Απίστευτοι χρόνοι στο Ντουμπάι

Δείτε τι έγινε στον Standard Chartered Dubai Marathon

Share

Είναι μία διοργάνωση που όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις, κυρίως για τα μεγάλα ονόματα και τις σπουδαίες επιδόσεις που φιλοξενεί.

Φέτος, όμως ο Μαραθώνιος του Ντουμπάι, Standard Chartered Dubai Marathon που πραγματοποιείται παραδοσιακά Παρασκευή, ξεπέρασε τον εαυτό του.

Τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες σημειώθηκαν πολύ μεγάλες επιδόσεις, όχι μόνο από τους νικητές, αλλά και από τους δρομείς που ακολούθησαν.

Πιο αναλυτικά, ο Αιθίοπας Getaneh Molla ήταν ο μεγάλος νικητής με 2:03:34. Ο Molla είναι δρομέας των 5.000μ. με ρεκόρ 12:59 και έτρεξε για πρώτη φορά στην καριέρα του Μαραθώνιο! Φυσικά έγινε ο πιο γρήγορος πρωτάρης όλων των εποχών με την επίδοση που σημείωσε, ενώ έγινε και πλουσιότερος κατά 100.000 δολάρια. Εκτός των άλλων, η επίδοση αυτή είναι η 8η καλύτερη όλων των εποχών ενώ είναι και ρεκόρ διαδρομής.

Πολύ κοντά του, όμως ακολούθησε ένας ακόμα Αιθίοπας, ο Herpassa Negasa με 2:03:40, συντρίβοντας κι αυτός το ατομικό του ρεκόρ που ήταν 2:09:14!

Στις γυναίκες, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά. Κι αυτό γιατί η νικήτρια, η Ruth Chepngetich από την Κένυα διέλυσε το προσωπικό της ρεκόρ τερματίζοντας σε 2:17:07! Η Chepngetich πριν από 10 περίπου εβδομάδες είχε κερδίσει τον Μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης έχοντας σημειώσει και έκει σπουδαία επίδοση, 2:18:35, το οποίο ήταν προσωπικό της ρεκόρ για 4 λεπτά! Μάλιστα, πέτυχε το πιο γρήγορο back to back κάτω από 2:20 αφού μέσα σε διάστημα 75 ημέρων τερμάτισε δύο Μαραθώνιους κάτω από αυτό το όριο!

Η επίδοση της αυτή την ανεβάζει στην τρίτη θέση όλων των εποχών πίσω από τη μεγάλη Paula Radcliffe και τη Mary Keitany.

Πολύ γρήγορη όμως ήταν και η Worknesh Degefa, η οποία ήταν νικήτρια στο Ντουμπάι πριν δυο χρόνια στο ντεμπούτο της στον Μαραθώνιο. Αυτή τη φορά τερμάτισε σε 2:17:41 για να αναρριχηθεί στην 4η θέση όλων των εποχών, έχοντας διαλύσει κι αυτή το ατομικό της ρεκόρ για πάνω από δύο λεπτά!

Οι κούρσες ήταν και οι δύο πολύ γρήγορες από την αρχή, ιδιαίτερα στις γυναίκες με την Worknesh Edesa από την Αιθιοπία να περνά το πρώτο μισό σε 1:08:10. Η Edesa τελικά τερμάτισε στην τρίτη θέση σε 2:21:05. 

Ο καιρός ήταν σχετικά καλός, όχι όμως πολύ διαφορετικός από αυτόν που επικρατεί συνήθως στο Εμιράτο κάθε χρόνο, ωστόσο, το γεγονός ότι η εκκίνηση δόθηκε 30 λεπτά νωρίτερα σε σχέση με τις άλλες χρονιές (6:00π.μ. αντί για 6:30π.μ.) φαίνεται ότι βοήθησε σημαντικά τους δρομείς αφού ο ήλιος ανέτειλε λίγο μετά τις 7:00.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι οι δύο πρώτοι στους άνδρες, όσο και η νικήτρια στις γυναίκες φορούσαν το ίδιο μοντέλο μεγάλης αθλητικής εταιρείας που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε ποσοστό 4%. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως ο δεύτερος νικητής, ο Herpassa Negasa είχε χορηγό από άλλη εταιρεία και αναγκάστηκε να “μασκαρέψει” τα παπούτσια του για να τα φορέσει!

Στον Μαραθώνιο αγωνίστηκε και τερμάτισε ο Γεράσιμος Σκαλτσάς σε 3:57:26 (3:56:43) ο οποίος ήταν και ο μοναδικός Έλληνας στην απόσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι Έλληνες στον 128ο Boston Marathon
Δείτε τις επιδόσεις τους στην Βοστόνη
Έρχεται το European Running Championships
Ελίτ και ερασιτέχνες δρομείς ενώνονται σε ένα πρωτάθλημα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο