Οι “Αφρικανοί” πρωταγωνιστές στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανωμάλου

Αλί Κάγια και Σιφάν Χασάν κέρδισαν σε άντρες και γυναίκες

Share

Δύο δρομείς που προέρχονται από την αφρικανική ήπειρο όμως σχετικά πρόσφατα έχουν πολιτογραφηθεί “Ευρωπαίοι” ήταν οι νικητές στις μεγάλες κατηγορίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πόλη Hyeres της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε έξι αγώνες:

10 χλμ. ανδρών (10.117μ.),
8 χλμ. γυναικών (8.087μ.),
8 χλμ. νέων ανδρών (8.087μ.),
4 χλμ. νέων γυναικών (4.157μ.),
6 χλμ. εφήβων (5.947μ.) και
4 χλμ. νεανίδων (4.157μ.)

με τις διαδρομές να πραγματοποιούνται σε μία ειδική πίστα με αρκετές αυξομειώσεις στην κλίση.

Στην κούρσα των ανδρών ο Τούρκος Αλί Κάγια, μέχρι πρότινος Κενυάτης, επικράτησε μετά από σκληρή μαχη με τον συμπατριώτη του Αρικάν και τον Ισπανό Μπεζάμπε καλύπτοντας την απόσταση σε 29:20. Κι αν ο Αρικάν δεν άντεξε και τελικά εγκατέλειψε ο Ισπανός ήταν δεύτερος σε 29:31, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο επίσης Ισπανός Αντέλ Μεκαάλ, μισό περίπου λεπτό πίσω από τον Κάγια.

Στις γυναίκες, η κούρσα ήταν αργή αρχικά, κάτι που οδήγησε την επιτυχημένη 1.500άρα, Χασάν Σιφάν να ανεβάσει τον ρυθμό της και τελικά να “καθαρίσει” την κούρσα παρά το γεγονός ότι στα τελευταία χιλιόμετρα έδειχνε να μένει από δυνάμεις. Η Σιφάν, που αγωνίζεται εκπροσωπώντας την Ολλανδία, προέρχεται όμως από την Αιθιοπία, τερμάτισε σε 25:47 με τη Βρετανίδα Κέιτ Έιβερυ να ακολουθεί και την Νορβηγίδα στιπλίστρια, Καρολίν Γκρόβνταλ να έρχεται τρίτη.

H Σιφάν, ωστόσο, δεν αποτελεί “μεταγραφή” όπως στην περίπτωση του Κάγια ή και άλλων αθλητών καθώς στα 15 της αναγκάστηκε να φύγει με την οικογένεια της από την Αιθιοπία κι έκτοτε ζει μόνιμα στην Ολλανδία.

Στην ομαδική βαθμολογία, η Ισπανία πρώτευσε τόσο στους άνδρες όσο και στους νέους, η Μ. Βρετανία στις γυναίκες και στις νέες γυναίκες, ενώ Γαλλία και Γερμανία κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις σε εφήβους και νεανίδες αντίστοιχα.

Στις μικρότερες κατηγορίες, ο Βρετανός Ντέιβις κέρδισε στα 8 χλμ. των νέων, ο Ιταλός Κρίπα (και αυτός με καταγωγή από Αφρική) επικράτησε στα 6 χλμ. των εφήβων, η Βελγίδα Καρτόν ήταν η πιο γρήγορη στις νέες και η Γερμανίδα Κλόστερχαφεν στις νεανίδες.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση σε καμία κατηγορία.

Η νικήτρια στις γυναίκες

Ο νικητής των ανδρών

(φωτογραφίες:Michael Steele/Getty Images)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο