Πνοή ανανέωσης στον ανώμαλο δρόμο

Τον Σεπτέμβριο του 2018, στην Ολυμπιάδα των Νέων, μια νέα εποχή ξεκίνησε για το αγώνισμα του ανώμαλου δρόμου

Share

Ο ανώμαλος δρόμος είναι ένα δρομικό αγώνισμα που τα τελευταία χρόνια είχε χάσει κάπως το αγωνιστικό του ενδιαφέρον (απόδειξη ότι το 2011 η IAAF μετέτρεψε σε διετές το παγκόσμιο πρωτάθλημα), με τον Mαραθώνιο να παίρνει τα ηνία της δημοτικότητας στη συνείδηση των περισσότερων δρομέων. Μήπως όμως ήρθε πλέον η ώρα να βρει και ο ανώμαλος δρόμος τη θέση που του αξίζει;

Το να τρέχεις σε ένα χωράφι ή σε ένα δάσος, σε ανώμαλο έδαφος, σε μία δύσκολη διαδρομή, αντιμετωπίζοντας μία σειρά από φυσικά εμπόδια, συνήθως σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι μία μορφή δοκιμασίας που μοιάζει αρκετά με τους extreme αγώνες που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.
Αυτό συνειδητοποίησαν οι ιθύνοντες των διεθνών ομοσπονδιών κλασικού αθλητισμού και αποφάσισαν να αλλάξουν την τακτική τους, με στόχο την προσέγγιση ενός νέου κοινού, που επιθυμεί να συνδυάσει την ενεργή συμμετοχή, τη διασκέδαση και την απόλαυση που δίνει ο βαθμός δυσκολίας στους αγώνες του, με την παρακολούθηση της μάχης των ελίτ αθλητών.

Ολυμπιάδα Νέων
Η αρχή έγινε στην Ολυμπιάδα των Νέων στο Μπουένος Άιρες τον Σεπτέμβριο. Ύστερα από πάρα πολλά χρόνια (απο το Παρίσι του 1924 για την ακρίβεια), ο ανώμαλος δρόμος εντάχθηκε ως αγώνισμα σε μια Ολυμπιάδα. Ο αέρας ανανέωσης ήταν έντονος μιας και ο αγώνας είχε δύο σκέλη: οι νεαροί δρομείς αγωνίστηκαν πρώτα στο ατομικό τους αγώνισμα εντός στίβου (1.500μ., 3.000μ. και 3.000μ. με φυσικά εμπόδια) και μετά στον ανώμαλο και οι πόντοι από τους δύο αγώνες συμψηφίστηκαν για να προκύψει η γενική κατάταξη. 

«Θέλαμε εδώ και καιρό να δούμε τον ανώμαλο δρόμο να επιστρέφει ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες» δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κόε, πρόεδρος της IAAF, στο Μπουένος Άιρες. «Ο ανώμαλος δρόμος είναι ο θεμέλιος λίθος για τα αγωνίσματα αντοχής μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων και θέλουμε να δούμε την αναγνώριση που του αξίζει», πρόσθεσε ο Κόε, ο οποίος ως αθλητής θεωρούσε το αγώνισμα ως βασικό συστατικό της χειμερινής προετοιμασίας του και συνεπώς είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτής της νέας δυναμικής.

Τελικός στόχος: η επανένταξη του αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, εκατό χρόνια μετά την τελευταία φορά που ο ανώμαλος δρόμος συμπεριλήφθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.  

Αυτό το πλάνο είναι βέβαια ακόμα σε φάση συζήτησης, με μία μερίδα μελών της IAAF να προτείνουν την ένταξη του ανώμαλου δρόμου στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες. Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε τους Κενυάτες και Αιθίοπες αθλητές που πρωταγωνιστούν και στον ανώμαλο τις τελευταίες δεκαετίες, να αγωνίζονται σε χιονισμένες διαδρομές και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός…

Μέχρι να παρθεί όμως μία οριστική απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη ΔΟΕ, είναι φανερή η διάθεση ανανέωσης τόσο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο 2018 στο Τίλμπουργκ της Ολλανδίας, όσο και στο Παγκόσμιο που έχει προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2019 στο Άαρχους της Δανίας.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1392:%!]
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό το πάρκο όπου θα διεξαχθεί το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου στην Ολλανδία.

Πανευρωπαϊκό 2018
Στην Ολλανδία, οι αγώνες θα διεξαχθούν μέσα στo σαφάρι παρκ Beekse Bergen, με στόχο να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το θέαμα για όσους παρευρεθούν. Οι αθλητές θα διαμένουν σε ξυλινα σπίτια, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, κοντά στα ζώα που προστατεύει το πάρκο, ενώ την αγωνστική προσπάθεια των πρωταθλητών θα ακολουθήσoυν ποικίλες αθλητικές εκδηλώσεις: μαζικός αγώνας fun run, για παιδιά αλλά και για αθλητές με ειδικές ανάγκες.

[!%ARTICLE_MODULE_ID:1394:%!]
Δημοσιογράφοι «δοκιμάζουν» το πάρκο όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου.

Παγκόσμιο 2019
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου στο Άαρχους το 2019, το «εξτρίμ» στοιχείο θα έχει την τιμητική του. Στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, οι αθλητές θα αγωνιστούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου του Moesgaard, το τοπικό μουσείο αρχαιολογίας και λαογραφίας. Όχι, όμως, μόνο γύρω από αυτό. Οι αθλητές θα τρέξουν ακόμα και στην επικλινή «πράσινη» στέγη του μοντέρνου κτιρίου, θα ανέβουν και θα κατέβουν σκάλες, και γενικά η διαδρομή θα είναι πιο ιδιαίτερη, με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αλλά και πιο θέαματική. Θα πρέπει ακόμα να περάσουν μέσα από πισίνες νερού, από αμμώδη κομμάτια και επίσης μέσα από έντονα λασπώδη κομμάτια.
Και φυσικά θα ακολουθήσει και πάλι ένα μαζικός αγώνας για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν μέχρι το Άαρχους και να τρέξουν αγωνιστικά σε διάφορες αποστάσεις, στα χνάρια των πρωταθλητών, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια και στα παγκόσμια πρωταθλήματα ημιμαραθωνίου.
Στην ίδια διαδρομή και την ίδια εβδομάδα διεξαχθεί επίσης και ο τελικός του Δανέζικου σχολικού πρωταθλήματος, με σκοπό να μεγαλώσει η προβολή της διοργάνωση στις μικρότερες ηλικίες, που αποτελούν άλλωστε το μέλλον του αγωνίσματος.
«Οι νεώτερες γενιές προτιμούν τα εξτρίμ σπορ, τη λάσπη, τις μεγάλες προκλήσεις, τις έντονες ανηφοροκατηφόρες, τις δυσκολίες. Κι εμείς θέλουμε να τα προσφέρουμε» είπε ο Σέμπ Κόου στο Μπουένος Αιρες.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο πιο ανθεκτικός και σκληροτράχηλος δρομέας του κόσμου; Θα φανεί σε λίγους μήνες στο Άαρχους.

της Νατάσας Γιαννούση – Varney

Η στέγη του Μουσείου του Moesgaard προσφέρεται για… τρέξιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 16χρονος σπρίντερ Gout Gout
Το νέο φαινόμενο στα σπριντ
6oς ο Παραδεισόπουλος στο Chiang Mai Thailand by UTMB
Δείτε τις επιδόσεις των Ελλήνων
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο