Γνωρίστε τη Μεσογειακή διατροφική πυραμίδα

Οι κοινές διατροφικές πυραμίδες βασίζονται σε δυτικά πρότυπα διατροφής και δεν είναι ανάγκη να τα ακολουθούμε, αφού η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα η πιο υγιεινή ενώ λαμβάνει υπ΄όψιν της τις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες και μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετικά εύκολα. Τι περιμένετε λοιπόν; Ακολουθήστε την και δείτε τα αποτελέσματα.

Share

Η διατροφική πυραμίδα είναι ένα πολύ κατάλληλο εκπαιδευτικό μέσο για να δίνεται απάντηση σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικών με την διατροφή, όπως το πόσο συχνά πρέπει να τρώμε συγκεκριμένα είδη τροφής π.χ. πόσο τυρί την εβδομάδα, ή πόσο συχνά πρέπει να τρώμε κρέας, κτλ. Οι κοινές διατροφικές πυραμίδες βασίζονται σε δυτικά πρότυπα διατροφής και δεν είναι ανάγκη να τα ακολουθούμε, αφού η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένα η πιο υγιεινή.
Η μεσογειακή διατροφική πυραμίδα λαμβάνει υπ΄ όψιν της τις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες και κάνει συστάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν σχετικά εύκολα. Οι τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ρύζι κλπ., βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας, κάτι σημαντικό για όσους αθλούνται ή είναι δραστήριοι, αφού είναι μεγάλες οι απαιτήσεις για τροφές που προσδίδουν ενέργεια. Aυτό σημαίνει ότι κάποιος που γυμνάζεται δυο ώρες την ημέρα έχει +50% αύξηση σε ενέργεια, ενώ δεν έχει ανάλογη αύξηση π.χ. σε σελήνιο, ή βιταμίνη Α, κτλ. Το άσπρο τυρί (φέτα, καλαθάκι, κτλ.) μπορεί να τρώγεται καθημερινά σε μικρή ποσότητα και το ελαιόλαδο πρέπει να λαμβάνει τη θέση που του αξίζει, δηλαδή καθημερινή κατανάλωση σε μικρή ποσότητα στις σαλάτες και τα γεύματα.
Τα όσπρια επίσης εδραιώνουν την θέση τους ανάμεσα στα φρούτα και τα λαχανικά, κάτι που μας υπενθυμίζει ότι το εθνικό μας φαγητό είναι τα φασόλια και όχι τα παϊδάκια. Το κρέας τέλος, μπαίνει στην κορυφή της πυραμίδας, γεγονός που μας παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, τότε που οι μεγαλύτεροι σήμερα σε ηλικία έτρωγαν κρέας κάθε μήνα όταν ήταν νέοι, και όχι κάθε μέρα όπως γίνεται σήμερα.
Η μεσογειακή πυραμίδα απευθύνεται σε κάθε σύγχρονο άνθρωπο που θέλει ακολουθήσει ένα υγειινό τρόπο διατροφής και αθλείται συστηματικά. Προφανώς μπορεί να εφαρμοστεί ευκολότερα στις χώρες της μεσογείου, όπου είναι πολύ πιο οικεία η κατανομή των τροφών της και τα τρόφιμα που την απαρτίζουν βρίσκονται σε αφθονία και είναι πιο ποιοτικά.
Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι πρέπει να περιοριστεί το κρέας σύμφωνα με τις μελέτες στα 340-450 γραμμάρια το μήνα και να αντικατασταθεί από τα όσπρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διατροφικό πρόγραμμα για την τελευταία εβδομάδα πριν το Half-Ironman
Η σωστή στρατηγική στη διατροφή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα επιτυχίας σε έναν αγώνα τριάθλου όπως είναι το half-ironman.
Lazy tuna pasta
Χυλοπίτες με τόνο, ελιές και ντοματίνια
Λίπη, έλαια και δρομείς
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λίπη και τα έλαια και η θέση τους στην αθλητική διατροφή.
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο