Ο Μαραθώνιος της Ολυμπίας τιμά τον Χαρίλαο Βασιλάκο

Λίγα λόγια για έναν μεγάλο αθλητή

Share

Στις 26-27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί φέτος ο 2ος Μαραθώνιος Ολυμπίας λίγες εβδομάδες πριν τη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Στο πρόγραμμα πρωταγωνιστεί ο αγώνας του μαραθώνιου ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί ημιμαραθώνιος αλλά και αγώνας 12 χλμ. ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν δρομείς όλων των επιπέδων και ηλικιών.
Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας γίνεται προς τιμή του πρώτου μαραθωνοδρόμου της Ιστορίας, του Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος έχει αφήσει το ανεξίτηλο στίγμα του στα αθλητικά δρώμενα της χώρας αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους αθλητές της και αθλητικό παράδειγμα για πολλούς.
Ας θυμηθούμε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές του.    

Λίγα λόγια για τον Χαρίλαο Βασιλάκο
Ο Χαρίλαος Βασιλάκος, Μανιάτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1875. Σε μικρή ηλικία έχασε τον πατέρα του σε ατύχημα και την επιμέλεια του είχε η μητέρα του μαζί με έναν θείο του. Από μικρός αγαπούσε τον αθλητισμό και του άρεσε να τρέχει, ιδιαίτερα σε αγώνες δρόμου.
Ήταν ψηλού αναστήματος με αντοχές στις μεγάλες αποστάσεις λόγω και των μεγαλύτερων του φυσιολογικού πνευμόνων που είχε, όπως αργότερα εκτιμήθηκε ιατρικά.
Το 1896 είναι ήδη φοιτητής της Νομικής Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών και επιπλέον προετοιμάζεται για τον Μαραθώνιο της Α’ Ολυμπιάδας, ως αθλητής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου.
Έτσι συνεχίζοντας, καταγράφονται μια σειρά από αξιόλογες αθλητικές επιτυχίες.
Μετά την αποφοίτησή του από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διορίσθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και εργάστηκε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για 40 χρόνια στον Τελωνειακό κλάδο και έφτασε στον βαθμό του Διευθυντή.
Η πολιτική και αθλητική ηγεσία της χώρας τον τίμησαν πολλές φορές για την αθλητική του προσφορά στην Ελλάδα, με διάφορες εκδηλώσεις και μετάλλια μέχρι τον θάνατό του στον Πειραιά το 1964.

Αθλητική καριέρα
Στις 10 Μαρτίου του 1896 στους «Πανελλήνιους Αγώνες» ο Χαρίλαος συμμετέχει στον πρώτο, στον κόσμο, μαραθώνιο δρόμο κερδίζοντας την πρώτη θέση. Αυτή η νίκη του χάρισε μία θέση στην αθλητική ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος νικητής μαραθωνοδρόμος στην ιστορία του αθλήματος αλλά και ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Μόλις 19 ημέρες αργότερα, στις 29 Μαρτίου του 1896, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ολυμπιάδας στην Αθήνα κερδίζει τη δεύτερη θέση στο αγώνισμα του μαραθώνιου λαμβάνοντας τον τίτλο του 2ου Ολυμπιονίκη στον Μαραθώνιο Δρόμο. Μέχρι και σήμερα παραμένει ο μικρότερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης Μαραθώνιο Δρόμου που είναι κάτοχος μεταλλίου.
Στις 18 Μαΐου του 1900 γίνεται ο 1ος νικητής στον πρώτο αγώνα Βάδην 1.000 μ., αγώνισμα το οποίο και εισήγαγε στην Ελλάδα, ενώ ακολούθησαν πολλές συμμετοχές σε αγώνες δρόμου στη χώρα μας με πολλές επιτυχίες.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που υπηρέτησε τον αθλητισμό από διαφορετικό πόστο διατελώντας οργανωτής, επίτροπος και κριτής σε αγώνες.

Το Ολυμπιακό Μετάλλιο 2ης νίκης Μαραθωνίου Δρόμου, το τιμητικό δίπλωμα και το μοναδικό δάφνινο στεφάνι που έχει σωθεί από το 1896 εκτίθενται στο Μουσείο Νεότερων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

Το τιμητικό δίπλωμα πρώτης νίκης στον πρώτο αγώνα Βάδην στην Ελλάδα – 18 Μαΐου 1900.
Εκτίθεται στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kallithea Run 2025: Άνοιγμα εγγραφών
Δείτε τις πληροφορίες της διοργάνωσης
Run the Lake Vouliagmeni 2024: Οδηγίες συμμετοχής
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο