H δρομική ανασκόπηση του 2015

Σημαντικές στιγμές από τη χρονιά που φεύγει

Share

Μπορεί να ήταν μία (ακόμα) δύσκολη χρονιά για όλους τους Έλληνες, όμως και φέτος το τρέξιμο ήρθε για να κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη. Όχι, το τρέξιμο δεν λύνει τα προβλήματά όμως σε όσους το έχουν βάλει στη ζωή τους χαρίζει μοναδικές στιγμές. Στιγμές χαράς, ικανοποίησης, αυτοπραγμάτωσης, επιτυχίας αλλά και χαλάρωσης. Σίγουρα μέσα στο 2015 ζήσατε τις δικές σας ξεχωριστές στιγμές που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη σας και θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικές πιο… γενικές σημαντικές στιγμές μέσα στο 2015 και σας τις παρουσιάζουμε λίγο πριν το ημερολόγιο γράψει 2016!

Οι Έλληνες τρέχουν μαραθώνιο
Η αύξηση των Ελλήνων δρομέων στους αγώνες είναι κάτι που πλέον θεωρείται… δεδομένο τα τελευταία χρόνια. Φέτος ωστόσο, στο μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της χρονιάς, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση των Ελλήνων που τερμάτισαν τον Μαραθώνιο αφού έφτασαν τις 7.144, αριθμός 847 περισσότεροι από το 2014! Αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις συμμετοχές στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, θα μπορείτε να δείτε και στο επόμενο τεύχος του RUNNER, Νο 87 Δεκέμβριος 2015, που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Στιγμές ανθρωπιάς
Το 2015 ήταν η χρονιά που ο πόλεμος στη Συρία έφερε στη χώρα μας χιλιάδες προσφύγων στην αναζήτησή τους για καλύτερες συνθήκες. Ήταν όμως και μία αφορμή για να δείξει ο κόσμος, δρομικός και μη, το ανθρώπινό του πρόσωπο. Έτσι, όταν η ΜΚΟ «Αγκαλιά» κάλεσε τον κόσμο να προσφέρει παπούτσια για τους πρόσφυγες, η ανταπόκριση ήταν άμεση και εντυπωσιακή. Περισσότερα από 1.900 ζευγάρια μοιράστηκαν από την «Αγκαλιά» σε ανθρώπους που τα χρειάζονταν πραγματικά, τα οποία μάλιστα συλλέχθηκαν σε μόλις 8 ώρες!

Μαραθώνιες επιδόσεις σε όλες τις ηλικίες
Αυτή τη χρονιά είδαμε πολλές και σπουδαίες επιδόσεις. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και μερικές από δρομείς διαφόρων ηλικιών. Από τον 41χρονο Κενυάτη Κένεθ Μουνγκάρα που κέρδισε στον Μαραθώνιο Gold Coast στην Αυστραλία με 2:08:42 αλλά και στο Μιλάνο με 2:08:43, επίδοση που είναι η καλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ από 40άρη, έως το 2:33:24 της 17χρονης Αλίσα Βαΐνιο από τη Φινλανδία στον Joutseno Kullevro Marathon αλλά και το 7:24:36 της 92χρονης (!) Χάριετ Τόμσον στον Suja Rock n Roll Marathon στις ΗΠΑ. Τελικά ο μαραθώνιος δεν έχει ηλικία!


Η “απίθανη” Χάριετ Τόμσον

Πόσο λέτε να κάνει στον μαραθώνιο σε μερικά χρόνια η Αλίσα Βαΐνιο

Τρεις μαραθωνοδρόμοι για το Ρίο
Στην αρχή ήταν τα κορίτσια, η Σοφία Ρήγα και η Ράνια Ρεμπούλη που κατάφεραν να πιάσουν το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μετά από μία καλά σχεδιασμένη και συνετή κούρσα στον μαραθώνιο του Βερολίνου. Στη συνέχεια, ήταν ο Χριστόφορος Μερούσης που με την αλλαγή των ορίων της Ολυμπιακής Επιτροπής, κατάφερε να πάρει κι αυτός το πολυπόθητο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού το 2:19:00 που είχε πετύχει στο Αμβούργο – πλέον – του το επιτρέπει. Έτσι, τρεις Έλληνες δρομείς θα δώσουν το παρών στο μεγάλο ραντεβού εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο αγώνισμα, ενώ υπάρχει η ελπίδα στους μαραθωνίους της άνοιξης να το καταφέρουν κι άλλοι.


Τα κορίτσια του Ρίο, Ράνια Ρεμπούλη και Σοφία Ρήγα

Παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο
Το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ έσπασε η Φλόρενς Κιπλάγκατ στον ημιμαραθώνιο της Βαρκελώνης τερματίζοντας σε 1:05:09! Η 27χρονη Κενυάτισσα είχε κατά μέσο όρο ρυθμό 3:05/χλμ. ενώ πέρασε τα πρώτα 10 χλμ. σε 31:02 για να φτάσει σε μία εξωπραγματική επίδοση στο αγώνισμα την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.


Η Φλόρενς Κιπλάγκατ σημειώνει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ

Τελευταία παράσταση Ράτκλιφ
Με έναν αγώνα στο αγαπημένο της μέρος αποφάσισε να δώσει τέλος στην πλούσια καριέρα της η σπουδαιότερη μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών. Η Πόλα Ράτκλιφ στις 26 Απριλίου συμμετείχε για τελευταία φορά – ως ελίτ αθλήτρια – στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, Virgin London Marathon, ρίχνοντας την αυλαία στις επαγγελματικές, δρομικές εμφανίσεις. Η 42χρονη Ράτκλιφ που έχει τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις στον μαραθώνιο όλων των εποχών με καλύτερο το 2:15:25(!), εισέπραξε το πιο ζεστό χειροκρότημα από τους συμπατριώτες της και όχι μόνο στον τερματισμό στην πόλη που έχει ζήσει μεγάλες στιγμές!


Η σπουδαιότερη μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών στο τελευταίο της αγωνιστικό αντίο

Παγκόσμιο ρεκόρ
Αυτή ήταν σίγουρα η χρονιά της αφού κατάφερε να κερδίσει έναν παγκόσμιο τίτλο και να σημειώσει παγκόσμια ρεκόρ. Η μικρή αδερφή της Τιρουνές Ντιμπάμπα, Γκενζέμπε, μεγάλωσε και μέσα στο 2015 έδειξε τα δόντια της σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500 μ. με 3:50.07 στις 17 Ιουλίου στο Μονακό, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε σημειώσει ακόμα ένα στα 5.000μ. στον κλειστό στίβο με 14:18.86!


Η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα επί τω έργω

Ολυμπιακό πνεύμα και μαραθώνια δόξα
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ένας αγώνας στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο Μαραθώνιος της Ολυμπίας, Olympia Marathon, και τα παράλληλα αγωνίσματα, που πραγματοποιήθηκαν στις 28 και 29 Μαρτίου ήρθαν για να φέρουν ακόμα πιο κοντά τη δόξα του Μαραθωνίου με το Ολυμπιακό Πνεύμα. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαρτίου. Δείτε εδώ περισσότερα.

10 χρόνια RUNNER
Το 2015 ήταν μία συμβολική χρονιά για εμάς καθώς κλείσαμε 10 χρόνια! Μέσα στην πρώτη δεκαεατία του RUNNER άλλαξαν πολλά σχετικά με το τρέξιμο και θέλουμε να πιστεύουμε ότι βοηθήσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δέκα χρόνια λοιπόν και συνεχίζουμε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kαλές εμφανίσεις από Μαρινάκου και Σταμούλη
Δείτε τους χρόνους τους στη Λυών
Έσπασε κάθε ρεκόρ ο London Marathon!
Δείτε πόσες χιλιάδες αιτήσεις συγκέντρωσε!
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο