Πρώτος… κατά λάθος, αλλά όχι τόσο “αθώος”

Μία περίεργη ιστορία στον ΤΒΚ Bank Quad Cities Marathon στις ΗΠΑ για το τι είναι ηθικό και τι νόμιμο στον Μαραθώνιο

Share

Πρώτος κατά λάθος ο Tyler Pence. Είναι όμως τόσο αθώος;

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο TBK Bank Quad Cities Marathon με διαδρομή που κινείται παράλληλα με τον Μισσισιπή.

Μάλιστα, αυτή ήταν η 25η επετειακή διοργάνωση του αγώνα στην περιοχή που αποτελείται ουσιαστικά από 4 πόλεις στις πολιτείες Iowa και Illinois. Ο αγώνας αυτός αποτελεί γιορτή για την εν λόγω περιοχή και περιλαμβάνει αρκετές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, αποτελεί και αναγνωρισμένο αγώνα από την Ομοσπονδία στίβου της χώρας, καθώς και κριτήριο για τον αγαπημένο αγώνα των Αμερικάνων, τον Boston Marathon.

Ωστόσο, αυτό που συνέβη στην κορυφή του αγώνα δυστυχώς δεν αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση, όχι τόσο για τη διοργάνωση, όσο και για τον αθλητισμό γενικότερα. Η ευθύνη της διοργάνωσης, βέβαια, δεν είναι τόσο μεγάλη, καθώς πέρα από ένα πρακτικό λάθος το ζήτημα είναι περισσότερο… ηθικό.

Τι έγινε στον Quad Cities Marathon

Μέχρι το 30ο χλμ., λοιπόν, τον αγώνα οδηγούσαν δύο Κενυάτες δρομείς. Ο 25χρονος Elijah Mwangangi και ο Luke Kibet είχαν ένα πλεονέκτημα 150 περίπου μέτρων από τον τρίτο αθλητή, όταν ένας εθελοντής με ποδήλατο τους οδήγησε λάθος στη διαδρομή.

Συγκεκριμένα, ο ποδηλάτης συνέχισε ευθεία “χάνοντας” τη στροφή και βγάζοντας εκτός διαδρομής τους Κενυάτες.

Ο τρίτος δρομέας, ο Αμερικάνος Tyler Pence που ακολουθούσε είδε το σκηνικό, ωστόσο, δεν θεώρησε απαραίτητο να επέμβει παρά το γεγονός ότι εκείνος γνώριζε καλά τη διαδρομή και δεν έκανε το ίδιο λάθος.

Το αποτέλεσμα; Οι Κενυάτες βγήκαν εκτός διαδρομής και τελικά ακυρώθηκαν, ενώ ο Αμερικάνος δρομέας τερμάτισε πρώτος πανηγυρίζοντας σε 2:15:06. Αποκόμισε μάλιστα και το χρηματικό έπαθλο του αγώνα.

Οι δηλώσεις του πρωταγωνιστή

Σε δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα μάλιστα, ο Pence όταν ρωτήθηκε για το γεγονός είπε χαρακτηριστικά: “Ναι, είδα τι έγινε, όμως δεν είναι η δουλειά μου να τους δείξω εγώ το σωστό δρόμο”.

Σωστό ή λάθος;

Αυτή η ιστορία έχει εξοργίσει αρκετούς φίλους του αθλήματος καθώς μπορεί τυπικά να μην υπάρχει κάτι μεμπτό, ωστόσο, δεν τιμά το αθλητικό ιδεώδες και τη φιλοσοφία του Μαραθώνιου.

Αλάτι στην πληγή είναι και το γεγονός πως ο τελικός νικητής δεν είναι απλά δρομέας, αλλά και προπονητής της ομάδας ανωμάλου δρόμου σε κολέγιο των ΗΠΑ.

Αρκετοί μάλιστα ζήτησαν να στηριχθούν οι δύο Κενυάτες δρομείς που άδικα έχασαν τις δύο πρώτες θέσεις – και τα χρήματα τα οποία προφανώς έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Οι διοργανωτές πάντως, προσπάθησαν να διορθώσουν κάπως την κατάσταση, δίνοντας ένα ποσό στους δύο Κενυάτες, μικρότερο βέβαια από την αμοιβή της πρώτης ή της δεύτερης θέσης.

Υπάρχουν κι αυτές οι ιστορίες

Ασφαλώς υπάρχουν και τέτοιες ιστορίες στους αγώνες δρόμου. Όπως φυσικά υπάρχουν και – πολύ περισσότερες ευτυχώς – που διαφημίζουν το ευ αγωνίζεσθαι.

Σίγουρα κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει μία καλή πράξη (η σωστή πείτε το όπως θέλετε), όμως στο χώρο του αθλητισμού καλό είναι να δίνουμε το καλό παράδειγμα.

Θυμηθείτε την απίθανη κίνηση του Ισπανού Ivan Fernandez και του Κενυάτη Abel Mutai σε αγώνα ανωμάλου δρόμου, όταν ο Κενυάτης έχασε το δρόμο και ο Ισπανός θεώρησε σωστό να τον αφήσει να περάσει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή ο Haspa Marathon Hamburg!
Κορυφαίες συμμετοχές και Έλληνες στον αγώνα
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο