Nτιμπάμπα και Κιπτσόγκε οι κορυφαίοι

Μία λαμπρή τελετή στην Αθήνα

Share

Με μία λαμπρή τελετή, στο αμφιθέατρο του Κολεγίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το φετινό Γκαλά της AIMS στο οποίο τιμώνται κάθε χρόνο οι καλύτεροι μαραθωνοδρόμοι της χρονιάς.

Η εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας και μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου της AIMS, Πάκο Μποράο. “Η κοινωνία μας βασίζεται στο στρες και ο καθένας μας χρειάζεται χρόνο και χώρο για να σκεφτεί για τον εαυτό του και για το περιβάλλον. Και καλύτερη λύση για να το κάνει αυτό δεν υπάρχει από το να το κάνει τρέχοντας και μάλιστα μόνος του. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους συνεισέφεραν στη δημιουργία του μαραθωνίου κινήματος και μάλιστα σε μια χρονιά που συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του Μισέλ Μπρεάλ, του πατέρα του μαραθωνίου. Στην ΑΙMS είμαστε υπερήφανοι για τη σχέση μας με τον ΣΕΓΑΣ και τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για αυτό το άθλημα”.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: “Πριν από τρία χρόνια είχα υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να συνεχίσουμετη συνεργασία μας με την AIMS και να διεξάγεται τοΓκαλά εδώ. Το σημαντικότερο είναι πως αυτό το καταφέραμε, παρά την κρίση.Θέλουμε να συνεχίσουμε να σας φιλοξενούμε και τα επόμενα χρόνια. Με την ΑΙΜS πλέον είμαστε συνεργάτες σε πολλούς τομείς, όπως το Συμπόσιο και το Γκαλά και είναι τιμή που διεξάγονται εδώ, στη γενέτειρα του μαραθωνίου”.

“Το μήνυμα του μαραθωνίου είναι ηχηρό. Και έχει να κάνει με την επιμονή, τη φλόγα του πάθους και το ευ αγωνίζεσθαι που διακρίνει κάθε δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Ο μαραθώνιος υπερβαίνει τα στερεότυπα”, τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η οποία έκανε λόγο για το γεγονός ότι ο 33ος Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στο αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και στο ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 70 ετών από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Κορυφαία μαραθωνοδρόμος της χρονιάς αναδείχθηκε η Μάρε Ντιμπάμπα. Η δρομέας από την Αιθιοπία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Πεκίνο φέτος, με τον τίτλο να κρίνεται σε ένα συγκλονιστικό φίνις, στα τελευταία 100 μέτρα. 

“Είμαι πολύ χαρούμενη. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ”, είπε η Ντιμπάμπα παραλαμβάνοντας το βραβείο της το οποίοαπένειμαν ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ενώ το παρουσίασε ο Νικόλας Βαφειάδης του ANT1.

Κορυφαίος μαραθωνοδρόμος για το 2015 αναδείχθηκε ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, με τον Κενυάτη δρομέα να γνωρίζει την αποθέωση ανεβαίνοντας στη σκηνή. Ο Κιπτσόγκε τον τελευταίο χρόνο κέρδισε στους μαραθωνίους του Σικάγο, του Λονδίνου και του Βερολίνου, στον τελευταίο μάλιστα με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο.

“Σήμερα είναι μία πραγματικά σημαντική ημέρα για μένα. Θα σημειώσω την 6η Νοεμβρίου 2015 στο ημερολόγιό μου”, είπε ο Κιπτσόγκε, που παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της AIMS,Πάκο Μποράο και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ενώ το παρουσίασε η Ανδριάνα Παρασκευοπούλου από την ΕΡΤ.

“Ο αθλητισμός είναι ένα ταξίδι. Για εμένα, αυτό το ταξίδι κρατά δέκα χρόνια στο μαραθώνιο. Σήμερα συνειδητοποίησα πόσο υπέροχο ταξίδι είναι ο αθλητισμός. Σας αγαπώ όλους”, κατέληξε στη δήλωσή του ο Κιπτσόγκε.

Η βραδιά ξεκίνησε με την απονομή του βραβείου “Έργο ζωής” στον Αμερικανό Φρανκ Σόρτερ. Ο “χρυσός” Ολυμπιονίκης στο Μόναχο, το 1972 και “αργυρός” το 1976 στο Μόντρεαλ, τιμήθηκε για τη σημαντική προσφορά του στην ανάπτυξη του μαραθώνιου κινήματος, καθώς η νίκη του στο Μόναχο έχει χαρακτηριστεί ως η αφετηρία για την εξάπλωση του δρομικού κινήματος στην Αμερική τη δεκαετία του ’70. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, Άλεξ Σόρτερ, καθώς ο Φρανκ Σόρτερ πρόσφατα υπεβλήθη σε επέμβαση στη μέση και δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Αθήνα, παρόλα αυτά, ευχαρίστησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα τους διοργανωτές για τη βράβευσή του. Το βραβείο παρέδωσαν η Εύη Μωραϊτίδου. εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και ο γ.γ. της AIMS, Χιου Τζονς. “Ο μαραθώνιος είναι μέρος της ζωής μου και είμαι υπερήφανος που ο πατέρας μου είναι μέλος της μεγάλης κοινότητας του μαραθωνίου”, είπε ο Άλεξ Σόρτερ, δρομέας και ο ίδιος, παραλαμβάνοντας το βραβείο το οποίο παρουσίασε η δημοσιογράφος του STAR Ράνια Τραγόμαλλου.

Το βραβείο του “Πράσινου Μαραθωνίου” απέσπασε ο Chevron Μαραθώνιος Χιούστον, για τις συνεχείς προσπάθειές του κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων που έχει θέσει με σύνθημα “Going Green”. Πιο συγκεκριμένα, φέτος κατάφερε να έχει 100% εγγραφές χωρίς χαρτί, 76% λιγότερα απορρίμματα και 3,5 τόνους ρούχων τα οποία δωρήθηκαν.

“Αισθάνομαι ότι είναι πολύ σημαντικό βραβείο γιατί πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις προσπάθειες που όλοι σας κάνετε για πιο ”πράσινους” αγώνες”, δήλωσε ο Τζο Μάρτενς, επικεφαλής για τις ”πράσινες” λειτουργίες του μαραθωνίου, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο από τον δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη και τον γ.γ. του ΣΕΓΑΣ, Βασίλη Σεβαστή και το οποίο παρουσίασε η Μαρία Νικόλτσιου, από τον ALPHA.

Τέλος, το κοινωνικό βραβείο AIMS απονεμήθηκε στον Διεθνή Μαραθώνιο Λαλά, στο Μεξικό, γιατί από το 2013 έχει αναπτύξει σειρά από φιλανθρωπικές δράσεις με σκοπό να υποστηρίξει κοινωνικούς σκοπούς. “Είναι μία ιδιαίτερη διάκριση και ιδιαίτερη τιμή. Αυτό το βραβείο είναι ένα κίνητρο για το Μαραθώνιο Λάλα και τους διοργανωτές όλων των μαραθωνίων στο Μεξικό καθώς αναγνωρίστηκε ότι ο Μαραθώνιος Λάλα βοήθησε πολλά παιδιά φτωχών οικογενειών”, ανέφερε ο Ρούμπεν Ρομέρο, τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης. Το βραβείο απένειμαν η πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ενώ το παρουσίασε η Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, από το MEGA.

Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο “ΣΕΓΑΣ -AIMS για δρομείς Υγείας”. Ο 84χρονος Στέλιος Πρασάς, ο 81χρονος Ηρακλής Βασιλειάδης και η 72χρονη Δέσποινα Βίγκα απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα.

Ο Στέλιος Πρασάς άρχισε να τρέχει στα 59 του και έχει τρέξει σε 18 διαφορετικές χώρες. Ο Ηρακλής Βασιλειάδης πήρε το πρώτο του βραβείο ως δρομέας το 1949 και την τελευταία δεκαετία μόνο έχει τρέξει 166 επίσημους αγώνες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και ως εθελοντής. Η Δέσποινα Βίγκα έχει τρέξει σε 180 επίσημους αγώνες την τελευταία 15ετία.

“Ποτέ δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι, καθημερινοί δρομείς”, είπε ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας εξ ονόματος και των τριών τους. “Τα τρόπαια ξεχνιούνται, ο χαρακτήρας που διαμορφώσαμε τρέχοντας μένει”, πρόσθεσε. Το βραβείο απένειμαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ενώ το παρουσίασε η Μαρία Αναστασοπούλου, του ΣΚΑΪ.

Πριν από την απονομή των μεγάλων βραβείων, παρεμβλήθηκε ένα μουσικό διάλειμμα με πρωταγωνίστρια τη συνθέτρια Ζωή Τηγανούρια η οποία ερμήνευσε με το ακορντεόν της διασκευές από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο συνοδεία των Κ. Κωνσταντίνου (κιθάρα), Γ. Πολίτη (μπάσο) και Σ. Γενεράλη (νταούλι).

Aπό την ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ, segas.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο