Tην Κυριακή ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης

TCS New York City Marathon ή αλλιώς ο μεγαλύτερος μαραθώνιος του κόσμου

Share

Την ερχόμενη Κυριακή 6 Νοεμβρίου η Νέα Υόρκη φιλοξενεί τον μαραθώνιο της. Πρόκειται για μία διοργάνωση που έχει γράψει ιστορία και έχει παίξει δραστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τρεξίματος και του δρομικού κινήματος, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως.

Ο TCS New York City Marathon, όπως είναι πλέον η πλήρης επωνυμία του αγώνα, διοργανώνεται για 36 χρονιά από τον σύλλογο δρομέων της Νέας Υόρκης, New York Road Runners Club και έχει το ρεκόρ τερματισμών με 50.304 από το 2013, ενώ πέρυσι οι τερματισμοί έφτασαν τους 49.595!

Διοργανώθηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1970, κι έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο, με μοναδική εξαίρεση το 2012 όπου ο τυφώνας Σάντι είχε θέσει την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Φυσικά, και τα ρεκόρ διαδρομής δεν θα μπορούσαν να μην είναι… διαστημικά με 2:05:06 από τον Τζόφρι Μουτάι το 2011 στους άνδρες, και 2:22:31 από το 2003 της Μάργκαρετ Οκάγιο στις γυναίκες.

Αστρονομικά όμως είναι και τα ποσά που συγκεντρώνονται για διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις από τους συμμετέχοντες αφού χαρακτηριστικά το 2015 έφτασαν τα 34 εκατομμύρια δολάρια!

Υψηλό επίπεδο στους άνδρες
Φυσικά, την Κυριακή δεν θα λείψουν οι κορυφαίοι, αφού το υψηλότατο επίπεδο των elite δρομέων αποτελεί παράδοση στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Στους άνδρες, η λίστα των elite αριθμεί ονόματα 35 ονόματα με τον Κενυάτη Στάνλεϊ Μπίβοτ (2:03:51) και τον Αιθίοπα Λελίσα Ντεσίσα (2:04:45) να ξεχωρίζουν. Ανάμεσα τους υπάρχουν ακόμα ο Αμερικανός Ρίτζενζαΐν, ο Κενυάτης Λούκας Ρότιτς αλλά και ο Γκιρμάι Γκεμπρεσελασιέ από την Ερυθραία με επιδόσεις στο 2:07.

Πιο υψηλό επίπεδο στις γυναίκες
Στις γυναίκες, η αντίστοιχη λίστα μετρά 34 γρήγορες δρομείς, ενώ τρεις από αυτές εχουν ρεκόρ κάτω από 2:20. Φυσικά, η Μέρι Κεϊτανί ξεχωρίζει με το ασύλληπτο 2:18:37, όπως επίσης και η Ασελέφεχ Μέργκια με 2:19:39 και η Μπεζουνές Ντέμπα με ρεκόρ 2:19:59,. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Active Monkeys στον Ημιμαραθώνιο της Λισαβόνας
Η ομάδα μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία τους
Οι Έλληνες στον Ημιμαραθώνιο της Βαρσοβίας
Δείτε την ελληνική παρουσία στον NN Polmaraton Warszawski
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο