Οι «περίεργες» υπερτροφές

Τροφές με μοναδικές ιδιότητες και ονομασίες που ξενίζουν

Share

Είναι πολύ πιθανόν να τις έχετε ακούσει, αλλά οι ονομασίες τους να σας έχουν μπερδέψει. Για να μην βρεθείτε λοιπόν αδιάβαστοι την επόμενη φορά που θα αναφερθούν σε κάποια συζήτηση, αλλά και για να επωφεληθείτε από τα οφέλη που προσφέρουν, η αθλητική διατροφολόγος, Ειρήνη Μπαμπαρούτση μας παρουσιάζει πέντε υπερτροφές με περίεργες ονομασίες, αναλύοντας τις ιδιότητές και τα διατροφικά χαρακτηριστικά τους.

Τι είναι τα superfoods

Με τον όρο superfoods ή υπερτροφές αναφερόμαστε σε τροφές που έχουν συμπυκνωμένες θρεπτικές ουσίες. Αυτές είναι τροφές που περιλαμβάνουν σε μικρές ποσότητες πολλά ευεργετικά συστατικά, τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία.

Σπόροι chia
Οι σπόροι chia (κία) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών από τη λίστα των υπερτροφών, καθώς εμφανίζουν πλήθος θετικών επιδράσεων για την υγεία.

Συγκεκριμένα προσφέρουν:

Γρηγορότερο αίσθημα πληρότητας
Αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και μειώνουν τις «λιγούρες». Αυτό συμβαίνει, γιατί απορροφούν το 10πλασιο του βάρους τους σε νερό, σχηματίζοντας μια ογκώδη γέλη.

Ενυδάτωση
Είναι επίσης εξαιρετική επιλογή για τους αθλητές, επειδή η «γέλη chia» μπορεί να συμβάλλει στην ενυδάτωση του σώματος.

Χαμηλή πίεση
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν, ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Ωμέγα-3
Είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή Ω-3 (ζωτικής σημασίας λιπαρά που προστατεύουν από φλεγμονές, όπως αρθρίτιδα και καρδιακές παθήσεις). Περιέχουν περισσότερα Ω-3 ακόμη κι από τον σολωμό!

Διαβήτη
Επειδή οι σπόροι chia επιβραδύνουν τον ρυθμό που μετατρέπει ο οργανισμός μας τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να ελέγξουν το σάκχαρο του αίματος. Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες να πιστεύουν, ότι οι σπόροι chia μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη για τους διαβητικούς. Είναι πιο εύπεπτοι από τους σπόρους λιναριού και δεν χρειάζονται άλεσμα. Συστήνεται να καταναλώνονται δύο ημερήσιες δόσεις, 20 γραμμαρίων η καθεμία (λίγο λιγότερο από 2 κ.σ.). Η αντιοξειδωτική τους δράση είναι υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, ακόμα και από τα βατόμουρα.

Κεφίρ
Το κεφίρ είναι ένα προϊόν ζύμωσης του γάλακτος, το οποίο μοιάζει με υγρό γιαούρτι. Εκτός της πλούσιας περιεκτικότητάς του σε ευεργετικά βακτήρια (γαλακτοβάκιλλους) που βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα, το κεφίρ είναι μια καλή πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και απαραίτητων αμινοξέων που προωθούν την επούλωση και την ίαση, αλλά και την υγεία γενικά. Περιέχει υψηλά επίπεδα θειαμίνης, Β12, ασβεστίου, φυλικού και βιταμίνης Κ2. Επίσης, είναι καλή πηγή βιοτίνης, μιας βιταμίνης Β που βοηθά το σώμα να αφομοιώσει άλλες βιταμίνες του ίδιου συμπλέγματος. Όπως και πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κεφίρ αποτελεί πηγή μετάλλων (ασβέστιο & μαγνήσιο), καθώς επίσης και φωσφόρου που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των κυττάρων και την παραγωγή ενέργειας. Συνδυάζεται με όλες τις υπόλοιπες υπερτροφές για την παροχή περισσότερων θρεπτικών συστατικών και ενέργειας.

Κινόα
Το κινόα είναι ένας μικροσκοπικός κόκκος που μαγειρεύεται όπως το ρύζι και έχει ήπια γεύση καρυδιού και μία ελαφριά, αφράτη υφή παρόμοια με του κουσκούς. Το κινόα συχνά αναφέρεται σαν το υπερσιτηρό που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες. Στην πραγματικότητα περιέχει περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό, όπως και περισσότερο σίδηρο και κάλιο. Μισό φλιτζάνι κινόα έχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια φυτικών ινών και δεν περιέχει γλουτένη.

Δείτε συνταγές ειδικά για δρομείς πατώντας εδώ.

Αμάρανθος
Ο αμάρανθος ανήκει στην οικογένεια των αμαραντίδων. Ανήκει στις υπερτροφές επειδή οι σπόροι του περιέχουν δυο βασικά αμινοξέα τα οποία σπάνια απαντώνται σε φυτικές τροφές: λυσίνη -πολύ περισσότερη από ότι τα άλλα δημητριακά – και μεθειονίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ για την ανάπτυξη και ανάπλαση των ιστών. Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, σε λινολεϊκό οξύ, σε σίδηρο ενώ περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και βιταμίνες A και C. Να σημειωθεί ότι ο αμάραντος δεν περιέχει γλουτένη κι επομένως αποτελεί ιδανική τροφή για τα άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτήν.

Φαγόπυρο
Παρότι δεν ανήκει στα δημητριακά, οι καρποί του χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αλεύρου. Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη. Περιέχει, όμως, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε και Κ. Περιέχει, επίσης, φολικό οξύ κι άλλα ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. συνεπώς, η θρεπτική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Η περιεκτικότητά του σε φυτική πρωτεΐνη φτάνει δε στο 14%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από άλλα δημητριακά.

Δημοσίευση στο Runner νο. 92,της Ειρήνης Μπαμπαρούτση, Κλινικής Διαιτολόγου – Αθλητικής Διατροφολόγου, www.thermida.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
The drinking energy
Smouthie γλυκοπατάτας με γάλα αμυγδάλου & φυστικοβούτυρο
Κερδίστε τη μάχη του κουραμπιέ! - Συμβουλές για δρομείς
Xαρείτε τις γιορτές χωρίς να πάρετε κιλά!
Τρέξε πιο ανάλαφρα
3 τρόποι να τα… χάσεις
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο