Τελευταία νέα από τον 1ο Μαραθώνιο Ολυμπίας

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συνέντευξη τύπου του Μαραθωνίου της Ολυμπίας

Share

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη 18/2 οι διοργανωτές του “1ου Mαραθωνίου Ολυμπίας” που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28-29 Μαρτίου. Εκεί όλοι αναγνώρισαν την αξία του αγώνα καθώς πρώτη φορά μετά το 2004 όλοι οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς θα συμμετέχουν σε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός. Επίσης πάνω από 10 φορείς, όπως αθλητικά σωματεία, σύλλογοι δήλωσαν πως θα υποστηρίξουν με κάθε μέσο τη διοργάνωση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γιωργιόπουλος μίλησε για τα ιστορικά δεδομένα της Ηλείας και το ισχυρό Brand name της Ολυμπίας, ένα πλεονέκτημα που πρέπει να εκμεταλλευτεί πρωτίστως ο τόπος μας. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχει πάρει την απόφαση και αναλαμβάνει την ευθύνη να σχεδιάσει σοβαρά μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα και διοργανώσεις, γύρω από το όνομα και την ταυτότητα της Ολυμπίας. Ξεκινάμε με  ένα φιλόδοξο σχέδιο, με την αρωγή και τη βοήθεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Δήμου Πύργου και Ήλιδας και συνδιοργανώνουμε με τα αθλητικά σωματεία του Ολυμπιονίκη και του Κόροιβου, Μαραθώνιο Δρόμο από την Ήλιδα στην Ολυμπία. Η διαδρομή αυτή έχει τεράστια συμβολική και ιστορική σημασία.  Ενώνει την μητέρα πόλη μετά από 2000 χρόνια, τη διοργανώτρια πόλη την Ήλιδα με τον ιερό τόπο τέλεσης των αγώνων την Αρχαία Ολυμπία. Οι αθλητές θα τρέξουν πάνω στα ίχνη, στην Ιερά Οδό που βάδιζαν οι Αρχαίοι αθλητές από την Ήλιδα μέχρι την Ολυμπία. Μαζί με τον δρόμο των 100 μ. αποτελεί την κορωνίδα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελλάδα είχε και τον πρώτο Ολυμπιονίκη στους σύγχρονους αγώνες. Πολλοί Μαραθώνιοι σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται κάθε χρόνο και αποτελούν τεράστιας σημασίας γεγονότα που συγκεντρώνουν πάνω τους τα μάτια όλης της γης. Στα επόμενα χρόνια φιλοδοξούμε και έχουμε τη δυνατότητα αυτό τον Μαραθώνιο με ότι συμβολίζει να τον καταστήσουμε μεγάλο Διεθνές αθλητικό γεγονός. Πρώτο αθλητικό γεγονός για την Πελοπόννησο και να ανταγωνιστεί τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς από την πλευρά του επισήμανε πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. «Τέτοια αθλητικά γεγονότα πέρα από την ιστορική αξία που έχουν τεράστια σημασία και για την περιοχή μας αλλά και την προβολή της Ολυμπίας, της Ήλιδας αλλά και του Πύργου. Η ανάδειξη της σχέσης Ήλιδας – Ολυμπίας είναι μέσα στους στόχους που έχει αυτό το σημαντικό γεγονός… Προβάλλοντας έναν τόπο όπως είναι η Ολυμπία ουσιαστικά προβάλεις όλη σου την χώρα. κατά συνέπεια οι στόχοι είναι 3. Πρώτα το ιστορικό κομμάτι, δεύτερο η ανάδειξη σχέσης Ήλιδας – Ολυμπίας και τέλος είναι το κομμάτι της ανάπτυξης της περιοχής μας. θα πρέπει ένα τόσο σημαντικό γεγονός να πετύχει καθώς αυτό θα είναι και επιτυχία για τον τόπο μας».

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωσε:«υπάρχει η φιλοδοξία αυτός ο Μαραθώνιος να γίνει θεσμός και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την διεθνή αθλητική κοινότητα. Πρόκειται για τον πρώτο αγώνα που ενώνει τις δύο ιστορικές πόλεις του παγκόσμιου αθλητισμού. Η προβολή του νομού θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τουριστική ανάπτυξη και θα πρέπει όλοι να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση, στην δημιουργία ενός σπουδαίου αθλητικού θεσμού και στην προβολή του νομού και των πόλεων μας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ολυμπισμού, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Παναγιώτης Μπράμος σχολίασε πως με το μεγάλο αυτό γεγονός συνδέονται δύο ιστορικές πόλεις, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων με τον τόπο διεξαγωγής τους.

Ο τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Νίκος Πολιάς δήλωσε πως η διοργάνωση αυτή αποτελεί ευκαιρία να αναδειχτεί μία ιστορική διαδρομή η οποία θα ξεκινήσει από την Ήλιδα και θα τερματίσει σε έναν ιερό χώρο εκείνο της Ολυμπίας. 

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου “Κόροοβος Αμαλιάδας”, Χρήστος Λαγός ο οποίος επισήμανε την ικανοποίηση με την οποία αποδέχτηκε ο σύλλογος να είναι συνδιοργανωτής του μαραθωνίου καθώς ο σύλλογος φέρει το όνομα του πρώτου Ολυμπιονίκη του Κοροίβου και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την διοργάνωση. 

Τέλος ο πρόεδρος του Ολυμπιονίκη Αρχ. Ολυμπίας, Μιχάλης Παπαδόπουλος πέρα από την τιμητική πρόταση συνδιοργάνωσης που έγινε για τον αγώνα, στάθηκε στο γεγονός πως  αυτή θα είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται ένα τόσο μεγάλο γεγονός το οποίο πρέπει να αναδείξουμε με όλες μας τις δυνάνεις. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημερομηνία που τελέστηκε και ο πρώτος μαραθώνιος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1996 ενώ η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Χαρίλαο Βασιλάκο, τον πρώτο δρομέα στην ιστορία που τερμάτισε σε μαραθώνιο δρόμο και ήταν 2ος στου πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
9ος Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος Ρόδου: Οι οδηγίες
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τους αγώνες
Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββατοκύριακου 20-21 Απριλίου
Τα αποτελέσματα των αγώνων δρόμου και βουνού σε όλη την Ελλάδα
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο