Όλα έτοιμα για τον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Δείτε το πρόγραμμα, τις κορυφαίες συμμετοχές και όλα τα σημαντικά λίγο πριν τον αγώνα

Share

Διαβάστε στο Δελτίο Τύπου των διοργανωτών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες:

“Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται προ των πυλών. Ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» θα βγάλει την Κυριακή (05/04) στους δρόμους περισσότερους από 20.000 εγγεγραμμένους δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης, με σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε», στέλνοντας μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από μία διοργάνωση που εκτός από αθλητική χροιά διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις του θεσμού, ο οποίος από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και προβάλλει σε ολόκληρο τον πλανήτη το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή (03/04) με το άνοιγμα του Κέντρου Εγγραφών στο Περίπτερο 7 της Δ.Ε.Θ. (10:00 – 19:00) και με την επίσημη συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» (12:00), ενώ θα συνεχιστούν το Σάββατο (04/04) με πολιτιστικές δράσεις, όπως είναι η Αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας, για να κορυφωθούν την Κυριακή (05/04) με το αγωνιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο, τους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. και 10.000μ., καθώς και το Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο περιβάλλον.

Στον 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 20.369 δρομείς από 67 χώρες, δημιουργώντας ένα απίστευτο ρεκόρ, τόσο στο γενικό σύνολο όσο και στις επιμέρους κατηγορίες. Με το κλείσιμο των εγγραφών στις 13 Μαρτίου υπήρχαν ήδη 18.869 δηλωθέντες δρομείς, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τελικά τους 20.369 (1.803 δρομείς στο Μαραθώνιο, 12.543 δρομείς στα 5.000μ., 4.023 δρομείς στα 10.000μ., καθώς και 2.000 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων) με την προσθήκη εκείνων που θα εξασφαλίσουν τις 1.500 τελευταίες θέσεις, δηλώνοντας συμμετοχή στο Κέντρο Εγγραφών την Παρασκευή (03/04) και το Σάββατο (04/04).

Εκτός από μαζική συμμετοχή, όμως, η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται και από την παρουσία αθλητών υψηλού επιπέδου.

Στην κατηγορία ανδρών, ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια, θριαμβευτής του Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» το 2012 και το 2013 αλλά και 2ος στην περσινή διοργάνωση, θα προσπαθήσει να επανακτήσει τα σκήπτρα, έχοντας ως αντιπάλους τους συμπατριώτες του Μπόνσα Γκόνφα και Σισάι Μάμο Μπαλέτσα, τους Κενυάτες Τζέιμς Εμούρια και Σίλας Τόο, τους Ρώσους Βασίλι Περμίτιν και Γεβγκένι Μπίκοφ, τον Ούγγρο Τάμας Νάγκι, τον Ιταλό Μάουρο Φιρμάνι, καθώς επίσης τον Θόδωρο Αναγνώστου, τον Αντώνη Παπαδημητρίου και τον Κυριάκο Συμηριώτη, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στον αντίστοιχο περσινό αγώνα.

Στις γυναίκες, παρούσα για άλλη μια χρονιά θα είναι η Ρουμάνα Αλίνα Νιτουλεάσα (1η το 2012, 3η το 2014), μαζί με την οποία θα βρεθούν στην εκκίνηση η Ζερίτου Ουακτζίρα Μπέγκασοου από την Αιθιοπία, οι Στέλλα Μπαρσόσιο, Χέλεν Κιμουτάι από την Κένυα και οι Ρωσίδες Οξάνα Τέπλιχ, Άννα Τανγκόβα.

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Κενυάτες Χένρι Κεμπόι και Χίλαρι Κιμάιγιο, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Βλαχάκης στους άνδρες, ενώ ακόμα εντονότερος ανταγωνισμός προβλέπεται στις γυναίκες, όπου η Μάγδα Γαζέα (νικήτρια στο Μαραθώνιο δρόμο τα δύο προηγούμενα χρόνια), η Μαργαρίτα Ντίνα, η Δήμητρα Ιορδανίδου, η Βασιλική Καραγεωργάκη και η Παναγιώτα Βλαχάκη θα αναμετρηθούν με την Κενυάτισσα Γκλάντις Οτέρο και την Ουγγαρέζα Ζίτα Κάτσερ.

Εξάλλου, στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. ο Παύλος Αποστολίδης του διοργανωτή «Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων» θα κυνηγήσει την πέμπτη διαδοχική νίκη του, όντας κυρίαρχος στη διαδρομή από το 2011 και μετά.

Με τις δικές τους ομάδες, στις οποίες έχουν εγγραφεί συνολικά 2.358 δρομείς, θα τρέξουν οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι έφτασαν φέτος τους 45 σε αριθμό, μέγεθος υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου περσινού (Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών, Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών, ΕΛΕΠΑΠ, Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, Α21 Campaign, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Λάμψη, Δεσμός, Hope Spot, ΠΑΣΠΑ – παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, Αμυμώνη, Περπατώ, Praksis, Μέλισσα, Καταφύγιο Γυναίκας, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Χαμόγελο του Παιδιού, Make-A-Wish Ελλάδος, Κέντρο ΑMEΑ «Σωτήρ», «Ανοιχτή Αγκαλιά» Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής – παράρτημα Θεσσαλονίκης, ΑΡΣΙΣ, ΜΑΖΙ, Άγιος Στυλιανός, Ήφαιστος, Πνοή Ελπίδας, Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, ΒηματίΖΩ, Πηγή Ζωής, Κέντρο Ειδικής Αγωγής, Δέντρο Ζωής, Άγγελοι Γης, Άλμα Ζωής, Δράση για το Κάτι Άλλο, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Β. Ελλάδας Παιδιών Πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο, Μέριμνα Παιδιού, Θετική Φωνή άνθρωποι+HIV, ΧΕΝ Θεσσαλονίκης, Φίλοι της Μέριμνας – Θεσσαλονίκη, Ζωή με NF, Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση, Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας – ΣΑΚΕΚΕ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων – παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Οι συνεργαζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή σημαντικό χρηματικό ποσό ανάλογο με την αριθμητική συμμετοχή των ομάδων τους. Παράλληλα, χορηγοί της διοργάνωσης, αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού – Υπεραποστάσεων (ΕΟΣΛΜΑ-Υ) θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.

Η διοργάνωση θα έχει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τη ΝΕΡΙΤ και τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100.

Υπενθυμίζεται ότι θα υπάρχει δωρεάν μετακίνηση για όλους τους δρομείς με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ προς τα σημεία των εκκινήσεων των 5.000μ. και 10.000μ., δηλαδή προς το εμπορικό κέντρο “One SALONICA” (πρώην “City Gate”) και το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, από τις 07:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι συμμετέχοντες στο Μαραθώνιο δρόμο θα μεταφερθούν δωρεάν από την Οργανωτική Επιτροπή στο χώρο της εκκίνησης, στην Πέλλα, με λεωφορεία που θα αναχωρούν από την παραλία της Θεσσαλονίκης από τις 05:30 έως τις 06:00 το πρωί της ημέρας του αγώνα.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, οι αλλοδαποί συμμετέχοντες δρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δωρεάν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ από την Παρασκευή (03/04) έως και τη Δευτέρα (06/04), εφόσον φέρουν μαζί τους και επιδεικνύουν τον αριθμό συμμετοχής (bib number) της διοργάνωσης.

Ο επετειακός 10ος Διεθνής Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνεται από τον Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., την AIMS και υποστηρίζεται από τους θεσμικούς πολιτειακούς φορείς, καθώς και τους εθελοντικούς φορείς υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης

Παρασκευή 3 Απριλίου

10:00 – 19:00: Λειτουργία Κέντρου Εγγραφών (Περίπτερο 7 Δ.Ε.Θ.)

Θα διατεθούν οι 1.500 τελευταίες θέσεις για τον αγώνα και θα γίνεται η παραλαβή του αθλητικού εξοπλισμού από τους ήδη εγγεγραμμένους δρομείς.

Το Κέντρο Εγγραφών θα λειτουργήσει τις ίδιες ώρες και το Σάββατο 4 Απριλίου.

Σάββατο 4 Απριλίου

10:00 – 19:00: Λειτουργία Κέντρου Εγγραφών (Περίπτερο 7 Δ.Ε.Θ.)

11:30 – 18:00: Αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας / Λαμπαδηδρομία Πέλλα – Θεσσαλονίκη

11:30: Τελετή Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Παράδοση της Φλόγας στον Δήμαρχο Πέλλας, κ. Γρηγόρη Στάμκο.

12:00: Έναρξη Λαμπαδηδρομίας. Τη Φλόγα θα μεταφέρουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων των περιοχών των οποίων διέρχεται, συνοδευόμενοι από επίλεκτους αθλητές – αθλήτριες.

12:10: Διέλευση της Φλόγας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.

12:15: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία Πέλλας, χώρο εκκίνησης του Μαραθωνίου δρόμου.

12:30: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας, κ. Ιωάννη Τσουκνιδά, στην κεντρική πλατεία Χαλκηδόνας.

13:00: Υποδοχή της Φλόγας στο Μουσείο Βαλκανικών Πόλεμων, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (Τόπσιν).

13:30: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου.

14:15: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία της Νέας Μεσημβρίας.

15:00: Υποδοχή της Φλόγας στο Στρατόπεδο Λεβαντή, Δ. Κ. Διαβατών.

15:10: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Δέλτα, κ. Μίμη Φωτόπουλο, στην πλατεία Ποντίων του Δημοτικού Διαμερίσματος Διαβατών.

15:50: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία του Κορδελιού.

16:00: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Κορδελιού – Εύοσμου, κ. Πέτρο Σούλα, στην πλατεία του Ευόσμου.

16:30: Υποδοχή της Φλόγας στο άγαλμα του δρομέα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, χώρο εκκίνησης του Δρόμου 10.000μ..

16:40: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, στην Πλατεία Επταλόφου Αμπελοκήπων.

17:20: Υποδοχή της Φλόγας από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO, στην πύλη Εμπορίου (βόρεια πύλη, Εγνατία οδός).

17:30: Υποδοχή της Φλόγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Λαμπαδηδρομία μέσω των οδών Τσιμισκή και Σαλαμίνος.

17:45: Η Αλεξάνδρειος Φλόγα από την κεντρική πύλη του λιμένα Θεσσαλονίκης, μέσω της Λεωφόρου Νίκης καταλήγει στο Λευκό Πύργο, τον τελικό της προορισμό.

18:00: Άφιξη της Φλόγας στο Λευκό Πύργο

Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, στο Λευκό Πύργο, κοινό σημείο τερματισμού όλων των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος.

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη μέχρι τον τερματισμό όλων των συμμετεχόντων δρομέων, την Κυριακή 5 Απριλίου.

 

Κυριακή 5 Απριλίου

 

08:00: Εκκίνηση Μαραθωνίου δρόμου (Άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου, κεντρική πλατεία Πέλλας)

 

08:45: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων)

 

08:50: Εκκίνηση Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Πλατεία Αριστοτέλους)

Οι μαθητές θα φορούν μπλουζάκια όπου θα αναγράφεται το μήνυμα: «Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος».

 

08:55: Τερματισμός Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Λευκός Πύργος)

 

09:15: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Λευκός Πύργος)

 

09:40: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

 

09:50: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

 

10:15: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Λευκός Πύργος)

 

11:00: Απονομή νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία Λευκού Πύργου)

 

11:20: Απονομή νικητριών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία Λευκού Πύργου)

 

12:30: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Εμπορικό κέντρο “One SALONICA” – πρώην “City Gate”, οδός Γιαννιτσών)

 

12:45: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Λευκός Πύργος)

 

13:00: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

 

13:10: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
UA Infinite Elite: Το κορυφαίο δεν γνωρίζει όρια
Γνώρισε το κορυφαίο μοντέλο της Under Armour
Kea Run 2024: Άνοιγμα εγγραφών
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους αγώνες της Κέας
adidas Originals Fashion Show
Τα adidas Originals διοργάνωσαν το πιο αυθεντικό Street Event της χρονιάς
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο