Στον Tor des Geants η Ασημίνα Ιγγλέζου

Σε αγώνα απόστασης 350χλμ. στους “Γίγαντες των Άλπεων” η Ελληνίδα trail runner

Share

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στα βουνά του κόσμου η Ασημίνα Ιγγλέζου αυτόν το Σεπτέμβρη. Η γνωστή αθλήτρια των βουνών και κορυφαία φυσιογνωμία του ελληνικού μόντελινγκ, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις Ιταλικές Άλπεις, όπου στις 8 Σεπτεμβρίουξεκινά ο δυσκολότερος αγώνας ορεινής υπεραντοχής στον κόσμο, το “Tor des Geants”, «Ο Γύρος των Γιγάντων».

Πρόκειται για μια δοκιμασία μοναχικής προσπάθειας 800 αθλητών από τουλάχιστον 60 χώρες, οι οποίοι καλούνται να διανύσουν σε έξι ημέρες μια απόσταση 350 χιλιομέτρων σε μονοπάτια που περιτρέχουν τις πλαγιές από τις ψηλότερες κορυφές, τους «Γίγαντες» των Άλπεων (Μοντ-Μπλάνκ, Μάτερχορν, Μόντε-Ρόζα, Γκραν-Παραντίσο). Κορυφαίοι αθλητές του ορεινού τρεξίματος έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στο συγκεκριμένο αγώνα, που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 2011. Νικητής είναι εκείνος που όχι μόνο είναι ο γρηγορότερος αλλά εκείνος που θα αντέξει στην συνεχόμενη αϋπνία, τον πόνο και τις κακουχίες τριών τουλάχιστον ημερών, όσο και η επίδοση περίπου του νικητή κάθε χρόνο. 

Η διαδρομή του αγώνα, ανεβοκατεβαίνει συνεχώς στις πλαγιές των βουνών που περιβάλουν την κοιλάδα της Αόστα, διαγράφοντας έναν κύκλο με αρχή και τέλος το ορεινό θέρετρο Κουρμαγιέ. Οι συνολικοί ανήφοροι που καλούνται να ανέβουν οι αθλητές του αγώνα, φτάνουν στο σύνολο τα 27.000 μέτρα! Ένα ύψος που για να γίνει κατανοητό, αρκεί να βάλουμε τρία Έβερεστ, το ένα πάνω στο άλλο! Η δυσκολία του Torφαίνεται και από το ποσοστό των αθλητών που καταφέρνουν να τερματίσουν κάθε χρόνο, και το οποίο δεν ξεπερνά το 60%. 

Τα σχέδια της Ασημίνας για το “Tor des Geants” είναι ταυτόχρονα ψηλά αλλά και προσγειωμένα. Όπως δηλώνει η ίδια «βασικός μου στόχος είναι να φτάσω στη γραμμή του τερματισμού». Αν τα καταφέρει, θα είναι η πρώτη Ελληνίδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο. «Μια καλή επίδοση είναι σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά δεν θα ρίσκαρα την εγκατάλειψη για χάρη μιας επίδοσης που θα έβαζε σε κίνδυνο τον βασικό στόχο, του τερματισμού» συμπληρώνει η Ασημίνα, που αν και καινούργια στο χώρο των βουνών και των υπερμαραθωνίων, έχει να επιδείξει σπουδαία κατορθώματα. 

Από το 2015 στα μονοπάτια, έχει ήδη αγωνιστεί με επιτυχία σε όλους τους μεγάλους (ultra) ελληνικούς αγώνες βουνού. Επιστέγασμα των προσπαθειών της, αναμφίβολα το “Pindus DUST”, το καλοκαίρι του 2018, όταν διέσχισε την Πίνδο από το Γράμμο στους Δελφούς, μια απόσταση 600 χιλιομέτρωνσε 15 ημέρες. Μεγάλο της όνειρο όπως δηλώνει με αφορμή τον αγώνα της στις Άλπεις, είναι «…η καθιέρωση του DUST σαν του μεγάλου ελληνικού αγώνα στην ραχοκοκαλιά της πατρίδας μου. Η Ελλάδα μας έχει βουνά, πολλά βουνά και αυτό πρέπει να το μάθει ο υπόλοιπος κόσμος, και το DUST είναι η καλύτερη ευκαιρία γι’ αυτό». 

Η Ασημίνα ολοκληρώνει αυτές τις μέρες την αγωνιστική της προετοιμασία για τις Άλπεις, αφήνοντας τα όχι λίγα διαδικαστικά του ταξιδιού για το τέλος. «Πάνω από όλα σε ένα τέτοιο κολοσσιαίο αγωνιστικό στοίχημα, εκείνο που μετρά περισσότερο είναι η προσήλωση στο στόχο, μια διαδικασία καθαρά πνευματική και σκοπεύω να μην ξεφύγω ούτε στιγμή από αυτήν» συμπληρώνει η μοναδική αθλήτρια που με το παρουσιαστικό και τις επιδόσεις της έκανε την κοινή γνώμη να στρέψει το βλέμμα της προς τα βουνά. Η σκέψη και οι ευχές όλων σίγουρα θα τη συνοδεύουν αυτό τον Σεπτέμβρη στις Άλπεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Πάτρας
Ανοιχτές οι εγγραφές έως τις 2 Απριλίου!
Φτάσε γρηγορότερα στο αύριο της δρομικής προπόνησης, με έναν Technogym Run
30 χρόνια εμπειρίας και γνώσης στο fitness ενσωματώνονται στο απόλυτο running tool
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο