Την Κυριακή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου

Μεγάλες μάχες αναμένονται σε μία σπουδαία και αναβαθμισμένη διοργάνωση

Share

Την ερχόμενη Κυριακή στην Καμπάλα της Ουγκάντα θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου. Αυτή είναι η 42η διοργάνωση ενός θεσμού που ταξιδεύει για 2η φορά στην ιστορία του στην Αφρική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κούρσες ανδρών, γυναικών, εφήβων (κάτω των 20) και νεανίδων (κάτω των 20). Για πρώτη φορά όμως, συμπεριλαμβάνεται κι ένας ξεχωριστός αγώνας μεικτής σκυταλοδρομίας συνολικής απόστασης 8χλμ. όπου κάθε χώρα θα κατεβάσει σε μία ομάδα δύο άνδρες και δύο γυναίκες δρομείς που θα καλύψουν ο καθένας από μία φορά την απόσταση των 2χλμ., με όποια σειρά επιθυμούν, σε μία προσπάθεια της παγκόσμιας ομοσπονδίας να κάνει τους αγώνες πιο εμπορικούς.

Eπιπλέον, σε μία ακόμα προσπάθεια αναβάθμισης της διοργάνωσης, η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου ανέβασε σημαντικά τα ποσά που θα δοθούν στους νικητές.

Όπως είναι λογικό στους αγώνες μετέχουν κορυφαίοι δρομείς από όλο τον κόσμο από τα αγωνίσματα των μεσαίων αποστάσεων (800, 1.500μ., 3.000μ.) έως και τους μαραθωνοδρόμους. Φυσικά, τα μεγάλα φαβορί προέρχονται από την Αφρικανική Ήπειρο αφού σπάνια κάποιος μη Αφρικανός δρομέας καταφέρνει να μπει στη δεκάδα.

Στους άνδρες (10χλμ.), τα μεγαλύτερα ονόματα είναι αυτά των Μουκτάρ Εντρίς και Ιμπραήμ Τζεϊλάν από την Αιθιοπία, Μαρκ Μπετ, Πάτρικ Κόμον από την Κένυα με τις δύο χώρες κάθε φορά να δίνουν μεγάλη μάχη και για την ομαδική βαθμολογία. Δυνατή ομάδα έχει και η ΗΠΑ με 5 δρομείς και τους Σάμι Τσελάνγκα και Σανταράκ Κιπτσιρτσίρ να ξεχωρίζουν, ενώ από την Τουρκία θα αγωνιστεί ο πρώην Κενυάτης Πολάτ Κεμπόι Αρικάν. Ακόμα, από την Ευρώπη ισχυρή ομάδα στέλνουν και οι Ισπανοί με “σημαιοφόρο” τον Αντέλ Μεκάαλ πρόσφατο πρωταθλητής Ευρώπης στα 3.000μ. κλειστού στίβου.

Στις γυναίκες (8χλμ.), όπως είναι αναμενόμενο οι αθλήτριες της Κένυας και της Αιθιοπίας προβάλλουν ως τα μεγάλα φαβορί, χωρίς όμως κάποιο πολύ τρανταχτό όνομα να βρίσκεται στις λίστες της εκκίνησης. Στον αγώνα θα λάβει μέρος με τα χρώματα των ΗΠΑ και η ελληνικής καταγωγής Ελάινα Μπαλούρις που τα τελευταία χρόνια τα πηγαίνει περίφημα στους αγώνες των μεγάλων αποστάσεων (δείτε εδώ περισσότερα για την Μπαλούρις).

Όπως φαίνεται, όλα τα λεφτά θα είναι η μάχη Κένυας Αιθιοπίας στον αγώνα μεικτής σκυταλοδρομίας. Η μεν Αιθιοπία έχει σαν μεγάλο όπλο την Γκενζέμπε Ντιμπάμπα, κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ στα 1.500μ., τη στιγμή που η Κένυα θα έχει στις τάξεις της τον παγκόσμιο πρωταθλητή του ίδιου αγωνίσματος Ασμπέλ Κίπροπ. Δυνατή ομάδα όμως φαίνεται πως θα έχει και η Τουρκία (Αλι Κάγια, Αράς Κάγια στους άνδρες και Γιασεμίν Καν και Μερεγιέμ Ακντάγκ στις γυναίκες).

Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 400 δρομείς από 50 περίπου χώρες, ενώ στη μεικτή σκυταλοδρομία θα αγωνιστεί και ομάδα διεθνών προσφύγων.

Oι αγώνες πάντως, σε κάθε περίπτωση, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. To πρόγραμμα ξεκινά στις 13:00 με τη μεικτή σκυταλοδρομία και ολοκληρώνεται στις 15:55 με την κούρσα των ανδρών. 

Πατήστε εδώ για να δείτε μέσω streaming τους αγώνες

φωτό: photorun.net

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρκετοί Έλληνες στον Μαραθώνιο της Ζυρίχης
Δείτε τις επιδόσεις τους σε Μαραθώνιο & Ημιμαραθώνιο
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο