Ιπποκράτειος Δρόμος: Αθλητικό γεγονός με εθνική εμβέλεια

Διαβάστε την ανακοίνωση της διοργάνωσης σχετικά με τα οφέλη της Λάρισας από τον Ιπποκράτειο Δρόμο

Share
Από παλαιότερη διοργάνωση του Ιπποκράτειου Δρόμου

Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοργάνωσης.

«Τον Μάιο διοργανώθηκε για 10η χρονιά στην πόλη της Λάρισας ο Ιπποκράτειος Δρόμος. Με αφορμή τον επετειακό χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης, καθώς συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης και παρουσίασης των κοινωνικών αλλά και των οικονομικών προεκτάσεων που έχει ο Ιπποκράτειος Δρόμος για την πόλη της Λάρισας.

Είναι γνωστό ότι ο Ιπποκράτειος Δρόμος είναι ένα αθλητικό γεγονός, με εθνική εμβέλεια και απήχηση, κάτι το οποίο καταδεικνύεται από τις συμμετοχές αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα σε ετήσια βάση.
Συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων του Νομού Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, τις εθελοντικές ομάδες και τους φορείς της πόλης, καθώς επίσης και χορηγούς τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Ο αγώνας γίνεται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας με εκκίνηση και τερματισμό το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ενώ διασχίζει τα ιστορικά μνημεία της πόλης, καθώς επίσης και το ειδικά διαμορφωμένο πάρκο της κοίτης του ποταμού Πηνειού, την μεγαλύτερη πράσινη έκταση της πόλης. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η συμβολή του Ιπποκράτειου Δρόμου στην ανάδειξη του ιστορικού πλούτου και της παράδοσης της πόλης της Λάρισας, καθώς επίσης και της ανάδειξης των χαρακτηριστικών σημείων και περιοχών της είναι σημαντική. Τα οφέλη για την πόλη της Λάρισας, μέσα από αυτή τη διαδικασία πραγματικά είναι πολλά. Στο παρελθόν έχει γίνει αναφορά σε συγκεκριμένη μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετική με τον Ιπποκράτειο Δρόμο και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αξίζει να τα θυμηθούμε. Μεγάλο ποσοστό των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα, έρχονται στην πόλη της Λάρισας από διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Γιαννιτσά, τα Γιάννενα, η Λαμία, η Κατερίνη, η Ξάνθη, από πόλεις της Θεσσαλίας και αλλού. Αυτοί οι αθλητές, σύμφωνα με τη μελέτη, σε μεγάλο ποσοστό διανυκτερεύουν στην πόλη της Λάρισας (σε ξενοδοχεία ή σε συγγενείς), ενώ κάθε αθλητής ο οποίος έρχεται στη Λάρισα για να τρέξει στον Ιπποκράτειο Αγώνα Δρόμου, φέρνει μαζί του τουλάχιστον έναν συνοδό. Έτσι λοιπόν, για το Σαββατοκύριακο του Μαΐου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου το ποσοστό επισκεψιμότητας για την πόλη της Λάρισας εμφανίζεται αυξημένο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε χρηματικές εισροές, αφού όλοι αυτοί οι επισκέπτες πέραν του ύπνου, θα ξοδέψουν χρήματα και για τη διατροφή τους αλλά και την διασκέδασή τους. Παράλληλα, οι τοπικές αλλά και οι διεθνείς επιχειρήσεις προβάλλονται άμεσα και διαφημίζονται μέσω σύγχρονων μεθόδων marketing, όπως η ηλεκτρονική διαφήμιση σε ιστοσελίδες και social media, αλλά και με τη δωρεάν διάθεση τοπικών προϊόντων.

Καθοριστική, ωστόσο, είναι η συμβολή του Ιπποκράτειου Δρόμου στην κοινοποίηση της σύνδεσης της πόλης της Λάρισας με τον Ιπποκράτη, κάτι το οποίο ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία πριν με τις πρώτες διοργανώσεις του αγώνα από το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας. Γίνεται κατανοητό ότι η οικονομική συμβολή του αγώνα στην τοπική οικονομία της πόλης είναι σημαντική και ουσιαστική.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία έχει αναγνωρίσει την προσφορά του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος στη διάδοση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και την ανάδειξη των φυσικών τοπίων αυτής. Επιπλέον, οι τοπικές επιχειρήσεις, όπως αυτές της εστίασης, είναι από τους πρώτους που έχουν αντιληφθεί στην πράξη τα οικονομικά οφέλη τέτοιων γεγονότων.

Πέραν όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, η διοργάνωση του Ιπποκράτειου Δρόμου, κλείνοντας πλέον τα 10 χρόνια από της πρώτη χρονιά, μπορεί να υποστηρίξει ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του μαζικού αθλητισμού όχι μόνο της πόλης ή της ευρύτερης περιοχής αλλά ολόκληρης της χώρας. Και έχει συμβάλει ουσιαστικά στην άνοδο του δρομικού κινήματος της χώρας αλλά και στην ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα και της προώθησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας Στα 10 χρόνια του Ιπποκράτειου Δρόμου, οι συμμετέχοντες έχουν ξεπεράσει τους 10.000 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν υπολογίσει κανείς και τους συνοδούς τους, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί στη Λάρισα όλα αυτά τα χρόνια, με αφορμή τον Ιπποκράτειο Δρόμο, ξεπερνά τους 15.000.

Από τον Αποστόλη Γούλα*

*Ο Αποστόλης Γούλας είναι οικονομολόγος MSc υπ. διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων νομού Λάρισας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«On» και Cosmos Sport παρουσίασαν το Cloudomonster 2
Όλα όσα έγιναν στο επιτυχημένο event στη Γλυφάδα
12ος Χορτιάτης Trail Run: Παράταση εγγραφών
Τελευταία νέα από τη διοργάνωση
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο