Η διοργάνωση του 1ου αγώνα IRONMAN στη χώρα μας αποτελεί μία πραγματικότητα που θα πάρει σάρκα και οστά στις 14 Απριλίου 2019 στην Costa Navarino.
Ο αγώνας IRONMAN 70.3 θα έχει την αιγίδα του ΕΟΤ, του Υπουργείου Τουρισμού, των Δήμων Πύλου- Νέστωρος και Τριφυλίας, καθώς και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης θα έχει η εταιρεία IQS, θυγατρική της ΕΥ ΖΗΝ Greece A.E., επίσημη licensee των διοργανώσεων IRONMAN στην Ελλάδα.
Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥ ΖΗΝ Greece A.E., κ. Θανάση Παπαδημητρίου, αλλά και τον race director του αγώνα, κ. Μάικ Αργύρη, τους ανθρώπους που εξασφάλισαν τα δικαιώματα του IRONMAN και συντονίζουν αυτό το εγχείρημα.
Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του κόσμου από τον χώρο του τριάθλου στην Ελλάδα;
ΘΠ: Στην αρχή και, όπως είναι φυσικό, υπήρχαν διοργανωτές αγώνων που ήταν λίγο θορυβημένοι. Υπήρχε ο φόβος ότι αυτή η διοργάνωση θα πάρει κόσμο από άλλους αγώνες, είτε δρομικούς, είτε τριαθλητικούς. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν πολύ θετική η αντίδραση του κόσμου. Έτσι, πολύ σύντομα, και μετά τη συνέντευξη Τύπου στο launching event, τα μηνύματα που παίρνουμε είναι πολύ θετικά. Υπάρχει μία τάση αύξησης των συμμετοχών στους άλλους αγώνες με την προσδοκία της συμμετοχής στον IRONMAN 70.3. Θα πρέπει να πούμε ακόμα, πως και οι άνθρωποι της Costa Navarino, αγκάλιασαν από την αρχή την ιδέα (από την 1η μέρα που τους παρουσιάσαμε το project), και είναι δίπλα μας σε ότι χρειαζόμαστε με πολύ ενθουσιασμό και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.
ΜΑ: Οι “παλιοί” τριαθλητές από την αρχή δήλωσαν ξετρελαμένοι. “Από τότε που πήγαμε σε IRONMAN ονειρευόμασταν μία διοργάνωση στην Ελλάδα”, είπαν πολλοί. “Θα είμαστε στη γραμμή εκκίνησης”. Ήδη, πάνω από 20 γυμναστήρια μας ζητούν για ενημέρωση. Άλλοι διοργανωτές, σημαντικών αγώνων στη διοργάνωση τους μιλάνε για το IRONMAN 70.3. Σημαντικοί άνθρωποι του χώρου και προπονητές μας ενημερώνουν ότι διαπιστώνουν αύξηση πάνω από 10-15% σε αθλητές που επιθυμούν να προπονηθούν για το IRONMAN. Όλη η κοινότητα, δρομείς – ποδηλάτες ψάχνουν πού θα βρούν να ξεκινήσουν κολύμπι, αφού αυτό θεωρείται το πιο δύσκολο κομμάτι.
O Θανάσης Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΖΗΝ Greece A.E.
Με αυτή τη λογική, το όριο των 1.500 αρχίζει να φαίνεται μικρό;
ΘΠ: Στην αρχή μας φαινόταν πάρα πολύ μεγάλο και δύσκολο, όμως η ανταπόκριση του κόσμου από Ελλάδα και εξωτερικό μας έχει εκπλήξει ευχάριστα. Μόνοι μας, ωστόσο, θα το κατεβάσουμε στα 1.200 κι αυτό γιατί η περιοχή δεν μπορεί να καλύψει τέτοια νούμερα παρά το γεγονός ότι το συμβόλαιό μας επιτρέπει μέχρι τα 1.500 άτομα για την πρώτη χρονιά. Οι δυνατότητες διαμονής είναι μικρές στην ευρύτερη περιοχή. Οι 1.200 συμμετέχοντες πρακτικά σημαίνουν 3.000-4.000 επισκέπτες. αριθμός που με τη σειρά του μεταφράζεται σε περίπου 2.000 δωμάτια. Σε μία ακτίνα, ας πούμε, 20χλμ. αυτές οι παροχές δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Βέβαια, το 2020 αναμένεται να υπάρχουν αρκετές παραπάνω καθώς χτίζονται ήδη νέες μονάδες που δυστυχώς την ερχόμενη άνοιξη δεν θα είναι έτοιμες.
ΜΑ: Από τους 3 πρώτους μήνες (έχουμε ακόμη 8 μήνες) έχουμε ξεπεράσει τις 750 δηλώσεις! Στον αγώνα θα έχουμε περισσότερους από 500 Έλληνες πράγμα που δείχνει ότι το IRONMAN με την άφιξή του στην Ελλάδα έχει καταφέρει από τον 1ο κιόλας χρόνο να μεγαλώσει την πίτα των τριαθλητών σε ποσοστό περισσότερο από 100%.
Αλήθεια, με βάση τις δηλώσεις τι ποσοστό συμμετοχής αναμένετε ανάμεσα σε ξένους και Έλληνες συμμετέχοντες;
ΘΠ: Νομίζω θα είμαστε σε μία αναλογία 60% ξένοι – 40% Έλληνες. Στις ευρωπαϊκές πόλεις που δεν είναι τουριστικές ο αριθμός των ντόπιων είναι μεγάλος. Στα πιο τουριστικά μέρη το ποσοστό των ξένων είναι συντριπτικά μεγαλύτερο. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε ότι τόσο γρήγορα θα το αγκάλιαζαν οι Έλληνες.
Ποιες είναι οι απαιτήσεις μίας τέτοιας διοργάνωσης;
ΘΠ: Πριν το αναλάβουμε είχαν γίνει προσπάθειες από 4-5 ακόμα σχήματα. Επειδή δεν καρποφόρησαν οι ξένοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί. Είναι πολλά τα χρήματα γιατί είναι αντίστοιχο και το επίπεδο του αγώνα, αλλά και οι απαιτήσεις. Οι προδιαγραφές που έχει βάλει η IRONMAN για τη διοργάνωση είναι πάρα πολύ υψηλές. Για να καταφέρουμε τελικά να εξασφαλίσουμε τη διοργάνωσή του μας πέρασαν από 15 κόσκινα…
ΜΑ: Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: Ένας ναυαγοσώστης κάθε 35 συμμετέχοντες, ένας νοσηλευτής ανά 100 συμμετέχοντες, ένας μασέρ κάθε 100 συμμετέχοντες (15), ένα feeding station κάθε 20 χλμ. επανδρωμένα από μίνιμουμ 15 άτομα! Αυτά είναι “υποχρεώσεις” μας στο συμβόλαιο. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως δεν είναι μόνο τα χρήματα που πληρώνεις για να το διοργανώσεις, αλλά και όλα όσα χρειάζονται για να πλοιρούνται οι προϋποθέσεις. Υπάρχουν ρήτρες μάλιστα και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν υπάρχουν κυρώσεις.
Φαντάζομαι πως ένα μεγάλο κομμάτι της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων…
ΜΑ: Όλοι όσοι έχουν ήδη συμμετάσχει το γνωρίζουν και το περιμένουν. Οπωσδήποτε θα υπάρχει τακτική ενημέρωση πριν από τον αγώνα με mail, θα τους ενημερώνουμε πολύ τακτικά, θα υπάρχουν όλες οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα του αγώνα, ενώ υπάρχει ένα τεράστιο athlete’s guide που έχει όλη την πληροφόρηση. Και τις ημέρες, όμως, πριν από τον αγώνα, θα υπάρχουν δύο “υποχρεωτικά” brief όπου καλό είναι όλοι οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν.
Θα υπάρξει κάποιο παράλληλο event;
ΘΠ: Είναι κάτι προς διερεύνηση, αν και για πρώτη φορά επιθυμούμε να επικεντρωθούμε στον αγώνα. Είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτό για αρχή. Από τον Σεπτέμβριο έχουμε κάποιες σκέψεις, τις ημέρες της διοργάνωσης, όμως θα υπάρχει μόνο το 70.3.
ΜΑ: Θα πρέπει να πούμε βέβαια, πως τις ημέρες που προηγούνται του αγώνα θα υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις για τους συμμετέχοντες, όπως Pasta Party, ενημερώσεις κλπ.
Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα;
ΘΠ: Μπαίνοντας σε αυτή τη δραστηριότητα και φτιάχνοντας αυτήν την ομάδα που είναι ιδιαίτερα ικανή και σιγά σιγά πολυπληθής δεν μπορούμε να μείνουμε σε έναν αγώνα. Σε διάστημα που θα φανεί πόσο έτοιμοι θα είμαστε, θα ξεκινήσουμε κι άλλους αγώνες. Μπορεί να μην είναι κάτι ακόμα ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή, ωστόσο, σίγουρα θα γίνουν. Κάτι πιο μόνιμο, κι αυτό θα είναι κατά μία έννοια καινούριο και πρωτοποριακό. Πάμε να μεγαλώσουμε αυτήν την πίττα καλώντας όλο και περισσότερο, καινούριο κόσμο, να μπει σε αυτό το κομμάτι.
ΜΑ: Σκοπεύουμε σε παρόμοιες διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε τα δικαιώματα για οποιαδήποτε αγώνα IRONMAN για τρία χρόνια. Σίγουρα, υπάρχει η σκέψη να γίνει κάτι ακόμα και το 2021 να προχωρήσουμε στο Full, παράλληλα, βέβαια, με το 70.3.
Θα μπορούσε το IRONMAN να γίνει μία διοργάνωση εφάμιλλη του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, σε επίπεδο Αθλητικού Τουρισμού;
ΘΠ: Απόλυτα! Αυτός είναι και ο στόχος. Κι όταν γνωρίζουμε ότι στον πρώτο μας αγώνα θα έρθουν περισσότεροι από 2.500 ξένοι, να μείνουν στην περιοχή, να φάνε, να αφήσουν συνάλλαγμα καταλαβαίνουμε ότι όλα αυτά μεταφράζονται σε κάποια εκατομμύρια που θα μείνουν στον τόπο και σε κάποιες μεταφορές. Ένας “IRONMAN” ταξιδεύοντας να αγωνιστεί γνωρίζει ότι ο αγώνας θα του κοστίσει 4.000-7.000 ευρώ. Κι αυτό θα γίνεται κάθε χρόνο κι ευελπιστούμε ότι κάθε χρόνο θα μεγαλώνει!
του Βασίλη Παπαϊωάννου