Μία εναλλακτική πρόταση που συνδυάζει την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες του φαγόπυρου με τη χαμηλή θερμιδική αξία από το θρεπτικό κουνουπίδι
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. κουνουπίδι
150 γρ. φαγόπυρο
100 γρ. αγγούρι κομμένο σε μικρά καρέ
1 κ.σ. κάπαρη
1 κ.σ. πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 κ.σ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 & 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
6 τμχ. ελιές κομμένες 1 1/2 κ.σ. ξύδι ανάλογο αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο. Κόβουμε το κουνουπίδι (αφού πρώτα το πλύνουμε πολύ καλά) σε χοντρές φέτες ενός εκατοστού και το τοποθετούμε στο τηγάνι. Ροδίζουμε από τις δυο πλευρές και χαμηλώνουμε την ένταση. Τοποθετούμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοψηθεί για τουλάχιστον 25 λεπτά, γυρίζοντάς το κατά διαστήματα. Μόλις είναι έτοιμο και μαλακό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε, βράζοντας το φαγόπυρο σε ζωμό λαχανικών και προσθέτοντας προαιρετικά κατά τον βρασμό καρότο καθαρισμένο, κρεμμύδι ξηρό και ένα φύλλο δάφνης. Η διαδικασία μαγειρέματος είναι όπως ακριβώς με ένα απλό ρύζι. Μόλις βράσει στραγγίζουμε καλά. Τοποθετούμε το φαγόπυρο σε ένα σκεύος ανάμειξης και προσθέτουμε μαζί του όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά και δοκιμάζουμε τη γεύση από οξύτητα. Σερβίρουμε ανάλογα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η συνταγή αποδίδει στο σύνολό της / ανά μερίδα:
Ενέργεια: 895 / 447,5 kcal
Πρωτεΐνες: 25 / 13 γρ.
Υδατάνθρακες: 119 / 59,5 γρ.
Λίπη: 35 / 17,5 γρ.
Δημοσίευση στο Runner 92, του Θοδωρή Μήτση https://www.theodoremitsis.gr/