ΟΑ Στίβος 6η ημέρα – Θηλυκός “Μπολτ” σε 100 και 200, ακυρώθηκε ο Κεμπόι

Εκπλήξεις, ωραίες κούρσες και μία απίθανη Τζαμαϊκανή σπρίντερ

Share

Πλησιάζοντας προς το τέλος κάθε μέρα πλέον έχει αξιόλογους τελικούς. Έτσι, και την 6η ημέρα του στίβου είχαμε σημαντικές νέους Ολυμπιονίκες ενώ ξεχώρισαν και οι προκριματικές σειρές των 5.000μ. των ανδρών και των 800μ. των γυναικών.

Η μέρα άνοιξε δυναμικά με τον τελικό των 3.000μ. στιπλ των ανδρών ο οποίος μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο πρωινό πρόγραμμα μία καινοτομία που δοκίμασαν για φέτος πρώτη φορά Ολυμπιακή Επιτροπή και IAAF.

Εκεί, ειχαμε μία πραγματικά περιπετειώδη κούρσα με τον Κενυάτη Κονσέσλους Κιπρούτο να παίρνει το χρυσό μετάλλιο με νέο ολυμπιακό ρεκόρ 8:03.28. Εντυπωσιακός όμως ήταν και ο Αμερικανός Έβαν Τζάγγερ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δείξει φοβερά δείγματα έχοντας πετύχει σπουδαίες επιδόσεις.. Ο Τζάγγερ κατάφερε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο σπάζοντας τους Κενυάτες αφού τρίτος ήταν o χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας και του Λονδίνου Ιεζεκιέλ Κεμπόι. Ωστόσο μετά από ένσταστη της γαλλικής ομάδας ο Κεμπόι 6 περίπου ώρες μετά τον αγώνα ακυρώθηκε καθώς σε κάποιο σημείο της κούρσας μετά από πέρασμα στη λίμνη πάτησε εσωτερικά στον στίβο. Έτσι ενώ αρχικά ο Μεκισί Μπεναμπάντ, έμεινε τέταρτος στη συνέχεια αναδείχθηκε αυτός τυπικά τρίτος. Ο χρόνος του Μπεναμπάντ ήταν 8:11.52. Αμέσως μετά την κούρσα ωστόσο ο Κεμπόι είχε προλάβει να δηλώσει πως αυτή ήταν και η τελευταία του κούρσα καθώς έβαλε τέλος σε μία πολύ μεγάλη καριέρα.

Στο απογευματινό πρόγραμμα ξεχώριζε ο τελικός των 200μ. με μία μεγάλη μάχη ανάμεσα στις Iλέιν Τόμπσον από την Τζαμάικα και το “ευρωπαϊκό θαύμα” την Ολλανδή Ντάφνι Σκίπερες. Νικήτρια σε αυτή τη μάχη και χρυσή ολυμπιονίκης αναδείχθηκε τελικά η Τόμπσον με 21.78 κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο λίγες μέρες μετά τη νίκη της και στα 100μ. Η 24χρονη Τζαμαϊκανή δείχνει πως είναι ικανή να γίνει ο… θηλυκός Γιουσέιν Μπολτ ενώ σε λίγες μέρες θα διεκδικήσει και το τρίτο της χρυσό με την ομάδα 4×100μ. των γυναικών της χώρας της. Η Σκίπερς σημείωσε 21.88 ενώ τρίτη ήταν η Αμερικανίδα Τόρι Μπου σε 22.15.

Tελικό όμως είχαμε και στα 100μ. με εμπόδια των γυναικών με τις Αμερικάνες εμποδίστριες να θριαμβεύουν κάνοντας το 3 στα 3. Συγκεκριμένα, Μπριάνα Ρόλινς, Νία Άλι και Κρίστι Κάστλιν πήραν και τα τρία μετάλλια για λογαριασμό των ΗΠΑ με επιδόσους 12.48, 12.59 και 12.61 αντίστοιχα.

Στο πρωινό πρόγραμμα είχαμε ακόμα τα προκριματικά των 5.000μ. των ανδρών με τα μεγάλα φαβορί να παίρνουν εύκολα ή δύσκολα το εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου δεν έλειψαν όμως και οι εκπλήξεις. Έτσι μπορεί οι Μό Φάρα, Μπέρναρντ Λάγκατ, οι Αιθίοπες Γκεμπρεμεσκέλ και Εντρίς, ο Άλμπερτ Ροπ που εκπροσωπεί το Μπαχρέιν και ο Αμερικανός Πολ Τσελίμο να προκρίθηκαν, όμως σημαντικοί δρομείς όπως ο Κενυάτης Καλέμπ Ντικού, ο πρώην Αιθίοπας και νυν Αζέρος Χαϊλε Ιμπραήμοφ, οι πρόσφατοι πρωταθλητές Ευρώπης σε 5000 και 10.000μ. αντίστοιχα ο Ισπανός Ιλίας Φίφα και ο Τούρκος Αλί Κάγια (ο οποίος μάλιστα ήταν απογοητευτικός αφού τερμάτισε σε 14:05.34) έμειναν εκτός. Ιδιαίτερα απρόσμενη είναι το γεγονος δε πως στον τελικό δεν θα υπάρχει κανένας Κενυάτης καθώς και οι τρεις δεν κατάφεραν να προκριθούν! Τέλος, πολύ ωραία κούρσα και είσοδο στον τελικό πραγματοποίησε ο νεαρός Σκωτσέζος (τρέχει με τη Μ. Βρετανία) Άντριου Μπούτσαρτ. 

Η ελληνική παρουσία
Η 6η μέρα περιελάμβανε τη συμμετοχή του Λυκούργου Τσάκωνα στον ημιτελικό των 200μ. αλλά και αυτή του Μιχάλη Αναστασάκη στους προκριματικούς της σφυροβολίας των ανδρών. Δυστυχώς, ο Έλληνας σπρίντερ με 20.63 δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό των 200μ. ενώ και ο ταλαντούχος Κρητικός ρίπτης δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και με βολή στα 71.28μ. έμεινε εκτός μεγάλου τελικού.

Η σημερινή 7η ημέρα των αγώνων (Πέμπτη 18/8) έχει δύο μεγάλους τελικούς στα 400μ. εμπόδια ανδρών και γυναικών καθώς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο