Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι ιδιαίτερα δραστήριος προσφέροντας όλα αυτά τα χρόνια στήριξη στις γυναίκες που νοσούν και τις οικογένειές τους. Είναι γνωστός, επίσης, για μία από της μαζικότερες αθλητικές εκδηλώσεις της χώρας τον αγώνα Greece Race for the Cure® στον οποίο πολλοί δρομείς έκαναν εκεί τα πρώτα τους βήματα. Εμείς μιλήσαμε με την νέα Πρόεδρο του συλλόγου, Παρασκευή Μιχαλοπούλου, που μας ενημερώνει για τις δράσεις τους, το διαφορετικό φετινό αγώνα και την εξέλιξή του.
Εκλεγήκατε πρόσφατα στη θέση του Προέδρου του συλλόγου ενώ ήσασταν επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η θέση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Έχετε κάποιο προσωπικό στόχο για το σύλλογο;
Πράγματι από το 2006 είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Αρχικά εκπαιδεύτηκα ως εθελόντρια παρέχοντας συναισθηματική στήριξη σε γυναίκες που νόσησαν από την ασθένεια και στη συνέχεια από διάφορες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα ήμουν μέλος από τον πρώτο αγώνα, το 2009 της Οργανωτικής Επιτροπής του Greece Race for the Cure®, υπεύθυνη για τις survivors.
Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας, αλλά ειδικά για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού, τις γυναίκες με υποτροπή όπως και γενικά για τις survivors, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αυτό που οφείλουμε να συνεχίζουμε να κάνουμε με συνέπεια είναι αφενός μεν ο Σύλλογος μέσω των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών να συνεχίζει να στηρίζει, να ενδυναμώνει και ενημερώνει ανελλιπώς κάθε γυναίκα που έχει ανάγκη, όπως και τα μέλη της οικογένειάς της, αφετέρου δε οι εκπαιδευμένες εθελόντριες να στηρίζουν συναισθηματικά κάθε γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την ασθένεια.
Δεν έχω προσωπικούς στόχους, οι στόχοι μου έχουν πάντα σχέση με το όραμα και τους σκοπούς του Συλλόγου, την παροχή βέλτιστης ογκολογικής φροντίδας για τις ασθενείς και ποιοτική ζωή σε κάθε επίπεδο μετά την ασθένεια για όλες. Θα ήμουν ευτυχής πραγματικά αν ξεκίναγε η υλοποίηση του Μητρώου ασθενών με Καρκίνο του Μαστού στη χώρα μας, ώστε να γνωρίζουμε με σαφήνεια τα δεδομένα και να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισής του.
Πώς μπορεί να βοηθήσει το τρέξιμο και η άθληση γενικότερα μια γυναίκα που νοσεί; Η φυσική δραστηριότητα πόσο σε βοηθά να αντιμετωπίσεις και να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη κατάσταση;
Σήμερα υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, τον κίνδυνο υποτροπής σε γυναίκες που έχουν νοσήσει, ενώ υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού ή οποιαδήποτε άλλη αιτία, προσαρμοσμένη βέβαια πάντα στις ανάγκες της κάθε ασθενούς και σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις. Θεωρείται «φάρμακο» κι έχει αρχίσει να συνταγογραφείται.
Επιπλέον έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία όσο και στη λειτουργική ικανότητα.
Γι’ αυτό το λόγο στα προγράμματα του Συλλόγου συμπεριλαμβάνονται ομάδες yoga και pilates, ώστε να έρθουν οι ασθενείς σε επαφή με την άσκηση σε σταθερή βάση.
Μέσα από τον αγώνα μας, το τρέξιμο και το περπάτημα, εκτός των άλλων, θα θέλαμε να περάσουμε και το μήνυμα να εντάξει ο κόσμος την άσκηση στην καθημερινότητά του.
Ο αγώνας δρόμου όμως και ο περίπατος, εκτός από την κυριολεκτική θετική επίδραση, έχει και συμβολική σημασία για εμάς και για κάθε ασθενή με καρκίνο μαστού. Τρέχουμε ή περπατάμε όλοι μαζί ή τώρα κάτω από τις σημερινές συνθήκες με τους αγαπημένους, τους φίλους, τα παιδιά μας, μοιραζόμαστε συναισθήματα, παίρνουμε και δίνουμε δύναμη, βάζουμε στόχους και προσπαθούμε να τους καταφέρουμε και νιώθουμε όλοι ότι συμβάλλουμε ο καθένας με τον τρόπο του στην απομυθοποίηση της ασθένειας και την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.
Ο αγώνας σας είναι μοναδικός, αλλά ξεχωρίζουμε τα υπέροχα, εμψυχωτικά και συγκινητικά μηνύματα των συμμετεχόντων και των survivor που έχουμε δει στους δια ζώσης αγώνες σας όπου τονίζουν για ποιον λόγο τρέχουν. Σαν γυναίκα με εμπειρία καρκίνου του μαστού εσείς για ποιον λόγο αγωνίζεστε;
Αγωνίζομαι ώστε κάθε γυναίκα να μάθει ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή της, οπότε πρέπει να τηρεί με συνέπεια τον προληπτικό της έλεγχο.
Αγωνίζομαι ώστε κάθε γυναίκα που νοσεί να έχει την ποιοτική φροντίδα που έχει ανάγκη.
Αγωνίζομαι ανανεώνοντας την υπόσχεσή μου σε όσες δεν είναι πια κοντά μας ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα ώστε καμία γυναίκα να μην νιώθει μόνη και αβοήθητη σε αυτή την πορεία.
Τα συναισθήματα που βιώνουμε όλες και όλοι εκείνη την ημέρα είναι τόσο δυνατά, σε ενεργοποιούν τόσο έντονα που πράγματι νιώθεις ότι δεν θέλεις να σταματήσεις να αγωνίζεσαι για τις ανάγκες αυτών των γυναικών και των οικογενειών τους, δεν θέλεις να σταματήσεις να αγωνίζεσαι μέχρι η έρευνα και η τεχνολογία να καταφέρουν το ακατόρθωτο «κανένας θάνατος από Καρκίνο του Μαστού»
Όλο αυτό τον καιρό της πανδημίας ο σύλλογός σας μπορεί να άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας του με ψηφιακές εκδηλώσεις ή με τον αγώνα να γίνεται σε digital μορφή. Συνέχισε, όμως, να είναι δραστήριος με αυτόν το διαφορετικό τρόπο. Πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα; Τι σας δίνει δύναμη;
Ήταν αδιαπραγμάτευτος στόχος για εμάς ο Σύλλογος παρά το lockdown να συνεχίσει την λειτουργία του και να είναι εδώ για κάθε γυναίκα που τον έχει ανάγκη. Τα τελευταία χρόνια ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους ήταν η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε το Άλμα Ζωής να έχει μια καλή διαδικτυακή παρουσία, για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ασθενείς από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.
Συνεπώς η ανάγκη χρήσης του digital περιβάλλοντος σε μεγαλύτερο βαθμό μας βρήκε αρκετά «έτοιμες» και μας έδωσε την ώθηση και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας. Είναι σημαντικό για εμάς πως ο σύλλογος δεν ανέστειλε ούτε μία μέρα τη λειτουργία του, πως όλα τα προγράμματα συνεχίστηκαν διαδικτυακά, ενώ προστέθηκαν επιπλέον διαδικτυακές δράσεις μέσα στη χρονιά για να καλύψουν νέες ανάγκες των ασθενών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.
Ακόμα και ο αγώνας μας, η μεγαλύτερη διοργάνωση του Συλλόγου μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται τα περισσότερα προγράμματα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Για εμάς, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο, η κατάσταση αυτή ήταν εντελώς άγνωστη. Πιστεύουμε όμως πως το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Το θετικό, μάλιστα, είναι πως πλέον περισσότερος κόσμος έχει εξοικειωθεί με το online περιβάλλον, γεγονός που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στα προγράμματα του Συλλόγου στο μέλλον, διατηρώντας αυτή την online εκδοχή ακόμα και μετά την πανδημία για να καλύψουμε τις ανάγκες των γυναικών όσο μακριά κι αν βρίσκονται.
Αυτό που μας δίνει δύναμη είναι η θέληση για προσφορά. Το σύνθημά μας είναι «είμαστε εδώ για σένα» και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πράξη. Να είμαστε εδώ, για κάθε γυναίκα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες.
Η πανδημία θεωρείτε όχι έχει «φρενάρει» τον προληπτικό έλεγχο; Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού;
Είναι συμπέρασμα επιστημονικών μελετών και ερευνών παγκοσμίως και όχι μόνο δική μας διαπίστωση πως η πανδημία έχει αρνητική επίπτωση στη διενέργεια προληπτικών ελέγχων. Η επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και η αδυναμία πρόσβασης των πολιτών σε δομές υγείας λόγω COVID-19, έχει επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο μείωση των προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο έως και 50%. Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως έχουν μειωθεί περίπου 40%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 1 στις 3 χώρες αναγκάστηκε να διακόψει ή να καθυστερήσει την αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο το πρώτο διάστημα της πανδημίας.
Tα δεδομένα από την κοινωνική υπηρεσία, αλλά και από έρευνα που διεξήγαγε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» δείχνουν πως υπήρξαν αναβολές τόσο σε προληπτικές εξετάσεις όσο και σε επανελέγχους ασθενών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown. Μάλιστα, το θέμα φαίνεται να είναι πιο έντονο στην περιφέρεια, όπου η πρόσβαση σε δομές υγείας είναι δυσκολότερη.
Η ανάδειξη της σημασίας του προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι πάγιος στόχος του Συλλόγου και δεν σταματάμε να υπενθυμίζουμε σε κάθε γυναίκα να μην αμελεί τον προληπτικό της έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού που μπορεί πραγματικά να της σώσει τη ζωή. Δυστυχώς ο Καρκίνος του Μαστού δεν σταμάτησε να υπάρχει λόγω πανδημίας.
Ο κόσμος της χώρας μας αγκάλιασε την περσινή ψηφιακή έκδοση του RacefortheCure όπου συγκέντρωσε τις περισσότερες συμμετοχές στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι διανύουμε την εποχή της αλληλεγγύης; Έχετε κάποιο κρυφό όνειρο για τη φετινή διοργάνωση;
Η περσινή μας εμπειρία έδειξε πως η κοινωνική απομάκρυνση δεν αποδυνάμωσε την κοινωνική ευθύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά αντίθετα πως υπάρχει χώρος και διάθεση για προσφορά και για συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις με ουσιαστική σημασία. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και συμμετείχε στη διαδικτυακή διοργάνωση του Greece Race for the Cure®, από κάθε πόλη της Ελλάδας. Αυτό το γεγονός, η αγάπη του κόσμου και η διάθεση για προσφορά ακόμα και μέσα στις δυσκολότερες συνθήκες, μας συγκινεί ειλικρινά.
Η φετινή διοργάνωση θα έχει επίσης αντίστοιχη μορφή, χωρίς εκκίνηση και τερματισμό, αλλά με συμμετοχή στον αγώνα διαδικτυακά, από όποιο μέρος επιθυμεί ο καθένας. Θα υπάρξουν και κάποιες δράσεις ήπιας μορφής εφόσον η κατάσταση το επιτρέπει, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας Υγείας και πάντα σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία.
Το όνειρό μας για τη φετινή διοργάνωση είναι να συμπορευθεί και φέτος μαζί μας ακόμα περισσότερος κόσμος από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γίνει ο καθένας κοινωνός του μηνύματος στη δική του τοπική κοινωνία ή ομάδα και να την ενεργοποιήσει και όλοι μαζί να νιώσουμε ότι αποτελούμε μια μεγάλη αλυσίδα ενάντια στον καρκίνο του mαστού, αλλά και πως η αλληλοβοήθεια και η κοινωνική ευαισθησία ξεπερνά κάθε εμπόδιο.
Ποιο είναι το μήνυμά σας σε όσους το σκέφτονται να συμμετάσχουν στον αγώνα σας GreeceRacefortheCure; Πώς μπορεί μία απλή συμμετοχή να βοηθήσει μία γυναίκα που νοσεί;
Εδώ και 12 χρόνια, το Greece Race for the Cure® έχει βοηθήσει και βοηθά ενεργά τις ασθενείς με καρκίνο μαστού στην Ελλάδα, έχει συντελέσει στην ενημέρωση και την κινητοποίηση των γυναικών για τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, έχει συνεισφέρει στην απομυθοποίηση της νόσου στη χώρα μας και έχει γιορτάσει τη ζωή όσο καμία άλλη διοργάνωση!
Κάθε συμμετέχων στη διοργάνωση θα θέλαμε να γνωρίζει πως η συμμετοχή του έχει πραγματική αξία, καθώς μέσα από τον αγώνα χρηματοδοτούνται προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» για την στήριξη ασθενών και την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως από τον περσινό αγώνα χρηματοδοτήθηκαν τα εξής προγράμματα:
- Ομαδικά ψυχοθεραπευτικά προγράμματα
- Πρόγραμμα Νομικής συμβουλευτικής
- Πρακτικές συμβουλές από διατροφολόγο για ασθενείς με καρκίνο μαστού υπό θεραπεία
- Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης
- Γονιδιακός Έλεγχος
- Πρόγραμμα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού σε χώρους εργασίας, Δήμους και Φορείς Πανελλαδικά
- Εθελοντικό Πρόγραμμα στήριξης γυναικών με την ίδια εμπειρία σε Νοσοκομεία (Reach to Recovery)
- Έρευνα επιπτώσεων COVID-19 και καρκίνος μαστού
Το μήνυμά μας είναι 1,2 και 3 Οκτωβρίου, ας είμαστε όλοι μαζί, απομακρυσμένα αλλά πάντα μαζί, στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Γιατί όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τον καρκίνο του μαστού.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο φετινό Greece Race for the Cure®, επισκεφθείτε το www.greecerace.gr
Περισσότερα νέα για τον σύλλογο “Άλμα Ζωής” στο https://almazois.gr/