H ξεχωριστή φυλή των Ταραουμάρα

Μία δρομική ιστορία που αξίζει να διαβάσετε

Share

Τι θα λέγατε αν ακούγατε πως σε μία έρημο της Β. Αμερικής ζει μία φυλή «δρομέων» με αστείρευτη αντοχή, κορυφαία δρομική οικονομία και τους καλύτερους δείκτες υγείας;

Όχι, δεν πρόκειται για φάρσα, ούτε για ψέμα. Η φυλή των Ταραουμάρα είναι υπαρκτή και ζει σε έρημα φαράγγια του Βορειοδυτικού Μεξικό. Οι Ταραουμάρα ή Ραράμουρι, όπως είναι η δική τους ονομασία, καταπίνουν αμέτρητα χιλιόμετρα καθημερινά, τραυματίζονται σπάνια, καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις σε εντυπωσιακά λίγο χρόνο και έχουν τις δικές τους υπερτροφές

Ένας Αμερικάνος υπερμαραθωνοδρόμος, ο Μίκα Τρου, αποφάσισε να γνωρίσει τους Ταραουμάρα και τον τρόπο ζωής τους. Τελικά έζησε μαζί τους και πήρε το όνομα Καμπάλο Μπλάνκο (λευκό άλογο), ενώ ξεπέρασε τους τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούσαν.

Η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή (όπως και η φυλή των Ταραουμάρα!) και έχει γίνει γνωστή μέσα από το Best Seller βιβλίο του δημοσιογράφου και δρομέα Κρίστοφερ Μακ Ντούγκαλ, Born to run.

Ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία του «Καμπάλο Μπλάνκο», μεταφέρει εμπειρίες από τη ζωή και τις συνήθειες των Ταραουμάρα, τα επικά τους κατορθώματα και πολλές ακόμα δρομικές ιστορίες αλλά και τον αγώνα τους με κορυφαίους αντιπάλους, όπως ο σπουδαίος υπερμαραθωνοδρόμος, Σκοτ Τζούρεκ.

Ο ΜακΝτούγκαλ με σύνθημα «Δεν σταματάμε να τρέχουμε όταν γερνάμε, γερνάμε όταν σταματάμε να τρέχουμε» προσπαθεί να μεταδώσει τις αρχές της φυλής και να κάνει τον κόσμο να αγαπήσει το τρέξιμο, μα πάνω απ’ όλα, τον εαυτό του.

Μάλιστα, η ιστορία του ανθρώπου που έζησε με τους Ταραουμάρα, του Μίκα Τρου, γυρίζεται ήδη σε ταινία με τον βραβευμένο με όσκαρ ηθοποιό, Μάθιου Μακ Κόναχι, να τον υποδύεται.

Το βιβλίο Born to Run, ένα βιβλίο που κάθε δρομέας πρέπει να διαβάσει, κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books  

Στο RUNNER 98 που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Ιουλίου ο Σκοτ Τζούρεκ μιλά στο Γιώργο Μυζάλη, μεταξύ άλλων για την εμπειρία του στο Copper Canyon, τη γνωριμία με τους Ταραουμάρα και το “Λευκό Άλογο”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Obiri και Lemma θριάμβευσαν στην Βοστόνη!
Καλές επιδόσεις, ωραίοι αγώνες
Την Κυριακή το Λονδίνο - "Όλα τα λεφτά" οι γυναίκες
Σούπερ λίστα στις γυναίκες – Επιστροφή Bekele
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο