταιρείας.

Αν πάλι, δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει Mizuno, τότε αυτό το μοντέλο αξίζει για να κάνετε την αρχή!


Του Νίκου Πολιά, OLY, Διευθυντή του Runner Magazine, κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ στην κλασική διαδρομή.

Το μοντέλο που δοκιμάσαμε διατίθεται, σε περιορισμένο αριθμό, αποκλειστικά από τα καταστήματα και το e-shop της Mizuno https://www.mzn.gr/el-gr/papoutsia/wave-rider-25-anniversary  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Puma Velocity 3
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Puma
On Cloudmonster 2
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της On
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο