Αγορά διαδρόμου για τρέξιμο: Τι να κοιτάξετε

Δείτε τι σημαίνουν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των διαδρόμων για τρέξιμο για να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς

Share

Το σκέφτεστε καιρό και πλέον ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Θα αγοράσετε έναν διάδρομο για τρέξιμο για το σπίτι.

Τι πρέπει, όμως να προσέξετε; Τι σημαίνουν όλα αυτά τα “τεχνικά χαρακτηριστικά” που διαθέτουν στην πράξη οι διάδρομοι για τρέξιμο;

Για αρχή πριν προβείτε στην αγορά του και στην αξιολόγηση των μοντέλων καταγράψτε τις δικές σας ανάγκες.

Θέλετε τον διάδρομο για τρέξιμο ή για περπάτημα; Για απαιτητικές και γρήγορες προπονήσεις ή για ελεύθερα συνεχόμενα; Ποιοι θα χρησιμοποιούν τον διάδρομο εκτός από εσάς;

Ηλεκτρικοί και μηχανικοί

Υπάρχουν δύο είδη διαδρόμων οι μηχανικοί και οι ηλεκτρικοί. Οι πρώτοι κινούνται με την κίνηση του χρήστη και δεν διαθέτουν κάποιο μοτέρ. Είναι σαφώς πιο οικονομικοί, ωστόσο, είναι πιο δύσκολοι στη χρήση.

Οι ηλεκτρικοί διάδρομοι έχουν μοτέρ που ουσιαστικά κινεί τον ιμάντα. Το τρέξιμο σε αυτούς είναι πιο ασφαλές και “εύκολο”.

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι κυρτοί διάδρομοι (curved), οι οποίοι αποτελούν τους νέας γενιάς μηχανικούς διαδρόμους. Παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα και διαφορές στη χρήση τους, ενώ είναι αρκετά πιο ακριβοί.

Δείτε εδώ μία σύγκριση ανάμεσα στους curved και τους ηλεκτρικούς

Στη συνέχεια, ας δούμε αναλυτικά όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών επίπεδων διαδρόμων:

Ιπποδύναμη: Είναι το βασικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό. Αποτελεί τη μονάδα μέτρησης της δύναμης του ηλεκτρικού μοτέρ και υπολογίζεται σε ίππους (ΗΡ).

Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του τόσο πιο “δυνατό” και “ισχυρό” είναι το μοτέρ κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα διαρκέσει και περισσότερο.

Πολλές φορές στους διαδρόμους ενδέχεται να δούμε δύο διαφορετικά είδη ιπποδύναμης, την Continuous (CHP) και την Peak. H πρώτη αναφέρεται στην ιπποδύναμη που μπορεί να συντηρήσει το μοτέρ κατά τη χρήση του διαδρόμου. Η Peak αναφέρεται στο μέγιστο αριθμό περιστροφών ανά λεπτό με ελάχιστο φορτίο που μπορεί να αποδώσει το μοτέρ.

Αν είστε δρομέας που τρέχετε σε μεγάλο εύρος ταχυτήτων τότε φροντίστε η ιπποδύναμη του (τόσο η Continuous όσο και η Peak) να είναι υψηλή π.χ. 1,5HP Continuous και 3HP Peak).

Παρόμοια και αν είστε νεότερος δρομέας ή περιπατητής με μεγάλο βάρος.

Αν πάλι είστε αρκετά ελαφρύς δρομέας ή περιπατητής που κινείστε σε χαμηλές ταχύτητες τότε ένας διάδρομος με μικρότερη ιπποδύναμη θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Τι να κοιτάξετε ακόμα

Μέγιστο βάρος χρήστη: Είναι ένα χαρακτηριστικό που ουσιαστικά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (κατασκευή και βάρος διαδρόμου, ιπποδύναμη, διαστάσεις κ.ά.).

Καλό είναι να προτιμήσετε έναν διάδρομο που με βάση τα στοιχεία του κατασκευαστή απέχει αρκετά από το δικό σας βάρος.

Για παράδειγμα αν ζυγίζετε 100 κιλά προτιμήστε το μέγιστο βάρος χρήστη να είναι από 150 κιλά και πάνω.

Διαστάσεις: Πέρα από τις διαστάσεις του διαδρόμου (είτε ανοιχτού είτε διπλωμένου εφόσον διπλώνει) θα πρέπει να δείτε και τις διαστάσεις του τάπητα.

Η ιδανική επιλογή για εσάς εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε, αλλά και τη σωματοδομή σας. Αν, για παράδειγμα, θέλετε έναν διάδρομο για περπάτημα ή/και έχετε χαμηλό βάρος τότε μπορείτε να προτιμήσετε τόσο έναν με μικρότερες όσο και με μεγαλύτερες διαστάσεις.


Αν τώρα έχετε μεγάλο βάρος ή αν αναπτύσσετε μεγάλες ταχύτητες τότε οι μεγαλύτερες διαστάσεις είναι μονόδρομος καθώς εξασφαλίζουν την άνεση σας αλλά και την ασφάλεια σας.


Ενδεικτικά, οι μικρές διαστάσεις αντιστοιχούν σε μήκος 120-130εκ. και πλάτος έως 45εκ., και οι μεγαλύτερες σε μήκος 130εκ. και πάνω και πλάτος 50εκ. και πάνω.



Αντικραδασμικό σύστημα: Είναι η ειδική ενίσχυση σε διάφορα σημεία του διαδρόμου είτε με ελαστικά μέρη, είτε με ελατήρια που αποσβένουν τους κραδασμούς. Καλό θα ήταν αυτός που θα επιλέξετε να διαθέτει κάτι από αυτά, τόσο για την καλύτερη απόδοση, όσο και για την προστασία σας (μέση, γόνατα) αλλά και για τη μείωση του θορύβου.

Κλίση: Αναφέρεται στη δυνατότητα κλίσης του διαδρόμου ενώ κινείστε πάνω του. Με λίγα λόγια ο διάδρομος για τρέξιμο έχει τη δυνατότητα να μιμηθεί συνθήκες ανηφόρας. Εάν είστε συστηματικός δρομέας καλό είναι ο διάδρομος που θα επιλέξετε να σας δίνει τέτοια δυνατότητα καθώς θα σας δώσει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στις προπονήσεις σας.

Δείτε εδώ προπονήσεις και ιδέες για τρέξιμο στο διάδρομο

EXTRAS

Υπάρχουν αρκετά γκάτζετ και στοιχεία στους διαδρόμους που τοποθετούνται για να κάνουν την προπόνηση πιο ευχάριστη ή για να παρέχουν μεγαλύτερη πληροφόρηση στον χρήστη.

Οι περισσότεροι διάδρομοι για τρέξιμο διαθέτουν μία απλή οθόνη που ενημερώνει για την ταχύτητα που κινείστε, την απόσταση που διανύσατε και το χρόνο που προπονείστε.

Από εκεί κι έπειτα ορισμένοι διάδρομοι μπορούν να παρέχουν μεγάλη γκάμα πληροφοριών (θερμίδες, Καρδιακή Συχνότητα κ.ά.), αλλά και τηλεόραση, ηχοσύστημα, σύνδεση με υπολογιστή κ.ά.

Επιπλέον, πολλοί διαθέτουν και δικά τους προγράμματα προπόνησης ή δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσετε εσείς τα δικά σας και να τα αποθηκεύσετε στη μνήμη τους.

Όλα τα παραπάνω φυσικά επηρεάζουν την τελική τιμή του προϊόντος, δεν σχετίζονται, όμως με την απόδοση του μηχανήματος.

Προπόνηση στο σπίτι: Προπονητική καθοδήγηση με αναλυτικές οδηγίες και εύκολες ασκήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
adidas Adizero Adios Pro4: Σχεδιασμένο να σπάει ρεκόρ
Δοκιμάζουμε το ξεχωριστό μοντέλο της adidas πριν την κυκλοφορία του!
Adidas Adizero Adios PRO3
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Adidas
Mizuno NEO Vista
Δοκιμάσαμε το νέο μοντέλο της Mizuno
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο