Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και βιταμίνες, σημαντικό για την αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση.
Mερίδες: 2
ΥΛΙΚΑ
Για το burger γαλοπούλας
250 γρ. κιμάς γαλοπούλας
60 γρ. νιφάδες βρώμης
1/2 μέτριο φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκ.)
1/5 μάτσου μαϊντανός (ψιλοκ.)
1 πρέζα κύμινο τριμμένο
5 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι (όσο χρειάζεται)
πιπέρι (όσο χρειάζεται)
Για τις πίτες ολικής
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
120 γρ. νερό
50 γρ. αλεύρι πολύσπορο ολικής άλεσης
4 γρ. λιναρόσπορος τριμμένος
7 γρ. ελαιόλαδο
3 γρ. μαγιά ξηρή
1 πρέζα αλάτι
Για τη σαλάτα παντζαριού
100 γρ. λάχανο άσπρο
50 γρ. παντζάρια πουρέ
1 κουτ. σούπας γιαούρτι 2%
1/2 κουτ. σούπας ξύδι μήλου
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κουτ. γλυκού μέλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
40 γρ. γραβιέρα Τραχιάς
Εκτέλεση:
Για τις πίτες
Σε σκεύος ανάμειξης τοποθετούμε όλα τα στερεά υλικά και τα ομογενοποιούμε καλά. Προσθέτουμε το νερό (χλιαρό) και ζυμώνουμε καλά για 5’ λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 4 μέρη (μπαλάκια) και την αφήνουμε να ωριμάσει σκεπασμένη με μια πετσέτα για 20, περίπου, λεπτά σε ζεστό περιβάλλον. Μόλις η ζύμη διογκωθεί ανοίγουμε πιτάκια σε πάχος τεσσάρων χιλιοστών (πασπαλίζοντας λίγο αλεύρι). Tρυπάμε με πιρούνι στο κέντρο και περιφερικά για να αποφύγουμε ανομοιομορφίες, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C (ανάλογα τον φούρνο) για 12-15 λεπτά.
Για τα burger
Τοποθετούμε τον κιμά γαλοπούλας μαζί με τα υπόλοιπα υλικά σε σκεύος ανάμειξης και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 20’, περίπου, λεπτά. Χωρίζουμε το μείγμα μας σε τέσσερα ίσια μέρη και πλάθουμε ανάλογα. Ψήνουμε καλά σε αντικολλητικό τηγάνι ή σχάρα με λίγο ελαιόλαδο.
Για να δείτε θέματα ενδυνάμωσης-ευλυγισίας πατήστε εδώ.
Για τη σαλάτα
Κόβουμε το λάχανο σε πολύ λεπτές φέτες και το τοποθετούμε σε ανάλογο σκεύος ανάμειξης. Πολτοποιούμε τα βρασμένα και καθαρισμένα παντζάρια, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αναμειγνύουμε απαλά.
Συνθέτουμε το τελικό πιάτο ανάλογα το γούστο και τη διάθεση.
Δημοσίευση στο Runner 79, του Θοδωρή Μήτση, https://www.theodoremitsis.gr/