Ο Δρόμος για τη Σπάρτη

Ένα ρεαλιστικό ντοκιμαντέρ δύο Βρετανών καταγράφει την υπερπροσπάθεια τεσσάρων Σπαρταθλητών

Share

Οταν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ο Μπάρνεϊ Σπέντερ, αθλητικός δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ζούσε στην Ελλάδα είχε κληθεί αρκετές φορές να καλύψει δημοσιογραφικά το Σπάρταθλο. Η εμπειρία αυτή έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του ακόμα και όταν μετακόμισε στο Παρίσι για να συνεργαστεί με το Εurosport.

Κάποια στιγμή έγινε προσωπικός στόχος του να καταγράψει σ’ ένα ντοκιμαντέρ αυτόν τον μοναδικό υπερβατικό αγώνα, που σε 246 χιλιόμετρα συνοψίζει την ανθρώπινη επιμονή, αντοχή στον πόνο και πείσμα για επιβίωση απέναντι σε κάθε δυσκολία. Επειδή, όμως ο ίδιος γνώσεις από κινηματογράφο δεν είχε, επιστράτευσε την βοήθεια του φίλου του από τα χρόνια του πανεπιστημίου Roddy Gibson. Και το 2014 κατέφθασαν με μία κάμερα στην εκκίνηση του Σπάρταθλου.

Με μπάτζετ που είχαν συγκεντρώσει μέσω καμπάνιας crowdfunding, οι δύο φίλοι, και η ομάδα υποστήριξής τους, παρακολούθησαν την προσπάθεια τεσσάρων δρομέων για να φτάσουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Από τον γνωστό Eλληνοαμερικανο υπερμαραθωνοδρόμο Ντιν Καρνάζη, τους Βρετανούς Ρομπ Πίννινγκτον και Μαρκ Γουλεϊ, και τη μοναδική γυναίκα, την Ελληνίδα Αντζελα Τερζή, οι τέσσερις πρωταγωνιστές ανοίχτηκαν μπροστά στην κάμερα και φανέρωσαν τις αμφιβολίες τους, αλλά και τις δυσκολίες του ιστορικού δρόμου προς τη Σπάρτη, στα βήματα του Φειδιππίδη.

Η ταινία που έκανε την Κυριακή παγκόσμια πρεμιέρα στο Adventure Film Festival δεν άφησε ασυγκίνητους τους θεατές, κυρίως επειδή οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές ήταν συμπαθείς και αληθινοί, δρομείς σαν κι εμάς που θέλουν να τεστάρουν τα απόλυτα όριά τους.

Πολλές φορές χρησιμοποιούν το χιούμορ για να ξεπεράσουν το άγχος τους και δεν αρνούνται να μιλήσουν στην κάμερα για τον συνεχή πόνο ενόσω επιχειρούν έναν από τους πιο δύσκολους ultra αγώνες παγκοσμίως (καθώς και για το άγχος τους απέναντι στα απανωτά χρονικά όρια αποκλεισμού). Και όλοι παραδέχονται την μοναδικότητα του Σπάρταθλου, που τους ελκύει ξανά και ξανά στην εκκίνηση υπό τη σκιά της Ακρόπολης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σπάρταθλου, κύριος Κωστής Παπαδημητρίου, που παραβρέθηκε στην πρεμιέρα, την αφιέρωσε στον εμπνευστή της αναβίωσης και πρώτο δρομέα του Σπάρταθλου, Βρετανικό αξιωματικό της RAF Τζον Φόντεν, που απεβίωσε, πλήρης ημερών, δύο μέρες πριν την πρεμιέρα.

Το διάρκειας 53 λεπτών ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ξανά στην Ελλάδα, στα πλαίσια του επόμενου Σπάρταθλου, το 2017, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Σπάρτη, ενώ θα προβληθεί και σε αρκετά κινηματογραφικά φεστιβάλ του εξωτερικού. 

της Νατάσας Γιαννούση-Varney

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Κυριακή το Λονδίνο - "Όλα τα λεφτά" οι γυναίκες
Σούπερ λίστα στις γυναίκες – Επιστροφή Bekele
Απίθανα πράγματα από την Tsegay στο 1ο Diamond League της σεζόν - Παγκόσμιο o Duplantis
Εντυπωσιακές επιδόσεις στην Κίνα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο