Ο 10ος Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος «τρέχει» και στην κοινωνική προσφορά

Την Κυριακή 21 Απριλίου στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «Άλμα»

Share

Αν και από την καθιέρωσή του, ο Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος είναι πρωτίστως μια αθλητική διοργάνωση, εντούτοις έχει στην καρδιά του μια βαθιά κοινωνική προέκταση. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη υποστήριξης όσων έχουν ανάγκη, ο Ποσειδώνιος εντάσει επί σειρά ετών στο πρόγραμμά του και τον Αγώνα Κοινωνικής Προσφοράς για τους σκοπούς του Πανελλήνιου Σύλλογου Προσαρμοσμένων Δραστηριότητων «Άλμα» που αγκαλιάζει άτομα με αναπηρίες (αυτισμό και νοητική στέρηση).

Έτσι, όλοι, δρομείς και μη, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον συγκεκριμένο αγώνα προκειμένου τρέχοντας ή περπατώντας 1.000 ή 2.000 μέτρα μέσα στην Μαρίνα του Φλοίσβου, να στηρίξουν έμπρακτα το «Άλμα». Με αυτόν τον τρόπο, την Κυριακή 22 Απριλίου, θα έχουν την ευκαιρία να στηθούν στην γραμμή εκκίνησης του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Παλαιού Φαλήρου και βήμα βήμα να κάνουν καλό.
Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα της εν λόγω διαδρομής, απ’ την οργανωτική επιτροπή του Ποσειδωνίου δεν έχει μπει συγκεκριμένο οικονομικό αντίτιμο για την εγγραφή αλλά το ύψος της συνεισφοράς επαφίεται στην δυνατότητα του κάθε προσώπου. Παρ’ όλα αυτά, προτείνεται οι ενδιαφερόμενοι να καταβάλουν ποσά από 5 ευρώ και πάνω.

Η διαδικασία εγγραφής στον συγκεκριμένο αγώνα είναι πολύ εύκολη. Μέσα από τη σελίδα του Ποσειδωνίου www.poseidon-athenshalfmarathon.com/el/registration, οι δρομείς επιλέγοντας την κατηγορία του αγώνα κοινωνικής προσφοράς, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ειδική φόρμα. Προκειμένου να ολοκληρώσουν την διαδικασία, θα πρέπει να καταθέσουν το ποσό της αρεσκείας τους απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του «Άλματος» στην Τράπεζα Πειραιώς (IBAN 57 01 72 061 000 50 61 044 70 39 79). Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις συμμετοχές, αποδίδονται κατευθείαν στον σύλλογο και χρησιμοποιούνται για την συνέχιση των προγραμμάτων που αναπτύσσει.

Λίγα λόγια για το «Άλμα»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και πιστοποιημένος φορέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας. Η πορεία του ξεκινά το 1996 όταν μια ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων -από το χώρο της ειδικής αγωγής- θέλησε να συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Με σθένος και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια σχεδιάζει και πραγματοποιεί πλήθος προγραμμάτων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία (αυτισμό και νοητική υστέρηση) με στόχο την ψυχοκοινωνική εξέλιξη και την πλήρη ένταξή τους σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στηρίζοντας παράλληλα την οικογένειά τους.
Στην έδρα του, στο Παλαιό Φάληρο το 2008 ξεκίνησε η λειτουργία του κέντρου ημέρας παιδιών και εφήβων με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Το κέντρο λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής παρέμβασης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, καθώς και ως συμβουλευτικός σταθμός στήριξης της οικογένειας. Παράλληλα, λειτουργεί ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους 14-18 ετών σε μικρές ομάδες που υποστηρίζονται από δύο παιδαγωγούς, εργοθεραπευτή, μουσικό, καθηγητή ειδικής φυσικής αγωγής, ψυχολόγο και λογοθεραπευτή. Επίσης, στους νέους ηλικίας 15 ετών και άνω, παρέχεται πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης με στόχο την αυτονομία σε αποφάσεις, επιλογές και αυτοδιαχείριση. Την εκπαίδευση και στήριξη των συμμετεχόντων αναλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων.
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού 2007-2013 για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, λειτουργεί Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε ενοικιαζόμενο σπίτι στο Παλαιό Φάληρο. Εκεί φιλοξενούνται πέντε ενήλικες με νοητική υστέρηση. Οι οποίοι μένουν στο «δικό τους» σπίτι και μαθαίνουν να συμβιώνουν και να μοιράζονται την καθημερινότητά τους με τους υπόλοιπους ενοίκους. Σε αυτή τους την προσπάθεια, υποστηρίζονται από την επιστημονικά υπεύθυνη, τους φροντιστές που διαμένουν μαζί τους όλο το εικοσιτετράωρο και τη θεραπευτική ομάδα που απαρτίζεται από εργοθεραπεύτρια, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και καθηγήτρια ειδικής φυσικής αγωγής.

Από τις δράσεις του «Άλματος» δεν λείπουν τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης όπου συμμετέχουν καιαυτοσχεδιάζουν παιδιά και νέοι με ή χωρίς αναπηρία, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους να αποκτήσουν λίγο ελεύθερο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, υπάρχουν καθημερινά ατομικά και ομαδικά αθλητικά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε παιδιού. Στην ανάπτυξή τους συνεισφέρει επίσης, και ο Σύλλογος Προσαρμοσμένων Αθλημάτων «Πρωτοπόροι», ο οποίος έχει ιδρυθεί και είναι αναγνωρισμένος ως μέλος της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Τέλος, κάθε μήνα ο σύλλογος οργανώνει ένα αθλητικό και ψυχαγωγικό τριήμερο, συνδυάζοντας αθλητισμό, ψυχαγωγία και επαφή με τη φύση. Κατά την διάρκεια των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι) πραγματοποιεί πολυήμερα ψυχαγωγικά–εκδρομικά προγράμματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό που περιλαμβάνουν αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και προωθούν την αυτονομία των συμμετεχόντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
2ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Πάτρας
Ανοιχτές οι εγγραφές έως τις 2 Απριλίου!
Ειρηνοδρομία 2024: «Τρέχουμε για έναν καλύτερο κόσμο»
Στις 19 Μαΐου η καρδιά το δρομικού κινήματος χτυπάει στον Άγιο Δημήτριο Αττικής
Back to Top
runnermagazine.gr
CLOSE
Μετάβαση στο περιεχόμενο