Mείνετε “άπιαστοι”

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αλλά και να αποφύγετε το μυϊκό πιάσιμο

Share

Δεν έχει σημασία αν είστε έμπειρος δρομέας ή αρχάριος. Το «μυϊκό πιάσιμο» δεν κάνει διαχωρισμούς αφού ταλαιπωρεί όσους έχουν καιρό να γυμναστούν ακόμα κι αν στο παρελθόν έχουν γράψει χιλιόμετρα σε στάδια, δρόμους, βουνά ή στα γυμναστήρια. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι παράλογο αφού πρόκειται για έναν «καθυστερημένο» μυϊκό πόνο που υποδηλώνει την καταπόνηση ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα.

Τι ακριβώς είναι

Το πιάσιμο είναι ένα είδος μυϊκής θλάσης. Κι αν σε μια θλάση έχουμε ρήξη ορισμένου αριθμού μυϊκών ινών ανάλογα με το βαθμό (15%-25% στις θλάσεις 1ου βαθμού, 30%-50% 2ου) στο πιάσιμο έχουμε απλά βλάβες και φθορές στις μυϊκές ίνες των μυών που έχουν καταπονηθεί. Πιο συγκεκριμένα, μετά από έντονη μυϊκή δραστηριότητα σημειώνονται καταστροφές στα μυϊκά κύτταρα που με τη σειρά τους απελευθερώνουν ορισμένο από το δομικό τους υλικό αναγκάζοντας τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς να «επέμβουν», διαδικασία που ερεθίζει τους υποδοχείς του νευρικού συστήματος και προκαλεί την αίσθηση του πόνου.

Για να δείτε θέματα διατροφής ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.

Το πιάσιμο δεν είναι ανησυχητικό καθώς είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και είναι μια λογική αλλά καθυστερημένη αντίδραση του οργανισμού σε συνθήκες που δεν είχε συναντήσει για κάποιο χρονικό διάστημα (σχετικό για τον καθένα) ή ποτέ.  Υπάρχουν βέβαια λίγες περιπτώσεις που το πιάσιμο είναι πολύ έντονο και έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές στο μυϊκό σύστημα, γεγονός που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αντιμετώπιση είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει: 

1) Μάλαξη η οποία όμως πρέπει να γίνει από ειδικό που γνωρίζει την ύπαρξη του πιασίματος

2) Ήπιες διατάσεις στους πιασμένους μυς αφού όμως έχει προηγηθεί προθέρμανση

3) Παγοθεραπεία (χρήση πάγου ή ψυχρών επιθεμάτων στην περιοχή 3-5 φορές την ημέρα για 5-10 λεπτά)

4) Χρήση αντιφλεγμονωδών κρεμών

5) Χρήση αντιφλεγμονωδών ή παυσίπονων ή  μυοχαλαρωτικών μόνο μετά από σύσταση γιατρού

6) Ξεκούραση των συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων σε περιπτώσεις που ο πόνος είναι πολύ έντονος

7) Άσκηση: η ίδια η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε το πιάσιμο αποτελεσματικά αρκεί να γίνεται σε χαμηλή ένταση χωρίς να προκαλεί πόνο στις περιοχές που έχουν «πιαστεί». Πολύ καλό κάνει και η αερόβια άσκηση σε χαμηλή ή μέτρια ένταση ακόμα κι αν δεν εργάζονται οι «πιασμένες» μυϊκές ομάδες καθώς επιταχύνει τις διαδικασίες αποκατάστασης.

Πρόληψη για τους αρχάριους και όχι μόνο

Φυσικά, υπάρχει και η πρόληψη. Ο απλούστερος τρόπος για να μην αισθανθείτε έντονο πιάσιμο ή και καθόλου είναι να εισάγετε τον εαυτό σας σταδιακά και ομαλά στην άσκηση. Ακόμα κι αν την ώρα της άσκησης δεν πονάτε θα πρέπει να έχετε θέσει κάποια όρια όταν εκτελείτε ασκήσεις που απαιτούν μεγάλη μυϊκή συμμετοχή μυϊκών ομάδων που δεν έχετε δουλέψει ιδιαίτερα. Προληπτικά όμως λειτουργούν και οι διατάσεις που χαλαρώνουν και επαναφέρουν τους μυς στο αρχικό τους σχήμα όταν εκτελούνται μετά την άσκηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης
Τρέχετε πολλά χιλιόμετρα την εβδομάδα; Δείτε σε ποια σημεία πρέπει να δώσετε προσοχή
Διάστρεμμα αστραγάλου (ποδοκνημικής): Μία κάκωση που αγαπά τους αθλητές
Διάγνωση και αντιμετώπιση διαστρέμματος στην ποδοκνημική – στο πόδι (αστράγαλο) – σε αθλητές των δημοφιλέστερων σπορ.
Γιατί πονούν τα πόδια των παιδιών;
Ο ορθοπαιδικός Νίκος Μαρκέας απομυθοποιεί τους «πόνους ανάπτυξης» στα γόνατα των παιδιών περιγράφοντας τις πραγματικές αιτίες που τους προκαλούν.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Runner Magazine Our E-shop is up and running...
Μετάβαση στο περιεχόμενο