Τελικά πόσο βοηθούν τα Super Shoes;

Ερευνητές έδωσαν την απάντηση αναλύοντας τα δεδομένα 10 ετών – Οι πιο “αργοί” ωφελούνται περισσότερο

Share

Τελικά πόσο βοηθούν τα νέα δρομικά μοντέλα με ελάσματα; Στο ερώτημα αυτό θέλησαν να απαντήσουν Αμερικάνοι ερευνητές, ανάμεσα τους και οι γνωστοί ερευνητές δεδομένων σχετικών με το τρέξιμο και τον Μαραθώνιο, Andy Jones και ο Michael Joyner,

Και τι έκαναν; Έβαλαν κάτω τις επιδόσεις των 50 πρώτων σε άνδρες και γυναίκες σε 4 World Major Marathons από το 2010 έως και το 2019! Δηλαδή από τους 4 μεγάλους Μαραθώνιους πήραν τα δεδομένα 100 δρομέων για συνολικά δέκα χρόνια (θυμίζουμε πως το 2012 ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης δεν έγινε).

Το δείγμα τους έφτασε τους 3.900 δρομείς από τους οποίους τελικά χρησιμοποίησαν τους 3.886 αφού σε αυτές τις περιπτώσεις μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν τα παπούτσια που φορούσαν.

Τα πρώτα συμπεράσματα
Αυτό που φάνηκε γρήγορα ήταν πως οι επιδόσεις από το 2010 έως το 2018 είχαν μία αξιοσημείωτη σταθερότητα με τον μέσο όρο στους άνδρες να είναι κοντά στο 2:21:18 και στις γυναίκες στο 2:43:24 για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, το 2019 τα δεδομένα άλλαξαν εντυπωσιακά με τους αντίστοιχους μέσους όρους να πέφτουν στο 2:18:30 και στο 2:39:06, με τη βελτίωση σε ποσοστό να είναι στο 2% για τους άνδρες και στο 2,6% για τις γυναίκες.

Θυμίζουμε πως το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που τα carbon plated μοντέλα έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης την ίδια χρονιά το 70% των ελίτ φορούσε το ίδιο μοντέλο (Nike Vaporfly).

Ωστόσο, ένα κομμάτι της έρευνας μελέτησε την επίδραση του μοντέλου σε συγκεκριμένους αθλητές, οι οποίοι το 2018 φόρεσαν ένα απλό αγωνιστικό μοντέλο και το 2019 το Vaporfly της ΝΙΚΕ στην ίδια όμως διαδρομή. Ο αριθμός τους έφτασε τους 239 με τις 101 από αυτές να είναι γυναίκες.

Σε αυτούς τους 239 δρομείς, λοιπόν, βρέθηκε πως οι άνδρες βελτιώθηκαν κατά μέσο όρο 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα και οι γυναίκες κατά 3 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα (ποσοστά 0,8 και 1,6% αντίστοιχα)!

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο όφελος, όμως κάτι τέτοιο πιθανόν να μην είναι απόλυτα αληθές, καθώς οι συγκεκριμένοι άνδρες που χρησιμοποιήθηκαν ως δείγμα είχαν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά σε ποσοστό κοντά στο 10%. Επομένως, το πιθανότερο είναι πως οι πιο αργοί δρομείς είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Άλλοι λόγοι που πιθανόν να επηρεάζουν το ποσοστό που ωφελείται ένας δρομέας είναι και το δρομικό του στυλ και πιο συγκεκριμένα ο διασκελισμός του, ο τρόπος που πατά και ωθεί το πέλμα κλπ.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι διαθέσιμη για ανάγνωση για όλους και μπορείτε να τη δείτε εδώ

Εσείς τι πιστεύετε για τα Super Shoes; Ψηφίστε στο poll του runnermagazine.gr για τη χρήση τους στους αγώνες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ena PROTO RUNNER 1
Γνωρίστε το πρώτο ελληνικό running μοντέλο
12α Λιοφίλια: Όλα μετράνε αντίστροφα!
Δείτε αναλυτικές πληροφορίες
2ος αγώνας δρόμου «Συν-Εκκίνηση»
Δείτε LIVE τα αποτελέσματα του αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο