Η ιστορία των Speedcross της Salomon

Η αγαπημένη σειρά της Salomon ξεδιπλώνει την ιστορία της

Share

Το πρώτο μοντέλο Speedcross εμφανίστηκε στα καταστήματα το 2006 και ο κύριος στόχος του σχεδιασμού του ήταν να παρέχει μεγάλη πρόσφυση σε βρεγμένο και λασπώδες έδαφος. «Ήταν ένα προϊόν με περιορισμένο αγοραστικό κοινό και πολλές φορές δεν ήμασταν σίγουροι αν θα συνεχίζαμε τη σειρά», αναφέρει ο Felix Dejey, Διευθυντής Αξιολόγησης Προϊόντων της Salomon Footwear. «Η πρόβλεψη που είχε γίνει αρχικά αφορούσε περίπου 1.000 ζευγάρια παπούτσια». Σήμερα, η Salomon σημειώνει περισσότερες από 1 εκατομμύριο πωλήσεις Speedcross ετησίως μονάχα στην Ευρώπη.

Στην πορεία, το Speedcross επωφελήθηκε από την επίσημη στήριξη που έλαβε από ορισμένους από τους καλύτερους ορεινούς δρομείς (trail runners) του κόσμου, όπως ο Kilian Jornet ο οποίος το 2008 χρησιμοποίησε τα Speedcross 2 για να κερδίσει τον UltraTrail du Mt. Blanc, τον αγώνα ορεινού τρεξίματος στο Mont Blanc. Για την ακρίβεια, ο Jornet φορούσε τα Speedcross 2 σχεδόν σε κάθε αγώνα δρόμου εκείνη την εποχή. Σήμερα, πολλοί κορυφαίοι ορεινοί δρομείς, όπως ο Γερμανός Philipp Reiter και η Νεοζηλανδή Anna Frost, συχνά επιδίδονται στις συνηθισμένες δραστηριότητές τους φορώντας Speedcross. «Κάθε φορά που βλέπω τον Philipp, φοράει παπούτσια Speedcross», αναφέρει ο Dejey.

Στην πορεία έγιναν βελτιώσεις όσον αφορά την άνεση και την απόδοση του παπουτσιού ενώ προστέθηκαν και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί.
«Η μεγαλύτερη διαφορά που παρατηρείται από το αρχικό μοντέλο Speedcross μέχρι και το σημερινό Speedcross 4 αφορά στην ανάπτυξη της σταθερότητας», αναφέρει ο Dejey. «Η αρχική έκδοση διέθετε αρκετά στρογγυλό τακούνι επομένως δεν ήταν τόσο σταθερή. Μάθαμε πολλά στην πορεία και οι πιο πρόσφατες εκδόσεις, όπως τα Speedcross 2, 3 και τώρα 4, είναι εξαιρετικά σταθερές. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σήμερα, βλέπουμε ανθρώπους που έχουν ενσωματώσει το παπούτσι στο καθημερινό στυλ τους, κάτι που ποτέ δε θα είχαμε προβλέψει, ενώ διατίθεται και σε όλα τα χρώματα».

Ο Edouard Coyon, Διευθυντής Παραγωγής της Salomon για τα Υποδήματα Ορεινού Τρεξίματος (Trail Running Footwear), αναφέρει ότι η πραγματοποίηση αλλαγών στη σειρά των Speedcross αποδεικνύεται πάντα δύσκολη υπόθεση λόγω της μεγάλης αποδοχής που έτυχαν τα παπούτσια με την πάροδο του χρόνου. «Τα Speedcross υπήρξαν από τα πιο επιτυχημένα και εμβληματικά παπούτσια ορεινού τρεξίματος παγκοσμίως», εξηγεί. «Επομένως, όσο ψάχναμε τρόπους για να βελτιώσουμε τα προϊόντα μας, ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διατηρήσουμε τη φόρμα, τη γεωμετρία και την απορρόφηση των κραδασμών, στοιχεία που τα κάνουν τόσο δημοφιλή».

H Salomon όντως επέλεξε να προβεί σε βελτίωση των νέων Speedcross 4 GTX® όσον αφορά τη γλώσσα, το πίσω μέρος και την εξωτερική σόλα. Το πίσω μέρος και η γλώσσα βελτιώθηκαν έτσι ώστε να κρατάνε καλύτερα το σχήμα τους κατά τη διάρκεια των μακριών, τεχνικών αγώνων για άνεση που διαρκεί. Η εξωτερική σόλα επανασχεδιάστηκε έτσι ώστε, κάθε επίθεμα να είναι ένα ολόκληρο μοτίβο chevron, και όχι μισό, όπως στην προηγούμενη έκδοση. Τα ολόκληρα μοτίβα chevron εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή στις άκρες της σόλας. Η επιφάνεια των επιθεμάτων είναι ενιαία, ενώ το ύψος και το μέγεθός τους έχει βελτιστοποιηθεί για να είναι όσο το δυνατό πιο ελαφριά. Γενικά στην εξωτερική σόλα, το ίδιο κομμάτι της επιφάνειας έρχεται σε επαφή με το έδαφος αλλά με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Αυτό που έχει διατηρηθεί στα Speedcross 4 GTX® από τα προηγούμενα μοντέλα, είναι η μεσόσολα Salomon Cushioning System (SCS), Sensifit με Quicklace και το προστατευτικό κάλυμμα δακτύλων. Δοκιμασμένος σε κάθε επίπεδο trail running και τρεξίματος, ο συνδυασμός αυτός προσφέρει αξεπέραστη εφαρμογή και κράτημα σε τεχνικά μονοπάτια και προστασία όπου τη χρειάζεστε. Τα Speedcross 4 GTX® διατίθενται και σε δίχτυ που αναπνέει, αδιάβροχο Climashield καθώς και σε GORE-TEX® για να προπονήστε όλο το χρόνο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Jeff Aston: Πάντα παρών στον Μαραθώνιο του Λονδίνου
Τερμάτισε τον 44ο του Μαραθώνιο στα 80 του!
H Helen Obiri μας παρουσίασε το... μέλλον της Οn στην Βοστόνη
Δείτε το μοντέλο που φόρεσε στον Boston Marathon
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο