Έτρεξαν στις γειτονιές των προσφύγων

Δείτε τι έγινε στον 1ο Αγώνα δρόμου 10.000μ. «Στις γειτονιές των Προσφύγων»

Share

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 1ος Αγώνας δρόμου 10.000 μ., με την επωνυμία: «Στις γειτονιές των Προσφύγων», εκεί που γράφτηκε η Ιστορία τους. Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας ( ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) του Δήμου Ν. Ιωνίας, το Αυτοτελές Τμήμα  Κοινων. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος και τον Αθλητικό και Γυμναστικό Σύλλογο «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας, υπό την αιγίδα και με υποστήριξη των Δήμων Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος.

Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος   στους Πρόσφυγες της Μ. Ασίας, που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή  και εγκαταστάθηκαν το 1923 στους συνοικισμούς της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας. Η διαδρομή διήλθε από ιστορικά σημεία των προσφυγικών πόλεων, εκεί που στέριωσε η προσφυγιά, εκεί που δημιούργησαν πολιτισμό και ιστορία οι ξεριζωμένοι. Οι δρομείς πέρασαν δίπλα από σπίτια μικροκαμωμένα, αυλές και χαγιάτια, εργοστάσια ανενεργά και φουγάρα, μνημεία και μουσεία, δρόμους γεμάτους μνήμες, προκοπή και πολιτισμό.    Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ν. Ιωνίας, παραπλεύρως από τα μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Σύντομο χαιρετισμό με αναφορές στο σκοπό της διοργάνωσης και την αφιέρωση του αγώνα απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου. Την εκκίνηση έδωσε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος κ. Άρης Βασιλόπουλος.    

Ο αγώνας ήταν άρτια οργανωμένος από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης και είχε όλα τα στοιχεία και τις προδιαγραφές των μεγάλων επίσημων αγώνων. Πλέον των 140 εθελοντών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους το πρωινό της Κυριακής σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και τους παράδρομους που πέρασαν οι αθλητές, ώστε μαζί με την Τροχαία Ν. Ιωνίας και τη Δημοτική Αστυνομία Ν. Ιωνίας να προσφέρουν την απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά στους δρομείς. Η διαδρομή ήταν αρκετά εκτεταμένη και οι κίνδυνοι μεγάλοι ανά πάσα στιγμή. Αποκόπηκαν της κυκλοφορίας οι δρόμοι των δύο δήμων για περίπου 1.1/2 ώρα, δημιουργώντας ταλαιπωρία στους οδηγούς, από τους οποίους, για μία ακόμη φορά, η Οργανωτική Επιτροπή ζητά κατανόηση.    Αξίζει να αναφερθούν οι σύλλογοι και οι φορείς που διέθεσαν μέλη και φίλους τους για τη τήρηση της τάξης και ασφάλειας, καθώς και για τις λοιπές ανάγκες του αγώνα: ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπαράταξης των δύο Δήμων, το προσωπικό αρκετών υπηρεσιών των δύο Δήμων, Ο.Π.Α.Ν., Α.Γ.Σ.  «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ομάδα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, Αεροπρόσκοποι Ν. Φιλαδέλφειας, Ναυτοπρόσκοποι Ν. Χαλκηδόνας, Νοσοκομείο «Αγία Όλγα» (νοσηλευτής κ. Παγκράτης), Τετραμελής Ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Σαμαρείτες, Ναυαγοσώστες, Διασώστες), Σύλλογος Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας, Σύνδεσμος Αλαγιωτών, Σύλλογος Καππαδοκών, Σύλλογος Ινεπολιτών – Κασταμονιτών, Σύλλογος Σμυρναίων, Ιωνικός Σύνδεσμος, Σύλλογος Ηπειρωτών, Φυσιολατρικός  Όμιλος Ν. Ιωνίας.   

Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά και βοήθεια του ΕΚΑΒ (166), αλλά και των Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), που ενέκριναν την τροποποίηση των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλεϊ, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.    Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί και συγχαίρει τους επώνυμους και ανώνυμους δρομείς που ήρθαν έτρεξαν και τερμάτισαν τον 1ο Αγώνα Δρόμου 10 χλμ., «Στις γειτονιές των προσφύγων», οι οποίοι, μετά τον τερματισμό τους, έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους διοργανωτές για την έμπνευση που είχαν να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας, την προσφυγιά των Δήμων μας. Η Οργανωτική Επιτροπή τόνισε στους δρομείς ότι με τη συμμετοχή τους θεωρούνται ως θεμελιωτές του αγώνα και γράφονται στην ιστορία. Αρκετοί αθλητές επισήμαναν την επικαιρότητα της αφιέρωσης αυτήν την εποχή, που κάποιοι άλλοι ξεριζώνονται επίσης βάναυσα από τα σπίτια τους, από τη γη τους και ψάχνουν να βρουν τόπο να στήσουν από την αρχή μια νέα ζωή. Όλοι όσοι έτρεξαν και τερμάτισαν έλαβαν ένα ειδικά σχεδιασμένο τιμητικό δίπλωμα, στην πίσω πλευρά του οποίου αναφέρονταν όλα τα ιστορικά σημεία της διαδρομής που διήλθαν οι δρομείς.    Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί ακόμη τα Μέσα Ενημέρωσης που στήριξαν και πρόβαλλαν τη διοργάνωση: το Ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου 94,0 FM, την ionianet, την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, την ΕΡΑΣΠΟΡ και όλο τον ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ, που επί εβδομάδες κάλυπτε ειδησεογραφικά την εκδήλωση.   

Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν οι απονομές στους νικητές του αγώνα, στον πρώτο άνδρα και στην πρώτη γυναίκα, καθώς και στους τρεις πρώτους κάθε κατηγορίας ηλικίας, που ήταν ανά δεκαετία. Επίσης βράβευσαν τους τρεις τυφλούς Παρολυμπιονίκες του Μαραθωνίου του Συλλόγου Α.Σ.Σ.ΤΥ. με τους συνοδούς τους και τον 84χρονο κ. Στέλιο Πρασσά, που απέσπασε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων. (Αναλυτικά αποτελέσματα επισυνάπτονται και έχουν αναρτηθεί στις επίσημες ιστοσελίδες των δύο Δήμων: www.neaionia.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των συνδιοργανωτών: www.opan.gr, www.ags-anatoli.gr.   Στο τέλος των βραβεύσεων έγινε η κλήρωση του επάθλου «για τον αθλητή που δεν νίκησε». Το κύπελλο απονεμήθηκε στην αθλήτρια του Τελμησσού Ν. Μάκρης-Μαραθώνα, Κατερίνα Βλαχάκη. Τις απονομές έκαναν κατά σειρά: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ, (ο οποίος χοροστάτησε στην επιμνημόσυνη δέηση για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στον παρακείμενο Ναό του Αγίου Γεωργίου), ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λ. Χριστοδούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Φιλ/φειας- Χαλκηδόνας και υπεύθυνος του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινων. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Θ. Μανωλεδάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας, Φιλ/φειας- Χαλκηδόνας κ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο Αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Χρ. Κανλής ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α. Ν. Ιωνίας κ. Σπ. Αμανατίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Ν. Χατόγλου, η Δημοτική Σύμβουλος Ηρακλείου και διευθύντρια του ραδιοφωνικού σταθμού 94FM κ. Μαίρη Αρώνη, η κ. Καρακούλη, η εκπρόσωπος του Φ.Ο.Ν.Ι. κ. Ευκλείδου, ο Γεν. Γραμματέας της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κ. Γ. Κουφάκος, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών κ. Γ. Νουβέλογλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών κ. Κούλα Μπρόλιου, ο εκπρόσωπος της ομάδας του Ελλην. Ερυθρού Σταυρού κ. Βερεσές, ο Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Τ. Κωστιδάκης, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Πηγή Ατταλίδου,  Μαζική παρουσία στον αγώνα είχαν οι σύλλογοι μαζικού αθλητισμού: Τελμησσός Ν. Μάκρης – Μαραθώνα (μαζί με τον Πρόεδρό του κ. Καραβασίλη που τερμάτισε 3ος στον αγώνα), ο Σ.Δ.Υ. Αθήνας, ο Σ.Δ.Υ. Πειραιά, ο Απόλλων Δυτ. Αττικής, αθλητές του ΣΕΒΑΣ Αθήνας, ο Σύλλογος ΦΛΟΓΑ, αλλά και επίσημοι αθλητές της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Ν. Ιωνίας, Σ.Α.Κ. Αθηνών, Ποσειδώνα Λουτρακίου, Άρη Αηδονοχωρίου, Πανελληνίου ΓΣ, Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης, ΑΟ Φιλοθέης, Εθνικού Αθηνών.    Συμμετοχή στον αγώνα είχαμε και από απλούς αθλητές της Περιφέρειας: Ρέθυμνο,  Θήβα, Λουτράκι.   

Η εκδήλωση έκλεισε με την αποφώνηση του Προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Χριστοδούλου, που ευχαρίστησε τους αθλητές και τις αθλήτριες για τη συμμετοχή τους στον αγώνα, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν και συνέβαλαν στην επιτυχία του 1ου Αγώνα Δρόμου 10 χλμ., αφιερωμένου στους Μικρασιάτες Πρόσφυγες, με την ευχή, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι ο αγώνας αυτός θα αποτελέσει θεσμό στην περιοχή μας.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Taygetos Challenge 2024: Τελευταίες οδηγίες και κανονισμοί
Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες
SNF Bréal Cup Challenge: Athens to Paris
Ένας ψηφιακός, συλλογικός και συμβολικός αγώνας δρόμου
Φτάσε γρηγορότερα στο αύριο της δρομικής προπόνησης, με έναν Technogym Run
30 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στο fitness ενσωματώνονται στο απόλυτο running tool
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο