Νέα έρευνα: Η άσκηση επιδρά θετικά στη στυτική δυσλειτουργία

Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση δείχνει ότι η άσκηση μπρεί να είναι η λύση

Share

Η επιστροφή στην άσκηση και η φυσική δραστηριότητα φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι η απάντηση σε πολλά καθημερινά προβλήματα που σχετίζονται τόσο με την υγεία μας όσο και με την ποιότητα της ζωής μας.

Μία πρόσφατη μετά-ανάλυση που χρησιμοποίησε δεδομένα από επτά έρευνες και δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine (Physical activity and exercise for erectile dysfunction: systematic review and meta-analysis) έδειξε πως η άσκηση θα μπορούσε να λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες, τη στυτική δυσλειτουργία.

Με τον όρο δυσλειτουργία εννοείται η συστηματική ανικανότητα ενός άνδρα για την επίτευξη, ή τη διατήρηση στύσης με το ποσοστό αυτό να υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 2-9% σε άνδρες κάτω των 40 και σε 10-71% σε άνδρες άνω των 70 το 2025.

Για την ώρα, ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο, η άσκηση, και γενικά η φυσική δραστηριότητα, έχει αναγνωριστεί ότι μπορεί να ωφελήσει σημαντικά, λόγω των βελτιώσεων στην ενδοθηλιακή λειτουργία που προκαλεί (κυρίως η μέτρια ή και έντονη άσκηση).

Η εξήγηση έχει να κάνει με τη ροή του αίματος καθώς η σεξουαλική απόδοση σχετίζεται την απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου η οποία χαλαρώνει τους μυς των αιμοφόρων αγγείων, και οδηγεί στη διόγκωση των σπειροειδών και σπογγώδους σώματος.

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες, αποκαθιστώντας την ισορροπία της παραγωγής αγγειοδιασταλτικών και αγγειοσυσταλτικών ουσιών, με αποτέλεσμα την αυξημένη διαθεσιμότητα νιτρικού οξειδίου.

Σχετικά με τη μετα-ανάλυση τώρα, τα αποτελέσματα επτά ερευνών με σύνολο 478 συμμετεχόντων με παρόμοια προβλήματα έδειξαν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Τα προβλήματα στην έρευνα ήταν αρκετά, ενώ οι ερευνητές προσπάθησαν να κρατήσουν το επίπεδο της αξιοπιστίας.

Οι τέσσερις από τις επτά έρευνες περιελάμβαναν παρέμβαση όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής με αερόβια άσκηση, μυϊκή ενδυνάμωση ή συνδυασμό τους.

Συνολικά, τα δεδομένα έδειξαν βελτίωση στη στυτική λειτουργία σε σημαντικό βαθμό για όσους έβαλαν την άσκηση στη ζωή τους. Ανάμεσα στις επτά έρευνες, μόνο η μία δεν βρήκε κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση με τους ερευνητές, ωστόσο, να θεωρούν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι συμμετέχοντες ήταν πιο μεγάλης ηλικίας και έπαιρναν ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλυκοζαμίνη: O σύμμαχος των αρθρώσεων
H γλυκοζαμίνη και ο ρόλος της στην αντιμετώπιση των τραυματισμών
Ψυχρός σύμμαχος
Πώς, πότε και γιατί να χρησιμοποιήσετε την κρυοθεραπεία
Το ψυχολογικό φορμάρισμα πριν από τον αγώνα
Οδηγίες για να προετοιμαστείτε ψυχολογικά λίγες εβδομάδες πριν τον αγώνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο