Λαζάνια με κίτρινη κολοκύθα, σπανάκι και καρύδια
Μία εναλλακτική πρόταση στο αγαπημένο πιάτο ζυμαρικών
Mερίδες: 8 (ταψάκι 25×35εκ.)
ΥΛΙΚΑ:
• 650 γρ. κολοκύθα (καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια)
• 500 γρ. σπανάκι φρέσκο (καθαρισμένο και χοντροκομμένο)
• 150 γρ. κρεμμύδι φρέσκο (ψιλοκομμένο)
• 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
• 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
• 80 γρ. ελαιόλαδο
• 500 γρ. ντομάτα φρέσκια (τριμμένη)
• 150 γρ. ντομάτα πάστα
• 15 γρ. θυμάρι
• 20 γρ. βασιλικός φρέσκος κομμένος
• 10 γρ. κουρκουμάς
• 400 γρ. ανθότυρο τριμμένο
• 200 γρ. πεκορίνο τριμμένο
• 600 γρ. λαζάνια (φύλλο)
• 200 γρ. καρύδια ψίχα
• ανάλογο αλάτι/πιπέρι
• 1 πρέζα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ανάλογη κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο και την κολοκύθα. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, την ντοματόπαστα, το θυμάρι και τον κουρκουμά και συμπληρώνουμε λίγο ζωμό λαχανικών ή νερό. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου και πριν το τέλος προσθέτουμε το βασιλικό, ανάλογο αλάτι-πιπέρι και μία πρέζα ζάχαρη (η σάλτσα μας θα πρέπει να είναι ρευστή). Αφήνουμε τη σάλτσα να ξεκουραστεί και σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι με το σπανάκι μέχρι να μαραθεί ελαφρά.
Τέλος, συνθέτουμε το τελικό αποτέλεσμα, βρέχοντας το ταψάκι με την σάλτσα ντομάτας, τοποθετούμε τα φύλλα ζυμαρικών και συνεχίζουμε διαδοχικά με στρώση ντομάτας, σπανάκι, καρύδια, ανθότυρο, πεκορίνο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα φύλλα ζυμαρικού και τα υπόλοιπα υλικά δύο φορές, καλύπτοντας το τελευταίο φύλλο με την υπόλοιπη σάλτσα, τα τυριά και λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 25 λεπτά, καλύπτοντας με αλουμινόχαρτο και επιπλέον 25 λεπτά χωρίς αυτό. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Για να δείτε θέματα υγείας ειδικά για δρομείς πατήστε εδώ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Θερμίδες: 5621 / 702 kcal
Πρωτεΐνες: 243 / 30 γρ.
Υδατάνθρακες: 567 / 70,8 γρ.
Λίπη: 265 / 33 γρ.
Συντομεύσεις: κ.σ.: κουταλιά σούπας / κ.γ.: κουταλάκι γλυκού / τμχ.: τεμάχιο
Δημοσίευση στο Runner 109, του Θοδωρή Μήτση Consultant Chef & Healthy Food Developer, https://www.theodoremitsis.gr/