Εδώ και καιρό έχετε ξεκινήσει το τρέξιμο. Κάθε φορά όμως που βρίσκετε λίγο χρόνο για να βγείτε και να απολαύσετε την αγαπημένη σας συνήθεια εκτός από όλα τα προβλήματα συναντάτε και δυο παραπονεμένα μάτια που σας ζητούν και αυτά το δικό τους χρόνο για βόλτα. Καλά καταλάβατε, μιλάμε για το τετράποδο και πιο πιστό φίλο σας που πιθανόν να ενοχλείται όταν σας βλέπει να βγαίνετε με κατεύθυνση το αγαπημένο του πάρκο χωρίς αυτόν. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να μείνετε και οι δυο ευχαριστημένοι. Πώς; Πολύ απλά κάντε τον κι αυτόν δρομέα και πάρτε τον μαζί σας στο τρέξιμο.
Οι περισσότερες ράτσες σκύλων, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες, έχουν πολύ ενέργεια και διάθεση για βόλτα, τρέξιμο και παιχνίδι. Σχεδόν όλα τα σκυλιά, άλλωστε, αγαπούν τις βόλτες και είναι γεννημένα για να διανύουν καθημερινά σχετικά μεγάλες αποστάσεις, τη στιγμή που πολλά από αυτά, και κυρίως όσα κατοικούν σε διαμερίσματα, περπατούν μόλις και μετά βίας λίγα μέτρα την ημέρα. Υπάρχουν βέβαια κάποιες συγκεκριμένες ράτσες (π.χ. αγγλικά bulldog) που λόγω ιδιαιτεροτήτων (αναπνευστικά προβλήματα, μυϊκές αδυναμίες κλπ.) δεν συνιστάται να τρέχουν και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φυσικά, εννοείται πως κυνηγόσκυλα και γενικά ράτσες που έχουν στη φύση τους το κυνήγι έχουν προδιάθεση για πολλά χιλιόμετρα. Μετά από όλα αυτά δεν χρειάζεται να φοβάστε για το αν το τρέξιμο είναι επικίνδυνο για το δικό σας φίλο. Για να μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας για τρέξιμο, ωστόσο, θα πρέπει να έχει περάσει από μια τουλάχιστον υποτυπώδη εκπαίδευση και να υπακούει στις βασικές εντολές που απαιτούνται και για να βγει μια απλή βόλτα, όπως μας συμβουλεύει ο Μιχάλης Διαμαντάρας, εκπαιδευτής σκύλων. «Θα πρέπει ακόμα ο σκύλος να έχει κοινωνικοποιηθεί, να γνωρίζει και να έχει αποδεχτεί δηλαδή όλα τα αντικείμενα και στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος του (ξένους, άλλα ζώα, οχήματα, ποδήλατα κτλ,) ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα στο τρέξιμό σας» συμβουλεύει ο κύριος Διαμαντάρας.
Αρχίστε με τα εύκολα
Δεν είναι απαραίτητο να αρχίσετε το τρέξιμο απότομα. Μπορείτε αρχικά να μεγαλώσετε τη διάρκεια της βόλτας αλλά και την ένταση του περπατήματος πριν προσπαθήσετε να τον κάνετε δρομέα. Έτσι, το τρέξιμο θα έρθει σαν φυσική συνέχεια ενώ θα μπορέσετε να του κάνετε μια μίνι εκπαίδευση γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.
…και με το μαλακό
Μπορεί να αντέχουν σαν …σκύλοι όμως θέλουν κι αυτοί τις προσαρμογές τους. Φροντίστε να ανεβάζετε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει, να βελτιωθεί αλλά και να απολαύσει και στη συνέχεια να αγαπήσει τις «τρεξιματικές» βόλτες. Αν ο σκύλος εξουθενωθεί από τις πρώτες κιόλας φορές είναι σίγουρο πως δεν θα θέλει να ξαναέρθει μαζί σας.
Εργό – μετρήστε τον
Από τις πρώτες κιόλας βόλτες προσπαθήστε να καταλάβετε το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης. Δεν είναι μόνο η γλώσσα που θα κρέμεται από το στόμα του αλλά κι άλλες κινήσεις όπως τα μαζεμένα αυτιά και η συνεχής δίψα που θα σας δείξουν πότε έχει αρχίσει να κουράζεται. Επιπλέον φροντίστε να έχει πιεί κι αυτός, εκτός από σας, αρκετό νερό τις ώρες πριν τη βόλτα. Η αφυδάτωση δεν είναι μόνο δικό σας πρόβλημα…
Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.
Κρατήστε τον κοντά
Όσο «πιστός» κι αν σας είναι χρησιμοποιήστε πάντα λουρί τόσο για να τον κρατάτε κοντά σας και να τον ελέγχετε όσο και για να μην φοβίσει κάποιον περαστικό. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης είναι και νομικά υποχρεωμένος να κρατά με λουρί το σκύλο του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
«Δωροδοκήστε» τον
Ακόμα και με το λουρί ίσως είναι δύσκολο να τον κρατήσετε «συγκεντρωμένο» κοντά σας. Τουλάχιστον τις πρώτες φορές, λοιπόν, έχετε μαζί σας κάποιους μικρούς πειρασμούς για να εξαγοράσετε την προσοχή του. Με τον καιρό θα αρχίσει να τρέχει πιο άνετα μαζί σας ενώ σιγά σιγά θα εκτιμήσει τη βόλτα και θα καταλάβει ότι αυτή είναι και η σημαντικότερη αμοιβή.
Μην ξεχνιόσαστε…
Ακόμα και στο τρέξιμο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την καθαριότητα του χώρου και του περιβάλλοντος που τρέχετε. Έτσι, φροντίστε να έχετε μαζί σας σακούλες ή ειδικές συσκευασίες για να μαζέψετε τις ακαθαρσίες του και… καλές βόλτες.