Τρεις εβδομάδες με το Polar Grit X

Αναλύσαμε σε βάθος όλες τις λειτουργίες του νέου multisport ρολογιού της Polar και σας το παρουσιάζουμε!

Share

Κάθε νέο ρολόι-GPS της Polar είναι μία νέα ευκαιρία για εξερεύνηση, προπόνηση και… παιχνίδι.

Αυτή τη φορά ήρθε στα χέρια μας το νέο Polar Grit X, ένα ρολόι που ισορροπεί ανάμεσα στην κατηγορία των ρολογιών-GPS καθημερινής προπόνησης και αυτών των outdoor δραστηριοτήτων (multisport).

Εμείς, ωστόσο, το χρησιμοποιήσαμε περισσότερο ως δρομείς “πόλης” για καθημερινή προπονητική χρήση τόσο στο δρόμο όσο και στο Στάδιο.

Ας ξεκινήσουμε

Μάλλον πριν ξεκινήσουμε, δείτε εδώ αν θέλετε το promo video που έβγαλε η Polar για Grit X.

Πάμε τώρα:

Εμφανισιακά πρόκειται για μία πολύ όμορφη και κομψή κατασκευή. Η οθόνη είναι μεγάλη, ευκρινής με διάμετρο 47mm. Το ύψος του ρολογιού είναι στα 13mm.

Χρηστικό, συνεργάσιμο και κομψό ήταν και το λουράκι σιλικόνης, το οποίο εφαρμόζει άριστα στο χέρι και φαίνεται ιδιαίτερα ανθεκτικό. Σε αυτό βοηθούν και οι 22 (!) θέσεις επίδεσης που έχει.

Το συνολικό βάρος του Grit X είναι 64γρ., από τα πιο ελαφριά στην κατηγορία των Outdoor.

Ο χειρισμός είναι αρκετά απλός και συνδυάζει έξυπνα την οθόνη αφής και τη χρήση μεταλλικών πλήκτρων όπου πραγματικά χρειάζεται. Είναι εμφανές ότι σε αυτό το κομμάτι έχει γίνει μελέτη στο πότε και τι μπορεί να δυσκολέψει τη χρήση της οθόνης αφής κατά τη χρήση στην προπόνηση/αγώνα. Ωστόσο, πολλές φορές η τελική επιλογή, πότε θα χρησιμοποιήσει την οθόνη και πότε τα πλήκτρα, είναι του χρήστη

Το Grit X διαθέτει αμέτρητες λειτουργίες που ξεκινούν από την καταγραφή της προπόνησης μέσα στο Στάδιο ή στο δρόμο και φτάνουν στην ανάλυση και καταγραφή του προπονητικού φορτίου, τη χάραξη διαδρομών στο βουνό κ.ά.

Στο σημείο αυτό να πούμε πως η απόκριση του GPS ήταν εξαιρετική στο δρόμο, σε διαδρομές που έχουμε μετρήσει. Εντός σταδίου υπήρχαν μικρές αποκλίσεις τις οποίες έχουμε συναντήσει με όλα τα ρολόγια που έχουμε δοκιμάσει.

Συγκριτικά με άλλα μοντέλα της εταιρείας, εχει αλλάξει ο αισθητήρας καρδιακών παλμών στο καρπό (τα LED που βλέπετε να αναβοσβήνουν κάτω από το ρολόι). Ο νέος αισθητήρας είναι πιο ακριβής και πιο ευαίσθητος.

Επίσης, περιλαμβάνει 20 διαφορετικές δραστηριότητες που μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια.

Σύμβουλος προπόνησης, το δυνατό του σημείο

Μία σειρά από λειτουργίες έρχονται να αποτελέσουν το δυνατό σημείο του Grit X αφού καταγράφουν διάφορα ζητήματα σχετικά με το προπονητικό φορτίο, αλλά και την προσωπική αποκατάσταση του χρήστη. Οι εφαρμογές Training Load Pro, FitSpark από τη μία καταγράφουν την προπόνηση που κάνατε και την επίδραση που είχε στον οργανισμό σας (αντλώντας δεδομένα από το HRV που θα αναφέρουμε πιο κάτω, τις αναπνοές, την ποιότητα του ύπνου κ.ά), από την άλλη λειτουργούν συμβουλευτικά για τις επόμενες σας προπονήσεις και το προπονητικό σας πλάνο.

Δυνατό χαρτί για το Grit X, όπως και για κάθε Polar, είναι η σύνδεση με την εφαρμογή Polar Flow στο κινητό ή στον υπολογιστή σας. Το Polar Flow είναι από τα πιο αναλυτικά και ουσιώδη apps που θα βρείτε και λειτουργεί αγαστά με το ρολόι.

Σαν Polar που είναι δίνει ασφαλή και σωστή πληροφόρηση για την καρδιακή συχνότητα χάρη στον αισθητήρα παλμών στον καρπό (οπτικός αισθητήρας καρπού). Το μεγάλο του ατού είναι ότι δίνει ένα μεγάλο μπουκέτο πολύ χρήσιμων πληροφοριών σχετικά, τόσο για την προπόνηση όσο και για την αποκατάσταση. Για παράδειγμα, το Heart Rate Variability (τη χρονική απόκλιση ανά καρδιακό παλμό) είναι κάτι που αξίζει να ασχοληθείτε και να παρατηρείτε καθώς αποτελεί σημαντικό δείκτη αξιολόγησης της κόπωσης. Και είναι κάτι που το Grit X σας δίνει τη δυνατότητα να βλέπετε.

Αξιολόγηση ύπνου

Διαθέτει ακόμα ειδικές εφαρμογές (Nightly Recharge, Sleep Plus Stages) για την αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου καθώς και την ανάλυση της αναπνοής.

Πέρα από τα κλασικά

Πέρα από τις κλασικές, πλέον, πληροφορίες για την προπόνηση, που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουν ότι διαθέτουν τα συγκεκριμένα ρολόγια (ταχύτητα, ρυθμός, απόσταση, καρδιακή συχνότητα, θερμίδες κλπ.), το Grit X προχωρά με ένα ακόμα πολύτιμο δεδομένο που αφορά περισσότερο στην ανάλυση της διαδρομής.

Γνωρίστε το Hill Splitter

Το Grit X έχει την τιμή να διαθέτει ένα νέο σύστημα καταγραφής της προπόνησης. Πρόκειται για το Hill Splitter, το οποίο στην πραγματικότητα καταγράφει τα ανηφορικά και κατηφορικά κομμάτια που καλύψατε σε κάθε προπόνηση. Η πληροφόρηση αυτή γίνεται τόσο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όσο και στην αναπαράσταση της που θα βρείτε μετά στο Polar Flow. Το Hill Splitter αντιλαμβάνεται πότε κινείστε σε ανηφορικό ή κατηφορικό κομμάτι και καταγράφει την απόσταση του καθώς και τον χρόνο που δαπανήσατε σε αυτό. Είναι σίγουρα ένα πρωτοποριακό σύστημα που όμως επιδέχεται κι άλλης βελτίωσης τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο και πληροφορίας.

Δείτε πώς λειτουργεί το Hill Splitter

Με τη βοήθεια δύο νέων λειτουργιών (FuelWise και Energy Sources) το Grit X παρέχει πληροφορίες για τη δική σας ενεργειακή κατάσταση κατά τη διάρκεια, κυρίως, των μεγάλων σε διάρκεια προπονήσεων. Μέσα από τη λειτουργία Fuelling που θα βρείτε στο μενού μπορείτε να περάσετε δεδομένα για την προπόνηση που θα κάνετε, αλλά και άλλα δεδομένα. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το ρολόι σας συμβουλεύει πότε να προχωρήσετε στη λήψη ενέργειας και νερού με συγκεκριμένες δοσολογίες.

Δείτε πώς λειτουργεί το FuelWise

Και ακόμα

Το Grit X διαθέτει ακόμα:

Το Added Weather ένα widget που σας πληροφορεί για τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες αλλά και για την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ώρες και ημέρες (θερμοκρασία, υγρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου κ.ά.).

Μπαταρία – Διάρκεια Χρήσης

Το Grit X διαθέτει μπαταρία 346mAh η οποία κρατά για 3-5 μέρες με μία λελογισμένη καθημερινή, λογική χρήση. Για να έχετε εικόνα τώρα τι συμβαίνει σε μία πολύωρη προπόνηση (3-6 ώρες) με το gps ενεργό συνήθως μπορεί να καταναλωθεί ένα ποσοστό 30-40%. Με τη βοήθεια, βέβαια, του συστήματος Added 100-hour GPS, το οποίο στην πράξη μειώνει τα σημεία που το GPS στέλνει σήμα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να αυξηθεί.

Άλλες δυνατότητες

Το Grit X μπορεί να συνδεθεί μέσω Bluetooth και με άλλες συσκευές (κάτι που εμείς δεν κάναμε) και επιγραμματικά αναφέρουμε:

  • Αισθητήρα (ζώνη στήθους) καρδιακών παλμών
  • Μετρητές ποδηλάτου
  • Footpod για την καταγραφή ισχύος αλλά και συχνότητας διασκελισμού, κάθετης μετατόπισης κ.ά.

Υπάρχει, ακόμα, η δυνατότητα σύνδεσης με την εφαρμογή Komoot, όπου μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας διαδρομή, και στη συνέχεια να την “περάσετε” στο ρολόι. Το Grit X δεν διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης με το πιο γνωστό στους δρομείς Strava, είναι κάτι όμως που πιθανόν να γίνει στο μέλλον (και να είναι διαθέσιμο και στον κάτοχο ενός Grit X με ένα update).

Στο βίντεο θα δείτε πώς να συνδέσετε το ρολόι με την Komoout

Συγκριτικά με τα Vantage

Η Polar τα τελευταία χρόνια διαθέτει τα μοντέλα της σειράς Vantage (πρόσφατα βγήκε και το Vantage V2) τα οποία κινούνται και αυτά ανάμεσα στις δυο κατηγορίες. Το Grit X στην πραγματικότητα θα λέγαμε πως δεν αποτελεί το επόμενο βήμα, ένα δηλαδή πιο εξελιγμένο Vantage, αλλά ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα της Polar για τους δρομείς που κινούνται σε διάφορα τερέν, που θέλουν μεγάλη πληροφόρηση για την προπόνησή τους, αλλά και την ανταπόκριση του οργανισμού τους, και που γενικά το “ψάχνουν” λίγο παραπάνω.

Είναι σίγουρα απαραίτητα για έναν μαραθωνοδρόμο που προπονείται σχετικά συστηματικά και με πρόγραμμα, καθώς και για δρομείς βουνού κάθε επιπέδου που επιθυμούν να αναλύουν πιο συστηματικά τα δεδομένα τους. Θα αποδειχθεί όμως πολύτιμο σε όλους τους αθλητές που θέλουν να προπονηθούν πιο “επιστημονικά” καταγράφοντας, αφενός το εξωτερικό προπονητικό φορτίο, κι αφετέρου την απόκριση του οργανισμού τους σε αυτό.

Τα προϊόντα της Polar διατίθενται στη χώρα μας από την Science Technologies.

Για να κάνετε ένα Grit X δικό σας πατήστε εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
New Balance Fuelcell Rebel v4
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της New Balance
Puma Velocity 3
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Puma
Asics Gel Nimbus 26
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Asics
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο