Δείτε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου

Μία διοργάνωση που αξίζει να παρακολουθήσετε

Share

Είναι μία διοργάνωση που έχει αναδείξει δεκάδες πολλούς και σημαντικούς δρομείς ανά τα χρόνια, και για πολλούς δρομείς αντοχής από τα 1.500μ. έως και τον Μαραθώνιο αποτελεί το μεγαλο ραντεβού της χρονιάς.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου για το 2019 πραγματοποιείται τo Σάββατο 30 Μαρτίου στην πόλη Άαρχους της Δανίας. Πρόκειται για την 43η διοργάνωση ενός αγώνα που κάθε χρόνο χαρίζει πραγματικά ξεχωριστές στιγμές και εικόνες με σπουδαίους δρομείς να τρέχουν σε δύσκολες, πολλές φορές περίεργες και σίγουρα απαιτητικές διαδρομές σε εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς.

Το πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνει κούρσες για τις κατηγορίες των ανδρών και γυναικών, αλλά και Κ20 (Εφήβων και Νεανίδων), καθώς και αγώνα μεικτής σκυταλοδρομίας. Η συγκεκριμένη κούρσα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην περασμένη διοργάνωση και ουσιαστικά αποτελείται από τη συμμετοχή ομάδων-χωρών με δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Αυτή τη φορά θα συμμετέχουν 10 χώρες

Συνολικά στη διοργάνωση θα αγωνιστούν 582 δρομείς από 67 διαφορετικές χώρες, ενώ δυστυχώς η χώρα μας για μία ακόμα φορά δεν έχει συμμετοχή παρά το γεγονός ότι στην εκκίνηση θα βρεθούν δρομείς από τις Σεύχέλλες, τη Μάλτα, τον Λίβανο, τον Νίγηρα, τη Σιέρρα Λεόνε, χώρες που κάθε άλλο παρά δρομική παράδοση έχουν.

Όπως είναι αναμενόμενο πολύ δυνατές είναι οι αφρικανικές ομάδες, ιδιαίτερα της Κένυας, της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας και της Ουγκάντας, καθώς και η ομάδα του Μπαχρέιν που απαρτίζεται από οκτώ άνδρες και επτά γυναίκες, όλοι πρώην Αφρικανοί, αλλά και των ΗΠΑ με πολλούς “Αφρικανούς” στη σύνθεσή της (στους άνδρες) και την παρουσία της ελληνικής καταγωγής Elain Tabb Balouris στις γυναίκες. Η ισπανική ομάδα θα απουσιάσει με τους Ίβηρες να συμμετέχουν μόνο στον αγώνα της μεικτής σκυταλοδρομίας με τέσσερις δρομείς.

Το μεγαλύτερο όνομα που θα δούμε να αγωνίζεται είναι ο Αιθίοπας Selemon Barega, ένας αθλητής που τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει στους στίβους σε αποστάσεις όπως τα 3.000 και τα 5.000μ., αλλά και ο Jacob Ingerbrigtsen στην κατηγορία των Εφήβων!

H διαδρομή θεωρείται αρκετά ιδιαίτερα και απαιτητική και περιλαμβάνει διάφορα τερέν μέχρι και σκαλοπάτια. Η διοργάνωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω γνωστών δρομικών ιστοσελίδων των ΗΠΑ από τις 12:00 εως τις 15:30 (Ω.Ε). Για ό,τι νεότερο σχετικά με τη μετάδοση του Πρωταθλήματος θα ενημερωθείτε σε επόμενο θέμα.

Δείτε εδώ τις συμμετοχές

Πολυνίκης της διοργάνωσης στους άνδρες είναι ο Kenenisa Bekele με έξι νίκες, ενώ πέντε, και μάλιστα συνεχόμενες έχει ο Paul Tergat, αλλά και ο επίσης Κενυάτες John Ngugi στα τέλη του ’80. Άλλα μεγάλα ονόματα που έχουν κερδίσει τον αγώνα των ανδρών ο Μαροκινός Khalid Skah στις αρχές του ’90, ο Βέλγος Mourhit, αλλά και ο Zersenay Tadese από την Ερυθραία, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο.

Στις γυναίκες, πέντε νίκες είχε η αείμνηστη Grete Waitz, τρεις η Tirunesh Dibaba και η Αμερικανίδα απίστευτη all around δρομέας, Lynn Jennings, ενώ από δύο έχουν μερικές ακόμα μεγάλες κυρίες των αποστάσεων, όπως η Paul Radcliffe, η Derartu Tulu, η Ρουμάνα Maricica Puica, η Βρετανίδα Zola Budd, η  Γαλλίδα Annete Sergent, η Gete Wami, και η Εmily Chebet από την Κένυα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Έλληνες στον Ημιμαραθώνιο της Βαρσοβίας
Δείτε την ελληνική παρουσία στον NN Polmaraton Warszawski
Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας
Η ομάδα μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία τους
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο